Paul Louis Iske (56) er en av verdens fremste innovasjonsforskere, og den 6. september kommer han til Norge for å tale under INNOVASJONSDAGEN 2017. I følge Iske er Norge veldig interessant sett fra et innovasjonsperspektiv. – En av Norges største styrker er at det er et stort og et lite land på samme tid, mener han. 

(Meld deg på Innovasjonsdagen HER. Bruk InnoMag-koden “INNOMAG2017” for 50 % rabatt)

Paul Louise Iske er professor ved School of Business and Economics ved Maastricht-universitetet i Nederland, der han har fokus på Open Innovation and Business Venturing. I tillegg er han CFO, Chief Failure Officer, og grunnlegger av Institute of Brilliant Failures, der han prøver å belyse viktigheten av å eksperimentere for å oppnå paradigmeskifter og banebrytende innovasjon.

– Et annet initiativ er International Institute of Serious Optimism, som jeg har utviklet sammen med norske kolleger. Her fokuserer vi på “O-soner”, hvor folk deltar for å gi og motta positiv energi.

– Jeg er i tillegg foredragsholder, forfatter og konsulent med fokus på innovasjon, kreativitet og entreprenørskap. Jeg startet karrieren min med en doktorgrad i teoretisk fysikk, jobbet for Shell, og har vært leder for innovasjonsavdelingen ved ABN AMRO Bank i Nederland. Men mest av alt er jeg en virkelig fan av Norge! Jeg har vært i det vakre landet deres mange ganger, og var nylig en tur på Svalbard, forteller han.

Du har nettopp vunnet en pris i Holland for din nye bok, hva handler den om?

– Vel, den handler jo om innovasjon, selve prosessen med å omgjøre ideer til ny verdiskaping. Boken peker på viktigheten av å tenke innovasjon i et økosystem. Hvordan kan nye kombinasjoner føre til nye muligheter? Hvordan skaper vi det riktige miljøet for samarbeid og innovasjon?

-Poenget er at problemer, muligheter og løsninger i større grad enn noen gang befinner seg i det kollektive kognitive rommet mellom mennesker og organisasjoner. Selve innovasjonsprosessen som vi i boka betegner som Kombinatorisk innovasjon fører til nye løsninger for delt verdiskapning. I boken studerer vi miljøer som henter ut gevinster gjennom å benytte kombinatorisk innovasjon.

–I boken ser vi på designprinsipper som hjelper oss med å utvikle de riktige ideene. Noen av dem vil fungere, mens andre vil mislykkes. Vi diskuterer Brilliant Failures for å understreke viktigheten av (felles) eksperimenter, og at vi er nødt til å akseptere risiko og lære gjennom erfaringene med prosjekter som ikke fikk de resultatene folk siktet mot.

Hvorfor er dette relevant for Norge?

– Innovasjon er viktig for alle land. Verden gjennomgår for øyeblikket den “perfekte storm”, hvor mange ting forandrer seg samtidig, og i voldsom hastighet. Tenk på alt som skjer innen teknologien, økonomien og samfunnet ellers. Norge er intet unntak her. I tidligere tiår har Norge hatt fordelen av velstand bygget på oljeindustrien. Men denne æraen nærmer seg slutten, og Norge må svare på spørsmålet: “Er det liv etter oljen?» Dette krever en ordentlig transformasjon av den norske økonomien og samfunnet forøvrig. Verden vil bli langt mer digital, og bærekraft vil være en stor pådriver for nye forretningsmodeller. Og som nevnt tidligere kan vi nå inn til denne verdien gjennom samarbeid. Dette er også filosofien bak Open Innovation Lab of Norway der 30 norske innovative virksomheter jevnlig møtes for å gjøre seg selv og hverandre bedre. Dette samarbeidende innovasjonsøkosystemet ble grunnlagt av min medforfatter og ansvarlig redaktør for InnoMag, Truls Berg. , som bringer sammen organisasjoner fra ulike sektorer for å oppdage nye kombinasjoner som kan lede til verdifull innovasjon.

– Jeg synes Norge er et veldig interessant land sett fra et innovasjonsperspektiv: Det er et velstående land som har råd til å ta sjanser, og gjennom å gjøre det kan dere oppdage nye muligheter for innovasjon. I tillegg er det et inkluderende samfunn, med en reell forståelse av verdien av en bærekraftig fremtid. Norge er et stort og lite land på samme tid: det er lite nok til å teste ut nye konsepter, men stort nok til å få et realistisk og representativt bilde, slik at de kan vurdere potensialet i innovasjoner på en større, kanskje global, skala. Norge er et høyt utdannet land med en glimrende digital infrastruktur, som understøtter utviklingen av mange nye sosiale og teknologiske innovasjoner, inkludert nye forretningsmodeller.

-Det er svært viktig å bruke nok tid og innsats på sosial innovasjon i forhold til teknologisk innovasjon for å unngå å falle i grøfta: NT+OS=EOS, eller: Ny teknologi i et gammelt samfunn resulterer i et dyrt, gammelt samfunn.

Hvem burde lese boken?

– Vi tror at bokens budskap er relevant for mange, og vi håper å inspirere alle som er interessert i å finne nye måter å bygge fremtidens samfunn og neste generasjons organisasjoner på. Vi snakker spesielt til ledere som har mulighet til å påvirke miljøene jeg har beskrevet ovenfor. Kombinatorisk innovasjon krever et nytt lederskap som fokuserer mer på åpen og bærekraftig verdiskapning. Det trengs forandring og entreprenørskap. Mer enn noe burde folk gå inn i en dialog rundt utfordringene og mulighetene Norge og deres egne organisasjoner står foran. Men dialog er ikke nok – handling er nødvendig! I boken kan man finne eksempler på Kombinatorisk Innovasjon som forhåpentligvis vil inspirere gjennom sin praktiske tilnærming og de håndgripelige verdiene som er skapt. Jeg er også sterk tilhenger av å benytte ideen om brilliante feilsteg som en del av å skape et trygt sted der man kan lære gjennom å gjøre, og gjøre gjennom å lære!

Hva er planene dine mens du er i Norge? 

– Først og fremst ser jeg frem til publiseringen av den norske utgaven av boken. Boken, som opprinnelig ble utgitt på nederlandsk, finnes også på engelsk og til og med koreansk. Men Norge er noe spesielt for meg, så jeg håper på å se at noen av ideene blir satt ut i live her. Der det er mulig og blir satt pris på ville det være en glede for meg å være involvert i utviklingen av miljøet for Kombinatorisk Innovasjon i den norske konteksten. Jeg elsker å dele kunnskapene mine, og å jobbe sammen med mennesker som, slik jeg gjør, ønsker å bidra til at organisasjoner og samfunnet gjøres klare for fremtiden, uansett hva den måtte bringe. Norge er et land å være stolt av, og jeg håper at jeg gjennom å dele mine ideer og min kjærlighet kan gi et lite bidrag til en lykkelig fremtid!

Mer fra Paul Louise Iske og andre eksperter får du høre under årets utgave av Innovasjonsdagen. Meld deg på HER!