“Kan ta igjen Stockholm på ett par år”

Næringsbyråd Hallstein Bjercke mener Oslo som gründerby er kraftig undervurdert. 

Sist uke vant forslaget om å gjøre Tøyen om til en gründerbydel fram under Oslo Business Region og Mesh holdt Drømmeløft for gründere.  Næringsbyråd Hallstein Bjerke i Oslo kommune er strålende fornøyd med forslaget om å gjøre Tøyen til en gründerbydel i Oslo.

– Forslaget er glimrende, og akkurat hva en bydel som Tøyen trenger. Men jeg tror også forslaget trenger en bydel som Tøyen, sier Bjercke til 3in.no.

Han mener Oslo i løpet av et par år bør sikte seg inn på å ta igjen Stockholm og Helsinki som ledende oppstartshovedsteder i norden.

– Med den farten Oslo utvikles nå er jeg ikke bekymret for Stockholm og Helsinki, vi må vi finne vår egen vei, en “Oslomodell”. Følger vi den har vi tatt igjen Stockholm og Helsinki i løpet av et par år, sier Bjercke.

Kan ta igjen Stockholm

Skjer det vil Oslo også bevege seg inn i verdenseliten blant oppstartsbyer.

Stockholm har de siste årene en rekke milliard-dollar-selskaper, deriblant Spotify, Skype og Klarna. Målt mot antall innbyggere kan kun Silicon Valley måle seg med Stockholms suksess; Silicon Valley har 6,9 milliard-dollar-oppstarter per million innbyggere mot Stockholms 6,3, ifølge Atomico.

 – Oslos attraktivitet som startup-hovedstad er underkommunisert og lite kjent internasjonalt. Det er et stort behov for å synliggjøre Oslos kvaliteter som hovedstad med vekt på et internasjonalt investor- og entreprenørskapspublikum. Oslos startup-scene utvikles raskt med stadig nye miljøer med godt internasjonalt samarbeid, argumenterer Bjercke.

Bjerckes Osloskryt ble nylig støttet av Unacast-gründer Kjartan Slette som nylig omtalte Oslo som et av de beste stedene å starte opp i verden. Det siste halvannet året er dette støtteapparatet rustet opp med opprettelsen av Oslo Business Region og styrket tilstedeværelse med kontorlokaler i London og egne stander på store konferanser som SXSW.

Tro kan flytte fjell

Optimismen på Oslos vegne deles også av Marit Høvik Hartmann i Oslo Business Region og IKT-Norges Heidi Austlid. Begge snakket under sist ukes Drømmeløft om å tørre å tenke stort.

– Vi sa at Norge var best på Edtech. Vi troddet det, men visste det ikke. Egentlig var det ljug. Men nå er vi best i Norden på dette, poengterer Austlid under Drømmeløftet sist uke.

Høvik Hartmann er opptatt av at vi må tørre å fortelle historien om Oslo – blant annet for å tiltrekke oss kompetente investorer og arbeidskraft. 

– Hva vet dere om Gaborone, spør Høvik Hartmann – som har som hovedoppgave å synliggjøre Oslo internasjonalt.

– Når vi nevner Oslo rundt omkring i verden, er det like blankt i ansiktet som når jeg nevner Gaborone for dere, sier Marit Høvik Hartmann, kommunikasjondirektør i Oslo Business region.

Frir til ildsjelene

Bjercke håper at gründer-Tøyen kan gi mer energi inn i utviklingen av Tøyen – som allerede opplever positiv utvikling (Les om Tøyens utvikling nederst).

– Det skjer utrolig mye spennende på Tøyen allerede, mange kreative mennesker og miljøer er i ferd med å etablere seg der. Men et slikt senter kan være en slags katalysator for videre utvikling, dersom det skjer på riktig måte, mener Bjercke.

Et viktig steg på veien vil være å skape et godt gründermiljø på Tøyen. Men det kommer ikke uten at gründermiljøet og lokale ildsjeler engasjerer seg, poengterer byråd Bjercke.

– Hvordan kan det la seg realisere?

– Det er vanskelig å gi noe konkret svar på akkurat hvordan det skal realiseres. Det er i hvert fall umulig å bare vedta noe slikt politisk. Her må det initiativ til, og noen ildsjeler med klare ideer og gjennomføringsevne. Så får vi se hvordan kommunen og det offentlige kan bidra som støttespillere underveis, sier Bjercke.

– Er du enig med Austlid i IKT-Norge om at dette kan være en garanti mot at Tøyenløftet feiler?

– Jeg tror Tøyenløftet vil lykkes både med og uten en sånn ting, men jeg tror definitivt at den kan være med på å gjøre løftet enda mer vellykket, sier Bjercke.

 

Tekstboks: Om Tøyenløftet

Den positive utviklingen på Tøyen har kommet etter flere år der området led under negativ utvikling, der elevtallet ved skolene falt kraftig. Nå er utviklingen i ferd med å snu, og en positiv holdning omkring Tøyen i ferd med å spre seg.  

Snuoperasjonen kommer i kjølvannet av politikerne vedtok milliardpakken som skal løfte Tøyen, Tøyenløftet. Pakken kom i stand for at byrådspartiene Høyre og Venstre skulle få flyttet Munch-museet til Lambda-bygget i Bjørvika, med støtte fra Krf og SV. Pakken vil ganske sikkert bidra til milliardinvesteringer på Tøyen.

– Tøyenløftet er godt i gang, det skjer masse på Tøyen nå. Av de fysiske tiltakene så har T-banestasjonen har fått et ansiktsløft og Tøyen torg er under opprusting. Vi har nylig lagt frem de ulike forslagene til hvordan alle de store prosjektene kan få plass på Tøyen, som nytt bad, vitensenter og friluftsscene, forteller Bjercke.

Han påpeker at det aller viktigste for at Tøyen skal utvikle seg er engasjementet til beboerne og ildsjelene.

– Den aller viktigste suksessfaktoren er at det sterke engasjementet holdes oppe. Vi kan ikke bare bygge oss til en bedre bydel å bo i, det viktigste for at det skal bli hyggelig å bo et sted er faktisk at alle bryr seg litt mer om hverandre og nærmiljøet sitt. Det ser vi på Tøyen, og det tror jeg er avgjørende for at de positive endringene skal fortsette, sier Bjercke.

Han viser til fremveksten av nye butikker, nye utesteder – og flere spennende prosjekter både i privat og offentlig regi.

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!

One thought on ““Kan ta igjen Stockholm på ett par år”

 1. Snikksnakk & Venstre-valgkampløgn fra ende til annen!!
  Venstre er verstingen av alle partier når det kommer til innovasjons-politikk Venstres politikk står bevislig for anti-innovasjon.
  Alle gründerne i den eneste næringen Venstre faktisk styrer, forbarmer seg over Oslo Venstres innovasjonsfiendtlige politikk..
  Venstre har klart bragden å kvele alle forsøk på innovasjon i drosjenæringen i løpet av den tiden de har styrt i Oslo. Ta taxi og føl Venstres næringspolitkk på lommeboka og på sjela..
  Vi gremmes når vi leser dette, fordi vi vet -av dyrkjøpt erfaring- at det er løgn fra en politiker som kjemper for å bli gjenvalgt. Hilsen oss bak eCab og Oslo Miljøtaxi
  Det er Venstre som har gått i bresjen for Oslo kommunes destruktive drosjepolitikk som dere også kan lese om her http://www.3in.no/politikerne-bekjemper-drosje-innovasjon/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *