Mange småbedrifter frykter konkurs dersom regjeringen ikke tar grep for å lette byrden med høye strømpriser i vinter. Det går frem av en fersk undersøkelse blant SMB Norges medlemmer.

Den eksplosive økningen i strømprisene skaper stor frykt blant landets små og mellomstore bedrifter. En betydelig andel virksomheter frykter at de ikke vil overleve nok en vinter uten hjelp til å håndtere strømregninger som er vesentlig større enn normalt.

– Situasjonen oppleves som ekstremt krevende for våre medlemmer akkurat nå, og mange er redde for fremtiden. Vi får daglige henvendelser fra frustrerte bedriftseiere som forteller om strømregninger som er tre til fire ganger høyere enn i fjor.

– Det er helt åpenbart for oss at vi må få på plass en strømpakke til bedriftene så fort som mulig, konstaterer SMB Norges administrerende direktør, Jørund Rytman.

Store konsekvenser

Over halvparten av bedriftene i undersøkelsen opplyser at de forventer et svakere resultat i andre halvår enn under et normalår. Dette skyldes hovedsakelig høyere strømpriser. Dette til tross for omfattende tiltak for å redusere forbruket.

– Flere forteller at de har iverksatt alle mulige tiltak for å redusere forbruket sitt til et minimum og til et vesentlig lavere forbruk enn på samme tid i fjor. Likevel får de en mye høyere strømregning i år. I en sektor som ofte driver med lave marginer i utgangspunktet får disse økte kostnadene store konsekvenser, konstaterer Rytman.

Undersøkelsen ble sendt ut til SMB Norges medlemsbedrifter i perioden 9-11. august 2022. 328 bedrifter besvarte undersøkelsen.

3 av 10 småbedrifter har følt seg aktivt motarbeidet av myndighetene

Denne uken kom også rapporten som konstaterer at 3 av 10 småbedrifter føler seg aktivt motarbeidet av myndighetene.

Mange små og mellomstore bedrifter opplever at de starter i motbakke i møte med det offentlige. I en rapport som SMB Norge og Ny Analyse presenterer onsdag beskriver bedriftene en hverdag hvor omfattende krav til rapportering går ut over verdiskapingen, samt utfordrende dialog med saksbehandlere i etater og kommuner over hele landet.

– Vi blir ofte kontaktet av bedrifter som opplever seg dårlig behandlet i møte med offentlige myndigheter. Enten det er Kommunen, Skatteetaten, NAV, Mattilsynet eller andre institusjoner. «Skurk til det motsatte er bevist», er en gjenganger, forklarer SMB Norge-sjef Jørund Rytman.

– Likevel var det skremmende å lese rapporten og se hvor omfattende dette problemet er og hvor mye det faktisk går ut over verdiskapingen i landets små og mellomstore bedrifter, konstaterer han.

Rolleforståelse

Under en debatt i Arendal onsdag denne uken stilte SMB Norge spørsmålet: Har myndighetene et holdningsproblem overfor små og mellomstore bedrifter? Rytman mener det er gode grunner til å svare ja på dette spørsmålet.

– Et tema som medlemmene våre stadig kommer tilbake til er begrepet «rolleforståelse». For hva er egentlig hovedoppgaven til for eksempel en saksbehandler i kommunen? Skal de først og fremst være en streng kontrollinstans, eller er de egentlig tilretteleggere?

– Hvor en saksbehandler plasserer seg selv på skalaen mellom disse to ytterpunktene kan få store konsekvenser for hvordan bedriftene blir møtt, avslutter Rytman.