Finnes det selskaper som kan lære oss veien til å oppnå suksess som gründer? Det har vært en rekke bøker om dette emnet som f.eks: ”Entreprenørskap: Start nye selskaper med suksess”, ”Start ditt eget firma – den eneste oppstartsboken du trenger”…


Så har du blogger og biografier, blant annet biografien om Steve Jobs. Både han og Apple kan sikkert lære oss masse om hva slags egenskaper man trenger for å starte et eget firma. Det er masse fordeler man kan ha ved å ha disse kunnskapene, men det er mye mer som kreves for å lykkes med et selskap.

Når noen lykkes med et godt produkt i en bransje, kan man se gang på gang at noen prøver å herme: Du tenker kanskje stille ”Jeg kan nok lykkes jeg også…”, ”Hvis han lykkes, så gjør jeg også det..” Da er kanskje et klassisk eksempel på entreprenører som ”svermer” rundt nye innovasjoner, og prøver å lykkes med det samme. Hva skjer da?

Vi kan ta et eksempel om app- industrien. Vi har på et par år blitt eksponert for en million apper siden 2008. (Da var det bare 8000 Apple apps).

Du kan lage en ny app som er et meget godt konsept og får suksess. Fordi du sikkert har business teft og kan ”lukte” gode forretninger. Siden det er en bra app med et godt konsept vil sannsynligvis noen prøve å herme. Da vil du slåss med ”nebb og klør” med konkurrentene, og det blir om å gjøre å få flest nedlastninger. . I går stod det en artikkel i DN om en app-gründer med suksess. Nå er det sikkert mange som kommer til å lage nye apper, men det er få av dem som lykkes. Hvorfor lykkes man ikke når oppskriften er der?

Det har nylig vært forsket på dette i USA, der hvor noen prøvde å finne ut det motsatte: Å finne ut hva som skulle til for å mislykkes – De fant ut at mange av de som fikk fiasko hadde lest disse bøkene ”om å lykkes i næringslivet” og fulgt det samme mønsteret som de andre. Her er en sannhet: Du kan ikke starte Facebook 2 eller Apple 2, men du må finne på noe unikt og eget. Dette krever også en annen strategi for å lykkes.

Av dette kan vi godt belyse: Det er ingen fasit på å få suksess som entreprenør, men det er viktig å ha gode forutsetninger for å lykkes.

Så når du leser blogger som: ”10 punkter du må lese for å få suksess som entreprenør”, se litt kynisk på det. Hva kan du faktisk lære av dette? Dette er selvfølgelig steg som kan gi deg motivasjon og innsikt i gründervirksomhet (jf. 7 punkter som kan hjelpe deg på veien til å starte eget firma). Det vil likevel ikke være noen garanti for å lykkes. Jeg tror det er vel så viktig å se på de som ikke lykkes for å lære litt av dette, men det du lærer mest av er dine egne feil!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here