Home Nyheter Innovasjon Innovasjon kan være så mangt – hørt om larvebrødet?

Innovasjon kan være så mangt – hørt om larvebrødet?

Dagligvarekjeden MENY gjør grep for å fremstå mer innovative og kliner til med å tilby  larver til eventyrlystne nordmenn på jakt etter nye smaksopplevelser. Grovbrødet «Mjølmums» inneholder ca. 100 malte melbillelarver.

0

Dagligvarekjeden MENY gjør grep for å fremstå mer innovative og kliner til med å tilby larver til eventyrlystne nordmenn på jakt etter nye smaksopplevelser. Grovbrødet «Mjølmums» inneholder ca. 100 malte melbillelarver.

Bakehuset har utviklet Mjølmumsbrødet, som inneholder 2,1% tørkede og malte melbillelarver – tilsvarende ca. 100 larver i hvert brød. Larvene er dyrket frem på Larveriet på Voss. Grovbrødet vil, som en test, selges i 22 MENY-butikker i mars.
– Insekter kan bli en del av fremtidens mat i Norge, slik de allerede er i store deler av verden. Nå tester vi ut hvor mottakelig forbrukerne er gjennom å tilby larver i brød. Brødet smaker godt, man smaker ikke larvene. Og de er faktisk små superhelter, sier Kasbo.

Hun forteller at nyheter generelt har høy interesse hos mange av MENYs kunder, samtidig er hun klar på at insekter er vel prematurt for norske ganer.
– Vi skal være ledende på innovasjon, utvalg og trender og må derfor utfordre oss selv. Slik vi gjorde da vi lanserte kyllingfilet i 1992, salmalaks i 2005 og Norges første vegetar ferskvaredisk i 2016. Larver på menyen virker utenkelig for de fleste nå, men kanskje ikke om fem-ti år, i lys av de enorme klimautfordringene vi står overfor, sier Kasbo.

Små superhelter
Larveriet, som har dyrket melbillelarver siden 2016, har frem til nå kun solgt til mindre utsalgssteder, og kun som tørket snacks. Nå skal selskapet på Voss, som har bærekraft som drivkraft, nå bredere ut.
– Det er utrolig spennende at større aktører som Bakehuset og MENY tester ut larvene våre. I veldig mange land er larver helt vanlig å spise. For å ta vare på jordkloden og håndtere økt matmangel, er vi nødt for å tenke nytt rundt matproduksjon og her er melmums i en særklasse blant annet på grunn av sitt lave fotavtrykk, sier Marie R. Sagen i Larveriet.

De tørkede larvene, som dyrkes frem på åtte uker i små kasser, er ekstra proteinrike. Sammenlignet med produksjon av annen proteinrik mat, er behovet for vann, areal og fôr betydelig lavere for larver – det samme er drivhusgassutslippene. Ved produksjon av 1 kg protein, er utslippene seks ganger lavere for melbillelarver enn storfe. I tillegg er larvene en fornybar ressurs; de er små superhelter – nettopp fordi de spiser rester som hverken mennesker eller andre dyr spiser, og omgjør dette til næringsrik mat.

Nøtteaktig smak
I følge pressemeldingen har Bakehuset i utviklingen av Mjølmumsbrødet lagt stor vekt på at det skal smake godt, være grovt og nøkkelhullsmerket, og ellers likne i smak og konsistens på annet brød.
– Melet fra melbillelarver er proteinrikt og i det ligger det mange muligheter. Om ingrediensen blir godtatt av kundene, kan vi bruke den i flere produkter, og også øke andelen i Mjølmumsbrødet. Vi ønsker å teste ut nye næringsrike ingredienser og samtidig utvikle oss i bærekraftig retning. Å bake malte larver inn i brødet er med på å ufarliggjøre noe som kan bli fremtidens mat, sier Amund Skrutvold, produktutviklingssjef i Bakehuset. Han legger til at melet fra melbillelarvene har en svak nøtteaktig smak.

Det blir spennende å se hvor innovative norske forbrukere er…

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!

Pssst