Kina og en stor gruppe investorer går nå i bresjen for et grønt skifte. Nå begynner arbeidet med å forme en ny klimaavtale. 

Den ene dystre rapporten etter den andre spår at det blir stadig vanskeligere å nå målet om bremse den globale oppvarmingen til 2 grader celsius. Sist uke la FNs klimautsending Jens Stoltenberg fram rapporten New Climate Economy, der det anslås at vi vil ende på 4 grader oppvarming.

Norske eksperter er ikke mye lysere til sinns. Tre av de fire deltagere i paneldebatten om de store megatrendene under åpningen av Forskningsrådets nye lokaler sist uke hadde liten tro på at klimamålet kan nås.

Unntaket var Scatec solars Terje Osmundsen.

– Det grønne skiftet går mye raskere enn analysene. I dag i Financial Times rapporterte de at sol og vind nå er billigere enn gass. Stadig flere land har nå en økonomisk egeninteresse i det grønne skiftet fordi de får stå store problemer i det fossile samfunnet, uttalte Osmundsen entusiastisk.

Han viste også til at Elon Musks nye, gigantiske batterifabrikk vil halvere kostnadene for lagring av energi.

– Det er fortsatt mulig å nå togradersmålet. Jeg tror det kommer til å skje ting de neste ti årene. Så vil tiden vise om resultatet blir to grader eller 2,5 grader økt temperatur, sier Osmundsen.

Han tror også det grønne skiftet kan vise seg å bli langt billigere enn det vi tror.

Sikter mot klimaavtale

I dag åpner FN-toppmøtet i New York der 120 nasjonale ledere møtes for å legge en handlingsplan for tiden fremover. I forkant av møtet deltok 310.000 mennesker i en protestmarsj, inkludert FN-sjef Ban Ki-moon.

Møtet er det største siden det feilslåtte toppmøtet i København i 2009, og er starten på arbeidet mot FN-møtet i Paris høsten 2015. Der har de internasjonale topplederne har lovet å signere en klimaavtale.

Mens Kina var en av de som hindret en avtale i 2009, har nye ledere nå lagt en grønn kurs for landet. I 2013 investerte landet mer i fornybar energi enn både Europa og USA, melder Financial Times.

Siden København-møtet er kostnadene for sol- og vind-energi falt med henholdsvis 80 og 15 prosent.

Lavere produksjonskostnader og betydelig motstand mot fossile energikilder har nå bidratt til at 800 investorer ansvarlig for 50 milliarder dollar i investeringer vil selge hele eller deler av sine investeringer i fossile energikilder.

Sist ut er familiestiftelsen etter den amerikanske oljemagnaten John D Rockefeller.

Ikke bare energi

Det grønne skiftet dreier seg ikke lenger bare om energisektoren. I morgen arrangerer Innovasjon Norge og Forskningsrådet en stor konferanse om et grønt skiftet i bioøkonomi. 

Under konferansen har initiativtagerne gitt en av sesjonene tittelen “alt som kan lages av olje kan lages av tre”.

– Vi ser muligheter til å erstatte mekanisk bearbeiding av varer med mer biologiske prosesser. Det betyr at i jobber mer på lag med naturen i stedet for å bruke masse stål, trykk og økonomi, sier Morten Sollerud i Norilia, en heleid datterbedrift av Nortura i introduksjonen til seminaret.

Aftenposten har i en egen sak sett på hvordan bioøkonomien så langt blant annet har ført med seg planteflasker fra Coca Cola, som består av 22,5 prosent plantebasert materiale og 50 prosent resirkulert plast.

Utfordret av de andre paneldeltagernes motvilje mot å tro på at verden vil snu seg rundt fort nok, repliserte Osmundsen.

– Skal vi sitte her å godta at vi får 4 grader oppvarming. Vi må tro at vi kan hindre katastrofe. Vår oppgave er å trekke frem mulighetene, ellers blir det et selvoppfyllende profeti, sier Osmundsen.

(På bildet ser du debattleder Erik Wold, Scatec solars Terje Osmundsen og UIO-professor Karen Helene Ulltveit-Moe. Forøvrig deltok rektor ved Universitetet i Bergen, Anne-Lise Fimreite og Prio-forsker Stein Tønnesson.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here