Kunstig intelligens kan føre med seg store endringer for den tradisjonelle legerollen, tror ledelsen i det britiske helsevesenet NHS. De mener at diagnostisering av pasienter ved hjelp av kunstig intelligens kan bli en realitet i løpet av de neste årene.

NHS England planlegger å øke budsjettet sitt innen kunstig intelligens, og ønsker gjennom dette å fremskynde muligheten for å ta teknologien i bruk innenfor medisin- og helsetjenester. Spesielt oppgaver knyttet til analyse av store mengder informasjon om pasienter og symptomer kan bli tatt hånd om av AI, melder The Guardian.

– Vi vet fra en rekke studier at kunstig intelligens er bedre enn leger på å diagnostisere enkelte tilstander, sa NHS-direktør Bruce Keogh under en helse- og innovasjonsmesse i Manchester.

– Teknologien er her allerede

– Det er mulig at enkelte typer kunstig intelligens vil være i stand til å lese røntgenbilder. Jeg har blitt fortalt av folk som jobber med å utvikle slik AI at dette ligger innenfor en tidsramme på fire år. Vi vet også at denne fremgangsmåten kan brukes for å lese histopatologi-bilder.

Histopatologi involverer analyse av kuler i brystet eller prøver fra tarmen ved mistanke om kreft.

– Alt dette bringer oss inn i nytt territorium. Og det er ikke langt dit, teknologien er her faktisk allerede, sa Keogh.

NHS sin administrerende direktør, Simon Stevens, siterte en leder fra det medisinske tidsskriftet Lancet. Denne omtalte hvordan mer bruk av AI vil føre med seg store endringer innen radiologi og patologi, hvor legens rolle vil erstattes av maskiner i stadig større grad.

– Vi har en glimrende mulighet til å bli smartere i måten vi bruker AI og maskinlæring med datasett, for slik å forbedre kvaliteten på klinisk pleie, sa han.

Spår symptomfri fremtid

Den britiske helseministeren Jeremy Hunt spådde at datamaskiner rutinemessig ville kunne diagnostisere helsetilstander – selv før symptomene viser seg – innen NHS sitt åttiårsjubileum i 2028.

– Det er sannsynlig at medisinsk innovasjon vil påvirke menneskeheten like mye i de neste tjuefem årene som internett har gjort i de tjuefem foregående.

Den pågående revolusjonen innen genforskning er også sentral i arbeidet for å stille mer presise diagnoser, påpekte han.

– Når du går til en lege i fremtiden vil han eller hun kunne sammenligne den medisinske historien din med ditt fullstendig kartlagte genom, og slik gi deg mye mer presis og forutseende informasjon, sa han, før han avsluttet med nok en spådom:

– Vi vil kunne leve i en verden der symptomer på sykdom vil være et tegn på at vi har feilet, fordi medisin vil gå ut på å avsløre sykdom mens vi fortsatt er symptomfrie – og vi vil ha en mye bedre mulighet til å ta oss av sykdommen på et tidlig stadium.