To år med global pandemi og tidvis strenge restriksjoner for både allmenhet og næringsliv har satt dype spor og endret mye for mange.  Under et seminar på Hotel Bristol i Oslo neste fredag stiller SMB Norge spørsmålet mange baler med:

Hva har vi lært og hvordan skal vi raskest mulig komme tilbake til en ny  normalsituasjon?

Vi tok en prat med SMB Norges administrerende direktør, Jørund Rytman, som er tydelig på at det nå haster for det norske grunnfjellet av små og mellomstore bedrifter å vinne tilbake tapt omsetning og implementere endringer som gjør de bedre i stand til å takle fremtiden.

– Det er positivt at Regjeringen har hatt støtteordninger, men vi ser at mange av de små sårbare bedriftene falt mellom to stoler. Altfor mange ble i for stor grad overlatt til seg selv i denne krisen, og vi i SMB Norge ønsker nå å bidra for gjøre våre medlemmer bedre rustet til å takle 2022 og fremtiden, sier Rytman.

–Bedriftenes største utfordringer nå er kortsiktig likviditet og kampen for å beholde ansatte på jobb. Over halvparten av bedriftene har allerede utfordringer med likviditeten som følge av en langvarig pandemi. og høyt sykefravær.

– For noen uker siden forsvant de omfattende restriksjonene «over natten». Med et pennestrøk erklærte regjeringen at det ikke lenger var behov for noen ekstraordinær beskyttelse mot smittespredning. På svært kort tid gikk vi dermed fra full skjenkestopp og 10-dagers karantener til ingen restriksjoner i det hele tatt. Og selv om regjeringen gjentatte ganger beviste at det ikke skulle mer til enn en pressekonferanse for at bedriftenes omsetning forsvant, så har mange erfart at det tar vesentlig lenger tid å få omsetningen tilbake igjen.

Spørsmålet vi nå stiller er todelt og bør interessere mange:

HVORDAN SKAL NÆRINGSLIVET RESTARTES ETTER COVID-19?

Vi i SMB Norge mener at dette er et av de aller viktigste næringspolitiske spørsmålene vi kan stille våren 2022. For å gjøre dette på en god måte så har vi invitert eksperter, politikere og ikke minst bedriftene selv til å svare.

I tillegg spør vi: HVA HAR LÆRT?

I en travel bedriftshverdag er fokus som regel fremtidsrettet. Vi er ofte mer opptatt av veien videre enn den som er tilbakelagt. Men etter en så omfattende krise som næringslivet har vært igjennom de siste par årene, gjør vi lurt i å stoppe opp – om så bare for noen små øyeblikk, for å analysere, lære og å innovere der vi kan og bør tenke nytt.

Mye vil bli sagt og skrevet om restriksjonene i årene som kommer, men mens vi enda har det ferskt i minne er det viktig å dele våre tanker med de som kan sørge for at vi som nasjon kan håndtere en tilsvarende situasjon bedre ved neste korsvei.

Under konferansen får du blant annet høre fra:

 • Tor Bernhard Slaathaug, Stiftelsen Rettferd
 • Mette Kalager, Forsker og samfunnsdebattant
 • Tony Pedersen, Norsk Restaurantforening
 • Jørund Rytman, SMB Norge
 • Torkel Snellingen, Forsker og foreleser i Samfunnsmedisin
 • Anette Iren Isene, Norske Legers og Helsearbeideres Fellesforbund
 • Tom Eikelind, Norges Massasjeforbund
 • Aksel Fridstrøm, Minerva
 • Jon Skjørshammer, Advokatfirma Kvale
 • Jøran Kallmyr, Advokatfirmaet Ræder
 • Barbro Paulsen, Advokatfirma Paulsen-Helle

I tillegg blir det politisk debatt med stortingsrepresentantene Linda Hofstad Helleland (H), Alfred Bjørlo (V), Torgeir Knag Fylkesnes (SV), Solveig Vitanza (Ap) og Jenny Klinge (Sp)

Høres dette spennende ut? Klikk her og meld deg på allerede i dag!