Mandag 6. mai var det nok en gang tid for Innovasjon Norges viktigste årlige arrangement, – nemlig Innovasjonstalen og vi i InnoMag var tradisjonen tro til stede.

Årets tema var Norges forhold til Europa og administrerende direktør Håkon Haugli var også i år tydelig i sine råd til norske politikere. Vi har som faste lesere vil vite i mange år påpekt det spesielle i at regjeringens viktigste virkemiddel for å fremme innovasjon ikler seg en rolle som uavhengig rådgiver, men realiteten er at dette fungerer overraskende bra.

Hyggelig var det også å se at Innovasjon Norges første leder, Gunn Ovesen som i sin tid innførte de årlige innovasjonstalene var til stede. Vi husker godt hennes   rause godord over norske innovasjonssuksesser ispedd noen fargerike kjoleskift. Hun hadde all grunn til å være fornøyd med hvordan etterfølgeren fulgte opp innovasjonstalens intensjoner, selv om kjoleskift ikke er Håkons greie.

Den tidligere Stortingspolitikeren og Abelia lederen Haugli kom i talen sin med flere klare oppfordringer, -og han var ikke snauere enn at han mente Norge trengte et spark i ræva for å øke vår nasjonale innovasjonskraft. Her pekte han på Norges posisjon på The Global Innovation Index (GII) som rangerer nasjoners innovasjonskraft basert på 80 indikatorer hvor vi i Norge ligger helt nede på en middelmådig 19. plass.

Vi synes han var beundringsverdig tydelig på at vi definitivt burde ha som ambisjon å komme oss inn på listen over verdens 10. mest innovative nasjoner. På denne rankingen er Sveits på topp, mens vårt naboland Sverige kommer på en knallsterk annenplass og alle våre nordiske naboer ligger inne blant de 10 fremste.

Norges ferske næringsminister Cecilie Myrseth som også var på plass virket også opptatt av dette, og hennes oppfordring var at økt samarbeid bidrar til å skape vinnere.

I talen kom Haugli med noen klare råd, og han unnlot ikke å påpeke at
dagens Europa slett ikke er det samme som for få år siden. Flere av talerne på den godt ledede seansen som også ble streamet og som du kan se her pekte på at EU har blitt en motor for grønn omstilling. Alle var opptatt av at ikke Norge og norsk næringsliv må bli en sinke, og både Maroš Šefčovič, visepresident i Europakommisjonen og Michiel Scheffer, president i Europas fremste innovasjonsprogram med over 118 milliarder kroner som skal investeres i morgendagens vinnere, EIC pekte på det gode forholdet mellom EU og Norge. Han sa også at helsetech og energitech står for nesten halvparten av investeringene, og ga norske entreprenører med det en klar indikasjon på hvor pengene prioriteres.

Innovasjonstalen 2024 kan også i år oppsummeres som en blanding av en god analyse av situasjonen i Norge og vårt største marked Europa, ispedd gode råd fra lederen av den viktigste virkemiddelaktøren vi har her til lands.

Håkon Haugli var også tydelig på at mange virksomhetsledere tror de har mer tid enn de har i en tid der kunstig intelligens og nye innovative teknologiske gjennombrudd ukentlig dukker opp. Det var her kommentaren om at vi kan trenge et spark bak dukket opp, og han har helt rett.  Norge må, hvis ambisjonen om en topp 10 plassering skal nås øke både konkurranse,- og innovasjonskraften betydelig. Kort oppsummert virker det som Haugli og vår nye næringsminister er rørende enige om at økt samarbeid er veien til suksess.

Du kan få med deg hele talen her.