En av fire kvinner blir voldtatt eller forsøkt voldtatt i Norge i løpet av livet. Kun én av ti anmelder forholdet – kanskje fordi hele 8 av 10 anmeldte saker blir henlagt. Det skal appen bSafe gjøre noe med.

Den norsk-utviklede appen bSafe har allerede registrert over en million nedlastinger.

– Denne appen vil gi helt nye perspektiver. Fordi lyd og videopptak gir ny innsikt i hva som faktisk har skjedd. Og ikke minst fordi den virker avskrekkende med sin sirenelignende alarm, en alarm som vil få overgriperen til å vurdere om han skal fullføre det han har påbegynt, sier advokat John Christian Elden i en pressemelding.

Charlen Larsen fra Tønsberg og Andrea Voll Voldum fra Lærdal er to av utallige kvinner som har vært gjennomen traumatiske voldtektssaker uten å vinne fram i rettssystemet. Andrea Voll Voldum engasjerte John Christian Elden som sin bistandsadvokat etter at de tre mennene hun anmeldte for voldtekt i Hemsedal, ble frikjent. Nå bruker hun 100.000 kroner av de 300.000 kronene hun fikk i erstatning til å investere i appen.

– Hadde jeg hatt en slikt app på mobilen kunne jeg slått alarm da jeg merket at dopet jeg var utsatt for begynte å virke, sier hun.

Også Charlen Larsen som ble utsatt for noe tilsvarende, forteller at hun ville kunne slått alarm med en bSafe-app installert på mobilen da guttene hun trodde var venner viste seg å være noe helt annet.

Nå vil de to fortelle om både sine egne opplevelser og om den nye appen som kan bli forskjellen på trygghet og et godt liv eller krise og traumer.

Stemme-aktivering

Det banebrytende med bSafe-appen er at den stemmeaktiveres med et forprogrammert signalord. Det er bare å si signalordet til appen på mobiltelefonen. Dermed blir alle ”guardians” – vokterne som er koblet opp mot appen straks varslet om at personen som utløser alarmen, føler seg utrygg og/eller er utsatt for fare. Fem minutter med lyd og video blir dermed livestreamet slik at «guardians» kan følge med på direkten.

Disse fem minuttene blir også lagret både på mobiltelefonen til «guardians» og i databasen til bSafe i tillegg til i eierens mobiltelefon. Med opptak av lyd og video lagret både hos «guardians» og i bSafes database er det ingen hjelp for overgriperen å kvitte seg med mobiltelefonen i ettertid for å fjerne bevis.

Avskrekkende og samler bevis

John Christian Elden er overbevist om at en slik app representerer noe helt nytt og avgjørende – ikke minst for utsatte kvinner.

– Vi har fri bevisføring i rettsaker om voldtekt og overgrep. Alt som kaster nytt lys over hendelser og forløp, som lyd og bildeopptak, vil utgjøre en stor forskjell. Ikke minst når to forklaringer står mot hverandre f.eks. om det handlet om frivillig sex eller ikke.

Elden minner om hvilken innvirkning det har hatt på forbrytere som etterhvert er blitt klar over at mobiltelefon-tracking kan bevise hvor de har oppholdt seg til enhver tid. Når de ikke kan bruke mobiltelefon lenger, blir f.eks. gjennomføring vanskeligere. Butikker som har alarm og overvåkingssystemer gir mindre sjanser for å bli utsatt for f.eks. tyveri eller hærverk.

– Jeg både tror og håper at denne appen både vil virke avskrekkende for potensielle voldtektsforbrytere, ransmenn etc. og ikke minst bidra til å avklare forholdet når to forklaringer står mot hverandre. Et opptak som legges frem for retten vil på en helt ny måte kunne gi innsikt i helt avgjørende forhold som gjør det enklere å være trygg i en domsavsigelse, sier Elden.
–   I et personvernperspektiv er det viktig at appen bare gjør opptak når den startes av eieren og loven forutsetter at eieren er i nærheten av telefonen. Dette er ivaretatt i denne appen, påpeker Elden.

 

Fakta:

John Chr. Elden: Norges mest kjente forsvarsadvokat. Tidligere aktiv politikker for Høyre. Har en rekke tillitsverv i institusjoner og organisasjoner. En person som fremstår med klare synspunkter innen juss og politikk.

Charlen Larsen: Ble utsatt for voldtekt av to tidligere kamerater som 16-åring. Har skrevet om hendelsen i sin blogg og er medeier i selskapet som drifter bSafe og ledes av faren Rich.

Andrea Voll Voldum: Stod fram med gruppevoldtekten hun ble utsatt for i Hemsedal i 2014 i en Facebook-status. Førte til demonstrasjoner for kvinners rettssikkerhet i Norge. Grunnla «Vi-tror-deg-Stiftelsen» i 2017 som bl. annet skal forebygge, avdekke og ivareta utsatte og pårørende.