Innen 2025 skal hele Norge være tilgjengelig for alle. Nå vises for første gang de 20 beste universelt utformede designløsningene fram i Norge. Utstillingen vises på DogA i Oslo.

Norsk Designråd har tatt med seg utstillingen “Design that makes a difference” fra London til Oslo. Fra i dag og fram til 8. februar, stilles viktige inkluderende designprosjekter ut på DogA, Design og arkitektursenteret i Oslo. Selve spydspissen blant prosjektene er prosjekt Blanke Ark – universelt utformet valgutstyr. Øyvind Grønlie åpner utstillingen med å fortelle historien om prosjektet.

Norsk Designråd har i samarbeid med Helen Hamlyn Centre for Design, Royal College of Art, samlet 20 av de fremste brukerfokuserte prosjektene i Norge og Storbritannia i utstillingen “Design That Makes a Difference”. Utstillingen har tidligere vært utstillt i London på Royal College of Art, deretter Mayors Office og University of Cambridge – før den nå blir vist på Norsk Design- og Arkitektursenter (DogA) fra 24. jaunar til 8. februar.

– Dette er den sterkeste samlingen av inkluderende design som noensinne er vist fram. Utstillingen gir en unik oversikt over hvor langt den strategiske tilnærmingen til inkluderende design har kommet i dag, noe som er en lønnsom strategi for brukerfokusert nyskaping, sier kurator Onny Eikhaug. Hun er ansvarlig for Innovasjons-programmet, Innovasjon for alle, i Norsk Designråd.

– Noen av verdens fremste eksperter på inkluderende design og arkitektur inspireres av den nordiske samfunnsmodellen med sosial likhet, når de utvikler nye løsninger. Bare ved å sette et mangfold av ulike brukere i sentrum av prosessen, ender vi opp med nyskapende produkter, tjenester og omgivelser som er radikalt bedre enn de som allerede eksisterer, sier hun.

Norge i førersete

Norge og Storbritannia er i førersetet når det gjelder inkluderende design, og de 20 prosjektene som stilles ut i denne utstillingen er noen av verdens beste på brukerfokusert tilnærming. Prosjektene, som er blitt håndplukket av kuratorene Onny Eikhaug fra Norsk Designråd og Rama Gheerawo fra Royal College of Art, favner bredt.

Disse er valgt ut fra Norge:  www.yr.no, Scandic Oslo Airport Hotell, Margarinfabrikken Barnehage, Hardanger Tuva-serie, brukerstudien for el-bilen Think, Rogaland passasjerferje, Schandorffs plass, NSBs nye Flirt-tog og valgsystemet Blanke Ark.

Gratis seminar i dag!

24. januar vil det bli holdt et gratis seminar, hvor to av de utstilte prosjektene vil bli presentert; den prisbelønte britiske regjeringens nettside gov.uk som har samlet over 2000 nettsider i en løsning. Dette basert på et sett med designprinsipper som setter brukerne i fokus. I tillegg til det internasjonalt anerkjente universelt utformede norske valgsystemet, Blanke Ark.

Norsk Designråd har siden 2005 jobbet tett med britiske Helen Hamlyn Centre for Design ved Royal College of Art, innen ulike områder. Alt fra brukerfokuserte design prosjekter med næringslivet til seminarer, konferanser og boken Innovating with People – The Business of Inclusive Design.

Etter seminaret, blir det offisiell åpning av utstillingen klokken 15.00, ved statsråd Solveig Horne.

Meld deg på via Norsk Designråds nettsider

Se video fra utstillingen og seminar i London her. 

Design That Makes a Difference from Norsk Designråd on Vimeo.

Utstillingen, som også inneholdt et seminar med samme navn, ble vist i London i april 2013, og er et resultat av det mangeårige samarbeidet mellom Norsk Designråd og Helen Hamlyn Centre for Design ved Royal College of Art.  Støttet av den norske ambassaden i London.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here