I disse dager er det 20 år siden de første spede norske forsøk på å utnytte den revolusjonerende nye worldwideweb teknologien til å lenke sider via HTML – så enkelt og så effektivt!


På en lunch med Sir Tim Berners Lee i fjor kom det frem at selv ikke www hadde en lett fødsel, og prosjektet lå nesten ett år på et skrivebord i påvente av at en leder skulle få tid til å vurdere prosjektet. Nyttig påminnelse for de av oss som sliter med å oppdage innovasjonsgull blant gråstein. Det som også slo meg var at han må være en av svært få nålevende mennesker som kan slå seg på brystet å si at han har endret verden på dramatisk vis til det bedre for oss alle.   Som en ekte engelsk professor var han relativt lavmælt om sin rolle og mest opptatt av å snakke om behovet for å ta vare på www som en gave til menneskehetens beste. Hans tale til oss i salen gikk vel raskt unna, men opplevelsen av å ha en av vår tids virkelig store helter blant oss mer enn veide opp for manglende powerpoints.  Ikke så rart at han i 2007 ble adlet av den engelske dronningen for sin innsats.

Et poeng for oss IT-infiserte er at hans første versjon av verdensveven ble laget på en Norsk Data maskin på CERN, noe han bekrefter i sin bok “Weaving the Web” hvor han referer til “the obskure Sintran III” som var NDs operativsystem, og en av de som jobbet tett med ham var Opera Software’s dyktige CTO Håkon Wium Lie.

Sir Tim er i dag like overbevist om behovet for åpenhet og det å kunne gi noe til samfunnet – derfor tok han ikke ut hverken patenter eller eierskap. Det kunne vel lett ført til manglende standardisering med et mangfold av varianter som ville hindret gjennomslag, men i dette tilfellet var konseptet så smart at det fikk en egen dynamikk som ingen kunne stå opp mot. At han forsto å utnytte dette ved ikke å ta eierskap, er kanskje hans største bidrag til verdenssamfunnet. Han kunne blitt en ny Bill Gates eller Steve Jobs, men valgte annerledes og ære være ham for det. La oss slå fast at verdenshistorien ville vært annerledes dersom Tim Berners lee hadde valgt å patentere HTML…

Sir Tim var også tydelig på at kampen mot krefter som ønsker å styre tilgangen og tilgjengeligheten må fortsette, og han har selv tatt rollen som leder av w3 Foundation for å sikre at world wide web også i fremtiden kan anses å være åpen infrastruktur. En infrastruktur som mer enn noe annet har bidratt til å gjøre vår verden mindre, åpnere og bedre.  Steve Jobs sa for noen år siden at hans viktigste mål var å skape en bulk i universet, Sir Tim Berners Lee har gjort mer enn det, han har gjort vårt univers til et bedre og mer fredelig sted. Nettopp derfor kunne han tillate seg å snakke litt lavt, og helt uten powerpoint, i og med at resultatet taler så høyt. Nettopp derfor foreslår vi å bruke hans utmerkede oppfinnelse til å gå sammen om å nominere ham til Nobels fredspris.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here