Vårjakt på kapital: – Jeg gruer meg mindre nå som vi skal hente inn 15 millioner på reelle ordre. Det er den første millionen som er verst! sier daglig leder Siri Skøien (35) i Comlight.

 

 

Av Anita Fleime-Dahl

Med kun en god idé om optimal bruk av utendørs belysning, startet reisen i 2007. Nå har hun kjempesuksess med Comlight’s Motion Sensing Lighting som sparer miljøet og får energiforbruket ned. De vanligste bruksområdene er belysning på alle typer veier og offentlige plasser, i boligområder, parker, lysløyper, P-plasser, P-hus og store industriområder.

Det gikk trått i startfasen, også for den driftige damen fra Sarpsborg, som ble kåret til Årets Gründerkvinne 2012.

– Det var utrolig vanskelig å skaffe oppstartkapital. Til slutt var jeg så desperat at jeg saumfarte skattelistene, for å finne noen rikinger der ute som ville investere, forteller hun og melder om scener fra fortiden hun helst vil glemme og ikke anbefale til andre. Det var jo liksom ikke noe sted som het investor.no. Det fantes ingen bruksanvisning på hvordan man skulle skaffe penger. Erfaringen viser at det ikke alltid er like lurt å bruke alle sine krefter på å løpe etter småpenger. Når det gjelder såkorn og engler er det en helt klar risikoaversjon på høyt nivå der ute, sier Siri.

Jo mer forskning og utvikling som må til i et selskap, desto vanskeligere er det å hente inn kapital, mener hun som likevel aldri ga opp.

Så lyset med «pressestøtte»

– Jeg for min del brukte etter hvert pressen svært aktivt og det fungerte veldig bra. Det var da det løsnet. Etter hvert var det faktisk investorene som kom til meg – for å bli med. Dette grepet er undervurdert av mange, sier Siri.

– Et stort nettverk er også viktig for å skaffe kapital. Man får tips av typen; kanskje den og den har 2 millioner til overs..? Det er ikke å forakte.

Ligger på InnoBørs

Comlight endres nå fra å være en utviklingsaktør til en vekstbedrift med fokus på internasjonalisering og kommersialisering av ferdig teknologi. Comlight er i en ny prosess med å søke nye investorer. Det er mange utfordringer ved å utvikle selskapet og teknologiløsningene. De siste månedene har selskapet gjennomgått et omfattende strategiarbeid i samarbeid med Movation – og ligger på InnoBørs. Markedsplassen hvor gründere og kapital møtes.

– Hvis jeg skal være brutalt ærlig, så har jeg ikke spesielt tro på markedsplasser av denne typen, med mindre investorene også gir mer av seg selv. Det skal mye til for å få napp, men håper jeg tar feil, sier Siri Skøien ærlig.

Ekstremt mye bortkastet tid

Hun kommer med en klar oppfordring til engler og andre investorer:

–  Dere må gi mer av dere selv, så vi slipper så mye bortkastet tid i utallige møter og telefonsamtaler. Ofte sier en investor at vedkommende vil investere f. eks i IKT eller miljøteknologi som gir store forhåpninger. Også viser det seg at det de egentlig vil – er å bare investere i vindmøller! Hvorfor ikke definere dette – og markedsføre dette. Mange er alt for runde i formuleringene, i stedet for å være mer åpne om hvilken profil de egentlig ønsker å satser på, sier Skøien.

Et gründertips fra Årets Gründerkvinne 2012, er å bruke profesjonelle til å hente kapital. – Det er viktig å stikke fingeren i jorda å innse hvor vanskelig dette faktisk er. Tilby heller en med kompetanse styreplass i selskapet ditt, slik at vedkommende gjør den jobben for deg, anbefaler Siri.

Når det gjelder å pitche selskapet er hun krystallklar: Gjør det selv! 

Konsulenter og andre selskaper har ingen effekt. Det er i hvert falll min erfaring. Det finnes sikkert andre som opplever det annerledes.

– Selv om man får 99 NEI – er det viktig å ikke gi seg. Du trenger kanskje bare den ene investoren, sier Siri og ønsker både seg selv og andre gründere og vekstselskaper lykke til i vårjakta!

 

 

Fakta om Comlight: Comlight AS ble etablert i 2007. Etter mange års intensiv forskning og produktutvikling, og store investeringer – har selskapet endret status fra å være en innovativ utviklingsaktør, til en kommersiell teknologileverandør på det internasjonale markedet.

Les mer på www.comlight.no

PATENT

Comlights løsning er konseptuelt patentert i store deler av verden.
Patent er innvilget i følgende markeder:

  • UK
  • Irland
  • Sør-Afrika
  • Russland
  • Indonesia
  • New Zealand
  • Singapore

 

Behandling pågår i en rekke andre land.

 

Kilde: Comlight

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here