For en uke, preget av valg, bryllupsreise og Apple’s årlige lansering i Cupertino – der savnet etter Steve Jobs blir stadig tydeligere.

La oss begynne med valget. Et viktig retningsvalg for oss endringsagenter og innovasjonsforkjempere. Ikke minst fordi årets kommunevalg så tydelig illustrerer kampen mellom de som ser behovet for å endre Norge, – og de som protesterer mot endring nær sagt uansett. Kort oppsummert fosset Senterpartiet  frem på en distriktsbølge av fremtidsskepsis mens særlig MDG  mobiliserte de i byene som ønsker raskere og tydeligere endring.

I etterpåklokskapens lys er det lett å konstatere at Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet har lyttet for dårlig til egne velgere på grasrota. Det overrasker også at de ikke har fått frem at de har en relativt tydelig og god klimapolitikk. Vi bor selv i Asker der Høyres ordfører Lene Conradi har sørget for at den nye storkommunen er en av de første i verden som baserer hele sin strategi på FN’s 17 bærekraftmål, – og Jonas sitt engasjement for en grønnere og blåere fremtid er udiskutabelt. At slikt drukner i langvarig bompengefjås er nitrist, kortsiktig og taktisk lite klokt!

Enda mer overraskende er det at Stortings-politikerne fra rødgrønn side tillater seg å kalle entreprenører som gjør en viktig samfunnsinnsats for «profitører», – samtidig som de selv henter ut lønninger og sitter på pensjonsavtaler de fleste av oss bare kan drømme om. Merkelig at ikke flere ser paradokset med å bygge en ny, grønnere og mer bærekraftig verden samtidig som man tyr til særdeles negative beskrivelser av de innovasjonsforkjemperne som bygger de arbeidsplassene og den fremtiden vi alle høster fordeler av.

Som FN soldat i Libanon møtte jeg en lokal olivenlundbonde meg at det beste tidspunktet for å plante et oliventre var for 60 år siden, – før han la til med et smil at det nest-beste tidspunktet var å ikke vente til i morgen, men å plante det i dag.

Vi må plante mange nye trær for å skape Norges nye gullalder. Det synes jeg flere norske politikere burde ta inn over seg. Slutt å kall entreprenører for profitører, – snakk dem frem, ikke ned. De er fremtidsbyggere som skaper vår felles velstand, velferd og verdi!

En av ukas gründere som verken har stagnert eller sluttet å tenke nye tanker er Tom Guldberg.  En seriegründer Norge bør være stolt av. Denne ukas gründerhistorie er et flott eksempel på at ressurser som samfunnet mener har gått ut på dato (Politiets pensjonsalder er tro det eller ei 55 år) blir viktige ressurser i arbeidet med å sikre verdier. Les saken om X-POL her.

Uka ga oss også Apple’s lansering i Cupertino, og for de aller ivrigste er dette fortsatt en happening av dimensjoner. For oss fremstår selskapet når sant skal sies som stadig mindre innovativt, selv om det hele selvsagt er smooth og lekkert fremført.  Det var intet ved lanseringen som medfører at fansen vil hente frem soveposene. Den nye iPhone 11 har bedre kamera og noe lengre batteritid, men ser til forveksling ut som X, – som jo også så nesten identiske ut som sine forgjengere. Så synker da også salget av iPhone over hele verden. Den STORE nyheten er at Apple for alvor går etter Netflix med sin Apple TV Plus, nok et tegn på at fremtiden handler om tjenester og små månedlige betalinger. Her satser verdens største fruktselskap, – for å låne betegnelsen Forrest Gump benyttet, – for fullt.

Ukas innovasjonsblomst sendes fremtidsbyggerne i X-POL, – innovasjonsforkjempere som både skaper og sikrer verdier trenger Norge som aldri før!

Happy Friday!