Verdens viktigste telemesse er sparket i gang i Barcelona. Telenor lyste opp da de lanserte en ny løsning for innendørs mobildekning, utviklet i samarbeid med kinesiske Huawei. 80 000 besøkende er ventet til årets Mobile World Congress.

 

Den nye løsningen til Telenor og Huawei heter RadioLamp – en liten boks som kan skrus opp på veggen. Den kan minne om en stor wifi-ruter, men denne boksen gir også både 3G og 4G-dekning, i følge Teknisk Ukeblad.

– Dessverre opplever mange at dekningen på mobilt bredbånd ikke er like god i offentlige bygninger og næringsbygg, og det vil vi gjøre noe med, sier Telenor Norge-direktør, Berit Svendsen.

Norge blir første landet i verden med denne teknologien som vil gjøre hverdagen enklere. Mange har “lidd” seg gjennom dårlig dekning under OL, i offentlige bygninger. Årsaken er blant annet at mobilt bredbånd bruker relativt høye frekvenser, i forhold til sms og vanlig telefoni. I godt isolerte næringsbygg er dekningen for mobilt bredbånd ikke spesielt god. Dette skal “telelampen” etter planen gjøre noe med.

Dagens løsninger for innendørs dekning er dyre og kompliserte. En Lamp Site er en del av det store mobilnettet og kan administreres fra Telenors sentrale kontrollsenter. Det er like lett å bygge ut som trådløst nettverk. Prosjekter med denne typen ny teknologi, prøves nå blant annet ut hos Telenor på Fornebu.

Telenor håper de snart kan lansere nyskapingen. For fram mot 2018 venter Telenor en tidobling av trafikken og 70 prosent av denne genereres innendørs, så markedet burde være der. Nye “minibasestasjoner” settes opp innendørs. Dette vil også få en positiv effekt for kapasiteten i nettet framover. Ikke bare på dekningen inne.

Planen er at teletrafikken innendørs vil avlaste basestasjonene ute. 

RadioLamp er programvarebasert. Det gjør enhetene veldig fleksible og radiokapasiteten kan flyttes rundt etter behov, ifølge visepresident i Huawei, David Wang.

Telenor regner med at systemet vil benyttes av selskaper med mer enn 20 ansatte og at dette ikke blir nødvendig i private husstander. Telenor og Huawei er fortsatt i forhandlinger om prisen på RadioLamp, så de verken kan eller vil si noe om prisen – eller når dette blir tilgjengelig for norske bedrifter, i følge Teknisk Ukeblad.

Følg Mobile World direkte fra Barcelona via web-TV.

Baksaas inviterer pressen

I dag inviterer konsernsjef Jon Fredrik Baksaas den norske- og internasjonale pressen til Telenors stand (Hall 2) i Barcelona, fra klokken 12.30-14.30. Her vil han blant annet fortelle om Telenors ambisjoner, vekststrategi og utvikling.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here