I 2022 vil du ha opptil 500 smarte dingser i hjemmet ditt. Fire norske selskaper tar opp kampen mot Apple og Google om å vinne kontrollen over ditt hjem. 

Nå står flere norske gründere og etablerte selskaper klar til å vinne kontrollen over ditt hjem, i hard kamp med internasjonale giganter som Apple og Google.

Markedet ventes å eksplodere etter at teknologien nå er moden, og prisene er på vei ned mot en dollar ekstra for å koble opp et fysisk objekt mot nettet. Det gjør at Gartner spår at hvert hjem vil ha opptil 500 smarte dingser i 2022.

Fremst i rekken for å hente ut dette potensialet står blant annet det Stavanger-baserte gründerselskapet Future Home og regionens energiselskap Lyse.

Begge de to selskapene står nå i startgropa for å trykke for fullt ut i markedet.

– Ferdig med dødens dal

Future home fullførte i mai måned leveransene til de første kundene, som bestilte løsningen i fjorårets folkefinansieringskampanje. Nå har selskapet hentet inn nye 10 millioner kroner for å gjør smarthus til allemannseie.

Blant de nye investorene er oljegründer Ståle Kyllingstad, Erik Ålgård og Christian Rokseth. Kyllingstad går alene inn med seks millioner kroner.

Totalt priser det selskapet til 50 millioner kroner.

– Det er skikkelig stas å få med gründere som har vært gjennom det samme som oss og som har troen på oss. Nå satser vi på at vi er ferdig med “Dødens dal” og kan jobbe med litt mer fred og ro, sier finansdirektør Sigbjørn Groven i Future Home til 3in.no.

Pengene skal gründerne bruke til å gjøre løsningene enda bedre. Nå jakter selskapet fire nye ansatte – og enda enklere løsninger. Om litt kan det bety at smarthus-kundene kan ha kaffen ferdig når vekkerklokken ringer:

Lyse skifter gir

Future home er imidlertid langt fra alene på markedet. Lyse har i flere år gått i bresjen for å teste ut smarthus og velferdsteknologiløsninger, og har startet arbeidet med den pålagte utskiftingen av strømmålere hos sine nettkunder.

Det betyr at Lyse i 2019 vil ha plassert ut sin smarte sentral i samtlige hjem i Rogalandsområdet.

Les også: Stavanger lager Europas viktigste smart-arena

Nå skifter satsingen gir for å oppnå resultater både nasjonalt og internasjonalt.

– En ny styringssentral i hjemmet gir muligheter som vi i dag bare ser konturene av. Smartly er derfor en ny milepæl for Lyse, på linje med fiberen, sier styreleder i Smartly, Toril Nag.

• Les mer: Dette tilbyr Lyse gjennom sine smarthus

Smartere mønstre og kontakter

En tredje aktør er Viva labs som tidligere i år hentet 3,5 millioner kroner fra blant annet Investinor og Founders found. Deres mål er å utvikle “big data”-løsning som bruker sensor-informasjon til å lære seg dine vaner, og dermed automatisere smarthusinnstillingene.

Les mer om Viva labs løsninger her!

En fjerde aktør er Home control som har satset på smarte hjem i mer enn ti år. Selskapet har hatt fokus på produktsiden, rettighetene til en ny, unik og prisvinnende stikkontakt og har distribusjonsavtaler med Elkjøp og Lefdal.

Løsningen vant også andreplass under den norske Appcircus konkurransen i vinter.

Se Home Controls løsninger her!

Konkurrentene er ingen ringere enn Googles Nest og Apples Home kit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here