Kan få gjev pris for “uønsket” innovasjon

– Vi trålet hele verdensmarkedet uten å finne noe som kunne gi oss det vi trengte.

På nyåret går årets store forbrukerteknologimesse, CES, av stabelen i Las Vegas. Denne gang er det ikke bare de store teknologiprodusentene som venter spent på messen:

Rogalandsbedriftene Westcontrol og Lyse er sammen med Norsk telemedisin er nå nominert og kan få pris for å ha utviklet den beste “audio- og video-komponenten for hjemmebruk”

− Vi trålet hele verdensmarkedet uten å finne noen som kunne gi oss det vi trengte. Da bestemte vi oss for å designe og utvikle alt selv, forteller Dagfinn Wåge, leder av Lyses innovasjonsavdeling.

Det Wåge og de andre i Lyse lette etter var en videotelefoniløsning som kan brukes via TV-en. Løsnignen er en sentral komponent i Lyses visjon og løsning for fremtidens velferdstjeneste.

Målet er å få hjelpe mennesker med spesielle behov å bo hjemme lengre og tryggere. Det stiller store krav til brukervennligheten.

− Denne nominasjonen løfter produktet vårt opp i det virkelig gode internasjonale selskap, og forsikrer oss om at vår grunntanke om å bruke video for å bedre menneskers livskvalitet var rett fra starten av. Det er jo spesielt at en teknologi som i utgangspunkt var ment for velferdsteknologimarkedet, blir nominert i den brede kategorien for audio/video-komponenter til hjemmebruk, forteller en stolt daglig leder i Norsk Telemedisin, Arild Stapnes Johnsen.

Gardin foran kamera

Videotelefoniutstyret blir utviklet av Norsk Telemedisin og Lyse, og bygget hos Westcontrol og Electrocompaniet. Halogen og Hareide Design har stått for design.

Løsningen vil tilby:

  1. Integrert personvern betyr en gardin som dekker over kameraet når det ikke er i bruk. Videosignaler er også sikret med kryptering, og systemet registrerer ikke helsedata men sender det videre til elektronisk journalsystem.
  2. Fjernkontrollen lades automatisk med induksjonsenergi ved å plassere den på hovedenheten. LED-lys indikerer hvilke knapper som er relevante for menyene på skjermen.
  3. Medisinske sensorer som blodtrykkmåler og pulsoksimetere kan kobles til trådløst.
  4. Automatisk valg av riktig HDMI-inngang senker vanskelighetsgraden for mange brukere.
  5. Fleksibel visning: Skjermbildet av samtalepartner kan dekke hele skjermen eller bare hjørnet hvis bruker ønsker å fortsette og se tv-programmet mens samtalen pågår.

VideoForAlle er nå patentsøkt, og prosjektet har fått støtte av Innovasjon Norge.

− Stadig flere har større flatskjermer med høyere bildekvalitet i stuene sine. Hvorfor ikke bruke denne gode skjermen når en skal kommunisere også, spør Dagfinn Wåge.

Enorme besparelser

Wåge viser til at Västeräs kommune har beregnet at et slikt system vil kunne gi 20 millioner kroner i besparelse kun av at 300 av kommunens hjemmetjenestebrukere tar det i bruk.

− Beregningene fra Sverige peker ikke bare på effektivitet og lønnsomhet, men også på økt livskvalitet for brukerne, legger Dagfinn Wåge fra Lyse til.

Systemet vil være kompatibelt med alle de store systemene på markedet i dag.

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »