Forskerne ved K.G. Jebsen Senter for hjertetrening (CERG) har utviklet en helt ny formel – Personal Activity Intelligence (PAI), for å finne ut hvor mye fysisk aktivitet du trenger i uka for å unngå livsstilsykdommer. Nå har bruken av formelen i personlige treningsarmbånd fått stor oppmerksomhet ut i verden.

Den trønderske nyskapingen bidro til at Mio Global (som lager bærbare treningsprodukter) kom på listen over verdens mest innovative selskaper i tech-magasinet Fast Company, og under elektronikkmessen i Las Vegas ble aktivitetsarmbåndet kåret til beste nyhet innen “bærbar helse”. InnoMag tok en prat med Lasse Berre for å høre mer om produktet og planene framover.

Hva var inspirasjonen for å utvikle PAI?

– Vi innså at vi hadde et problem. Vi trente og var aktive, og brukte ulike wearables for å registrere aktiviteten, men forsto ikke hva informasjonen vi fikk betydde. I markedet fantes det utallige wearables som registrerte hvor aktiv du var ved å gi deg informasjon om kalorier, skritt, distanse, puls, høydemeter, trappetrinn osv. Denne informasjonen ble gjerne gitt brukeren i form av diagrammer, skjemaer og grafer. Det var rett og slett en overflod av informasjon, oftest presentert på en måte som var veldig vanskelig å forstå. Vi så at det manglet et enkelt parameter som gav fornuftig informasjon om helseeffekten av trening og aktivitet.

Hva er en personlig PAI-score – hvordan fungerer det?

– PAI står for Personal Activity Intelligence. Det er en enkel måleenhet som registrer hvor aktiv du er, og som gir deg relevant informasjon om helseeffekten av aktiviteten. PAI måles over 7 dager.  Målet er alltid å holde PAI scoren på, eller over 100. Gjør du det, reduserer du betydelig risikoen for å dø tidligere enn du bør av livsstilsrelaterte sykdommer. Forskning viser at den som er aktiv og har en jevnlig PAI på 100 eller over før de fyller 50 år lever opp til 10 år lengre enn den som er inaktiv.

Kan du fortelle om samarbeidet med Mio Global?

– Mio Global har brevet med aktivitetsmåling over 15 år, og var de første til å introdusere pulsmåling uten brystbelte i 2012. I arbeidet med å utvikle PAI brukte vi produkter fra Mio til å måle og registrere pulsen til testpersonene, rett og slett fordi Mio hadde de beste pulsmålerne.  Etterhvert innså vi at vi trengte en samarbeidspartner med bredere kompetanse enn hva vi hadde innenfor wearables.  Vi tok kontakt med Mio. De tente 100% på PAI, og vi kom på laget til en industriaktør med tung bransjeerfaring og kunnskap.

Hva er ambisjonene for PAI framover?

– Målet med PAI er å sette en ny standard for aktivitetsmåling, og gjennom det forbedre både den enkelte brukers helse og gjennom det også folkehelsen generelt.

Foreløpig er det bare laget prototyper og testversjoner – når vil det mest sannsynlig skje en lansering av produktet?

– PAI blir lansert i september. Det skjer ved at Mio introduserer Mio Slice, et aktivitetsbånd som er spesielt designet for PAI.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here