Hjelper innvandrere inn i gründermiljøet

Mat, mattehjelp og integrering er bare noen av startup-ideene som det neste året får være med på Charge Camp. 

Charge Incubator, Norges første gründer-inkubator som retter seg spesifikt mot førstegenerasjons innvandrere, har gått fra 3 til 20 startups i stallen. Nå skal de bruke det neste året hjelpe vinnerne av årets Charge Camp.

Aiman Shaqura, som er CEO i Charge, kom som flyktning til Norge i 1991, og har i dag omsatt for over 100 millioner kroner i sine ulike selskaper. Med inkubatoren Charge fokuserer han på å hjelpe gründere med innvandrerbakgrunn inn i markedet.

− Den norske kulturen kan være hard. Den kan også være vennlig, men det kan ta mange år. Vi begynte å se på hvordan vi kunne hjelpe folk inn i den norske kulturen. Hvordan kutter vi tiden ned fra 10 år til 6 måneder? Vi så at ved å sette startups i kontakt med de store bedriftene, ville de knytte hundre kontakter på bare noen måneder, fortalte Shaqura fra scenen, og legger til at han som nyankommen flykning til Norge fikk se at det kunne ta lang tid å få et nettverk.

Og flere av startupsene retter seg mot innvandrere, og innflyttere, og hvordan de skal integreres bedre. Selskapet Face 2 Face  vil hjelpe minoritetsfamilier og ungdommer med integrering.

− Vi sitter på god kompetanse som sykepleier og pedagog, og den vil vi bruke til å hjelpe immigranter til å finne sin styrke, forteller Hani Billie og Ifrah Ciyow, gründerne bak Face 2 Face Network.

De ønsker å plukke innvandrere ut av NAV−køen og integrere dem fortere i det norske samfunn.

− I tillegg ønsker vi å gi info og hjelp om temaer som er uvanlige i for eksempel muslimske land. Psykiske problemer er noe man kan få god hjelp til i Norge, men det er ikke noe som eksisterer i enkelte andre land. Det finnes bare «normal» og «gal». Vi vil gi innvandrere bedre informasjon om hva de kan få hjelp til når de kommer til Norge, forteller Billie.

Hani Billie (Face 2 Face ) og Katerina Ruseva (Network for Work) drodler ideene sine. Foto @ Charge Camp

Les også: Næringslivseliten med oppfølging til vinnerne av Charge Incubators bootcamp

På Camp−arrangementet var også næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Han mente Charge var i front i et viktig marked.

− Hvis vi vil ha flere gründere, kan vi ikke bare se på menn, og utelukke 50% av befolkningen. Og vi kan heller ikke utelukke alle som ikke har norsk bakgrunn. Da mister vi mange gode ideer og gründere, sa Isaksen fra scenen.

Han mente også gründerne vil ha en unik fordel når de nå skal bygge ideene videre.

− Dere har en fordel fordi dere har en annen bakgrunn og andre impulser, dere sitter på ideer vi aldri har tenkt på, ideer fra hjemlandene, som kan fungere her, sa Isaksen.

Og nå går startupsene inn i inkubator−perioden. Det neste året skal de sitte sammen med store selskaper, og en business−coach, for å jobbe med strategi og veien videre.

− Vi skal være en godteri−butikk for gründere, hvor de kan velge det de har lyst på av tilbud, og det som passer best for dem, forteller Shaqura.

 

Disse startupsene er med i Charge Camp 2019.

Masala magic
NKT QFP AS
Face 2 Face
MyLife
Pepper Trail
StuckCoder
InMarket Norge
Furo
Network for Work
Ramas Bolig
TROPX
Mattematikkhjelperen
Otto Bygg
Drive me Nuts
Global Counseling Solutions
Cloudberry
Noah´s Ark
Royal Quinoa
FEDA Renseri og skredderi
Youngstorget Tannlegesenter

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!
Translate »