Slik kan du tjene penger på å hjelpe de fattige

Tre milliarder mennesker er klare til å tre inn i verdensøkonomien. Tidligere FN-topp og næringslivsveteran Christian Thommessen vil gi deg mulighet til å hjelpe dem.

Tiden da du måtte gi bort pengene dine for å hjelpe de fattige i andre deler av verden er forbi.

En av de nyeste trendene i finansverden er såkalt “impact investing”. Fenomenet bygger på ansvarlige investeringer som kan hjelpe de neste tre milliardene mennesker inn i markedsøkonomien.

Altså kan du hjelpe fattige mennesker, samtidig som du får avkastning på pengene dine.

– Dette er mennesker som har ressurser, og som primært ikke ønsker bistand, men “empowerment” slik at de selv kan løse sine problemer. De har ressurser og kjøpekraft, men trenger verktøyene som skal til for å få et bedre liv, forklarer næringslivsveteranen Christian Thommessen.

På vei til Norge

Thommessen er en av arkitektene bak det nye fenomenet, og ledet arbeidet med FN-rapporten om hvordan fattige kan inkluderes i verdensmarkedet. Rapporten ble lagt frem i 2008.

Sju år senere går han i bresjen for å bringe det nye fenomenet til Norge, gjennom en etablering av en nordisk enhet for sveitsiske ResponsAbility.

– Vi skal skape private, lønnsomme supplement til offentlig bistand der alle kan være med, sier Thommessen – som beskriver satsingen som å “ta ansvar for å skape et marked for impact investing”.

Han varsler at selskapet også vil ha produkter for småsparere, når porteføljen lanseres på nyåret.

Mer enn nok kapital

Han argumenterer for at dette er en stor ny mulighet for finansbransjen. Det økonomiske investeringsbehovet i sør er på flere hundre milliarder kroner.

– Det er mer enn nok kapital i nord, og mer enn nok muligheter i syd. Knapphetsvaren er folk som kan koble investorene i nord og få dem til å investere i noe som er så usikkert som sør, sier Thommessen.

Han har mener at det også nå er på vei til å komme på plass. Den siste tiden har Thommessen reist rundt og intervjuet 50-60 personer i bransjen. Ofte er det avhoppere fra den etablerte finansbransjen, som av ulike grunner har ønsket å gjøre noe annet med livene sine.

Andre har bakgrunn fra mikrofinans, og ønsker å utvide rekkevidden av denne plattformen ved å bringe inn investorer fra nord.

– De kommer fra alle geografier, har ofte bakgrunn fra topp universiteter og er nesten alle tidligere bankfolk som er blitt truffet av noe i livene sine, sier Thommessen.

Han betegner Impact investing som et nytt kvantesprang, i forlengelse av mikrofinans.

– Mikrofinans er den eneste bransjen som har vunnet Nobels fredspris, selv om den riktignok ble gitt til en enkeltperson, sier Thommessen – og viser til Mohammed Yunus som mottok prisen i 2006.

 

Se hele Thommessens presentasjon: 

Dette er potensialet:

Behovet for invesreringer i fattige land er enorme. Christian Thommessen trekker frem følgende områder som noen av de aktuelle i årene som kommer:

– Landbruk: 13 milliarder dollar i årlige investeringer trengs for å gi 450 millioner bønder tilgang til finansiering og forsikringer.
– Elektrisitet: 49 milliarder dollar vil gi global tilgang til elektrisitet. Så langt har 9 milliarder dollar blitt investert på området. Totalt mangler 1,4 milliarder mennesker tilgang på verdensbasis.
– Utdannelse: 33 milliarder dollar i året vil gi universell tilgang til basisutdanning i lavinntektsland. I dag investeres kun 3 milliarder dollar på området, og 40 prosent av de unge i disse landene kan ikke lese og skrive.
– Helse: 99 prosent av barselsdødsfall skjer i utviklingsland, mange av dem i India. I dag anslås 6 ganger så høy kostnadsvekst på området, sammenlignet med i rike land.
– Bank: 76 prosent av innbyggerne i lavinntektsland er uten bankforbindelse.

Fakta: Dette er impact investing

“Impact investing” handler om investeringer i selskaper, organisasjoner og fond med intensjoner om å generere målbare, fordelaktig sosial og miljømessig påvirkning sammen med finansiell avkastning. Investeringene kan gjøres i både fremvoksende og utviklede markeder.

Investeringene karakteriseres med:

– Intensjon – Intensjonen til investoren handler om å skape sosiale eller miljømessig endringer gjennom  investeringer.

– Avkastning – Impact investing forventes å gi finansiell avkastning på kapitalen, og minimum at kapitalen blir tilbakebetalt. Avkastningen kan variere fra under markedsnivå til risikojustert markedsnivå.

– Måling/rapportering – Investoren forplikter seg til å måle og rapportere den sosiale og miljømessige resultatene og fremdriften i de underliggende investeringene. Gjennomsiktighet er essensielt for å bygge grenen.

Kilde: Wikipedia, Giin,

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »