En dag i nær fremtid

Mens du spiser frokost kommer det en melding på kjøleskapets skjerm om at det er 87 % sannsynlig at du vil gå tom for melk ila dagen, gitt kalenderdato og aktivitetslogg. Du aksepterer å legge til melk til innkjøpslisten som deles med din prefererte leverandør av husholdningsartikler. Artiklene på innkjøpslisten leveres på døren en time etter at første familiemedlem er registrert av kjøleskapet som til stede i huset.


Du går ut til bilen, som gjennom biometrisk scanning gjenkjenner deg og åpner døren, og lar deg trykke på startknappen. Du sier du skal til kontoret, og bilen responderer at «siden du er 18 minutter senere enn normalt, så er det stor sannsynlighet for at den normale ruten ikke er raskest, men at alternativ rute 2 vil spare deg 12 minutter». Anbefalingen er basert på veimyndighetenes analyse av logg av trafikkdata av alle veier i byen. Du aksepterer alternativ rute og den kommer opp på din head-up display.

Underveis spiller streamingtjenesten musikk den predikerer du vil like basert på din musikkhistorikk i bilen. Mens du kjører sender bilens sensorer trafikkdata til ditt forsikringsselskap, som de benytter til dynamisk prising av din premie. Siden du er an ansvarlig sjåfør har dette redusert din premie med flere hundre kroner det siste halvåret. Bilens informasjonssystem varsler deg om at batteriladeren sannsynligvis vil svikte i løpet av de nærmeste ukene, og at du bør booke time på verksted. Systemet gir deg tre alternative datoer, som er koordinert med ditt prefererte verksteds bookingtjeneste, og din kalender.

Din bilforhandler har basert på dine trafikkdata og predikert tilbud og etterspørsel på tilsvarende bilmodeller, anbefalt at du bytter inn bilen i løpet av de neste 6 månedene for optimal biløkonomi. Banken din har derfor sendt deg et skreddsydd tilbud på billån, basert på din nåværende og predikerte privatøkonomi og betalingshistorikk. Også andre tilbydere av biler og bilrelaterte tjenester har predikert at du er i kjøpsmodus for ny bil, og siden dette er en viktig beslutning har du åpnet opp for å motta slike tilbud i en periode. I det du kjører forbi en interessant bilforhandler, kommer et tilbud på en av deres nye modeller opp på bilens kommunikasjonssystem. Tilbudet er såpass interessant at du bestemmer deg for å stoppe og ta en kikk på modellen. Bilen har siste generasjons batteriteknologi med en rekkevidde på 1000 km og akselererer fra 0 til 100 på under 3 sekunder.

Under prøveturen gir den heftige akselerasjonen deg så høy pulsøkning at din personlige helsedataregistrator, som er integrert i klokkeremmen din, varsler med en alarm. Disse dataene overføres til ditt helseforsikringsselskap, og du ber en liten bønn om at deres eksperter data er flinke nok til å ekskludere disse unormale verdiene fra dine ellers imponerende helsedata. Basert på helsedataene har forsikringsselskapets rådgivningsenhet jevnlig gitt deg råd om kosthold, trening og søvn, og siden du har fulgt rådene har din yteevne gått opp og forsikringspremien ned. Vinn-vinn, tenker du.

Det meste av det som er omtalt i denne teksten er allerede kommersielt tilgjengelig eller teknologisk mulig. Verdens datamengde fortsetter å øke eksponensielt, men også evnen til å trekke kunnskap ut av de enorme datamengdene er i ferd med å bli allment tilgjengelig.

Prediksjon basert på store datamengder vil endre hvordan næringsliv og offentlig forvaltning opererer. Sensordata fra strømforbruket ditt gir differensiert prising avhengig av når på døgnet forbruket skjer. Dette fordeler samtidig belastningen på strømnettet, slik at unødvendig utbygging unngås, med de kostnadsmessige og miljømessige gevinstene det har.

Dine personlige preferanser og aktiviteter delt i sosiale medier muliggjør mer tilpasset og relevant markedsføring. Kanskje medfører det massemarkedsføringens død?

Bedre prediksjon av behov for offentlige goder, som veier, skoler og ballbinger vil medføre at disse er på plass når behovet oppstår, og ikke 5 år etterpå.
Prediksjon av skattesvindel og trygdejuks vil redusere uberettigede offentlige utbetalinger.

Av skyer på horisonten er det primært to; tilgang på riktig kompetanse, og ledelsesmessig vilje til å gå nye veier.

Dette innlegget er en smakebit fra boken “Halvveis til Fremtiden” som blir tilgjengelig i oktober.

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »