Hver dag blir 62 millioner jenter nektet sine grunnleggende menneskerettigheter – kun fordi de er jenter.

Sarah er 13 år. Hun bor i en landsby i Uganda sammen med sin mor og 4 yngre søsken. Faren er forsvunnet, reist sin vei. Moren arbeider på andre, større gårder, der hun graver i jorden i håp om å kunne brødfø familien. Noen dager finnes det ikke mat.

Sarah hjelper sin mor med å passe sine søsken, hun graver i jorden på den lille jordlappen der det dyrkes noen grønnsaker. Hun vasker klær, bærer vann og bistår så godt hun kan sin mor med daglige gjøremål.

Født inn i fattigdom blir Sarah sannsynligvis giftet bort som tenåring, der hun starter karriere som fødemaskin og arbeidshest. Utdanning er reservert gutter, og jenter tilhører menn som ofte, uten skam, bruker vold mot både henne og barna. Hun blir kanskje HIV smittet av sin mann som er seksuelt promiskuøs. Mange steder er det polygami.

Sarah er bare ett eksempel av mange. Hver dag blir millioner av jenter rundt om i verden nektet sine grunnleggende menneskerettigheter – rett og slett fordi de er jenter.

Uten verdi

Kvinner som kjønn er under kraftige angrep. Det er mangelen på ”verdi”, som til tross for århundrer med aktivisme og kvinnekamp, så langt har vist seg å være et uoppnåelig mål. Til tross for positiv lovgivning og internasjonale konvensjoner som beskytter rettighetene til jenter og kvinner, har eldgamle og skadelige praksiser holdt generasjoner av jenter som Sarah fast i fattigdomsfellen. En felle som går i arv fra mor til datter.

Jenter blir sett på som en vare og kjønnslemlestelse, æresdrap, incest og voldtekt er daglig kost. Bare i Uganda blir 40.000 jenter voldtatt av sin lærer på skolen hvert år.

Jenter fortsetter å være blant de mest ekskluderte og diskriminerte i verden. Utdanning er en viktig menneskerett, men 1 av 5 unge jenter over hele verden nektes sin rett til utdanning ved de daglige realitetene av fattigdom, konflikt og diskriminering.

Hver dag blir jentene tatt ut av skolen og tvunget inn i arbeid eller ekteskap der de risikerer isolasjon og overgrep.

Fattigdom gir fritt spillerom for menneskehandel og sexslaveri og mange av de unge jentene tvinges inn i prostitusjon – særlig i byene. På landsbygda tvinges de fleste inn i ekteskapet som en alternativ måte å tjene til livets opphold på.

Kun 13% av Ugandas jenter deltar i videregående opplæring. Mer enn 50% av befolkningen er under 15 år, og utdanning av disse barna er kritisk for Ugandas økonomiske utvikling. Selv for de som har tilgang til formell utdanning er det et svært begrenset arbeidsmarked. En hel generasjon står i realiteten uten tilgang til arbeid.

Fra et morshjerte

Bakom alle de nådeløse tallene finnes det jenter av kjøtt og blod. Jenter med drømmer og lengsler om en bedre fremtid. Som Sarah. Men som ikke har en sjanse til å komme seg ut av fattigdomsfellen fordi hun er født under steinharde betingelser og med galt kjønn.

Med jevne mellomrom dukker bildet av henne opp i min psyke. Hun berører meg, og bidrar til at jeg engasjerer meg aktivt i kvinnekampen. Hun er mitt universelle bilde på urettferdighet i en verden som kvinner utsettes daglig for.

Som et resultat er Girls Have A Dream School blitt etablert, der 20 unge jenter får en praktisk ettårig utdanning i søm og frisørfag. Det er et samarbeid mellom Norge og Uganda. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe.

Gratulerer med 8. mars!

1 COMMENT

 1. Tull prat… her drar man frem det tristeste tårefremmende historiene for å fremme sine agendaer, også kalt “cherry picking” på engelsk!

  I et land som Uganda som denne historien er hentet frem av, frarøves guttebarn barndommen, hvor de kidnappes og gjøres om til barnesoldater, og likevel hører man atter gang på gang om hvor grusomt og forferdelig jenter verden over har det.

  Med andre ord, ingen har det topp i Uganda, utenom diktaturene vil jeg tippe. men neida, stakkars jenter, og så fæle gutter og fedre er…

  Når skal vi slutte med slikt sexistisk tull prat?

  Kilder 1: https://en.wikipedia.org/wiki/Military_use_of_children#Uganda_2
  Kilde 2: https://www.youtube.com/watch?v=1XUOFPaZwsc

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here