Som tidligere politiker i Høyre, og leder for en av Norges største tankesmier, er Kristin Clemet over gjennomsnittlig opptatt av politikk, men det er de pre-politiske spørsmålene som ofte opptar henne mest.

Navn og alder: Kristin Clemet (59 år)
Favorittduppeditt: 
Smarttelefonen
Dine tre favorittapper:
 Twitter, Yr og NRKradio 
Beskriv deg selv med to ord: 
Effektiv og engasjert 
Hvordan kobler du av om våren?
Jeg kobler av ved å gå turer i marka

Hva er dine lidenskaper og hvordan gjenspeiler de seg i jobben du gjør? 

Jeg er interessert og engasjert i samfunnet og er opptatt av hvordan vi skal forebygge og løse felles problemer – og hvordan mennesker kan få muligheter til å utfolde seg og skape seg et godt liv. Men skal man påvirke samfunnet, må man delta i samfunnsdebatten – og det er jo dette Civita og jeg gjør. Vi driver utredningsvirksomhet, skriver artikler, holder kurs og seminarer, arrangerer møter, holder foredrag og debatterer.

Hva/hvem er din fremste inspirasjon for å håndtere endringene som kommer? Kunnskap. Jeg leser og lytter mye til mennesker som vet noe jeg ikke vet, eller kan noe jeg ikke kan. Da får jeg både inspirasjon og kunnskap, som hjelper meg til å forstå og håndtere endringer.

Hvilke områder ser dere på som de aller viktigste å fokusere på fremover? 

De viktigste områdene for Norge skal være de viktigste områdene for Civita, og vi er veldig bredt engasjert. Vi vil alltid være opptatt av det pre-politiske, det vil si de evige «hva er meningen med livet»-spørsmålene. Vi vil også alltid være opptatt av menneskerettigheter, kamp mot totalitære ideer og forutsetningene for å bevare et godt, liberalt demokrati. Den nordiske modellens fremtid er også et viktig tema for oss; velferdsstatens bærekraft, skattepolitikk, arbeidsliv og migrasjon – i tillegg til klima, handel og utvikling, for å nevne noe. 

Hvilke bransjer/aktører (utenfor din egen bransje) ser du som de største utfordrerne? 

Aktører som kan ligne på tankesmier, er jo for eksempel forskningsinstitutter, frivillige organisasjoner og politiske partier. Men jeg ser dem egentlig ikke som «utfordrere», for vi har ulike oppgaver og roller. Vi ser dessuten ingen tegn til svekket interesse for det vi driver med – snarere tvert imot. Interessen for og oppslutningen om aktivitetene våre bare øker. 

På en skala fra 1 til 10, hvor strategisk vil du si at innovasjon er forankret i Civita?

Innovasjon som politikk- og fagfelt er kommet stadig høyere på agendaen for Civita, blant annet på grunn av nye medarbeidere som har mye innsikt i feltet. Civita selv må også selvsagt hele tiden være innovativ, fornye seg og yte et tilbud som mange nok er interessert i.

Hvordan tror du Civitas kommunikasjonsstrategi vil endre seg som følge av den digitale revolusjonen? 

Vår digitale strategi er hele tiden i endring som følge av utviklingen og de nye mulighetene som byr seg – men samtidig tilpasset de begrensede ressursene vi har. Vi er aktive på Twitter, som er en god plattform for diskusjon blant annet om de temaene som tas opp på våre frokostmøter. Jeg må også nevne bloggen min, som ofte blir veldig mye lest. Man får av og til følelsen av å utgi sin egen avis. I tillegg livestreamer vi alle møter. Hjemmesiden vår er godt besøkt, vi har mange nyhetsbrevlesere, og vi har flere planer for fremtiden. Men – det er også viktig for Civita å være synlig i de tradisjonelle mediene.

Hvor optimistisk er du når det kommer til Norge og omstillingen vi befinner oss i? Hva konkret må til for at Norge skal lykkes? 

Jeg er veldig optimistisk på næringslivets vegne. Bare rammebetingelsene er gode nok, vil næringslivet gradvis bli både grønnere og mer digitalt, for de er vant til å omstille seg. Jeg tror det blir tyngre for offentlig sektor, fordi det er vanskeligere å måle produktivitet og resultater og å realisere gevinster der. Det er også mer politisk motstand, og noe settes til og med i revers når private tjenestetilbud nå blir rekommunalisert. Aller vanskeligst blir det kanskje for politikerne våre, som ikke lenger kan vinne valg på å love mer til alt og alle. Vi går spennende tider i møte!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here