Lørdag 28. november åpner Creator Makerspace i Stavanger

Creator Makerspace er et prototypeverksted i Lagerveien 9 på Forus i Stavanger. Det ble etablert i september 2015, og har offisiell åpning kommende lørdag. På under to måneder har de fått på plass fire 3D-skrivere, tre CNC fresere, en laserkutter, en fotoplotter, en vinylkutter, en 3D-scanner og masse utstyr til metall-, tre- og elektronikkverksted.
– Dette er utelukkende utstyr vi har fått tilgang via privatpersoner i regionen, forteller founder Sjur Eivind Usken.

Creator Makerspace ble etablert på bakgrunn av en pilot fra 2013 hvor makers møttes fast hver siste søndag i måneden på Vitenfabrikken. Med bakgrunn i den store interessen over tid ble behovet for et permanent makerspace bekreftet.

Målet for Creator Makerspace er å være en attraktiv møte og arbeidsplass for makers med rett utstyr og kompetanse for å:
· muliggjøre testing av ny teknologi
· bevise hva som er mulig å gjøre med teknologi
· få frem flere makers i regionen
· koble sammen makers og industrien
· lage prototyper for industrien
· være en attraktiv møteplass for “garasjeinnovatøren”
· legge tilrette for at makers kan ta steget videre og etablere selskaper
· og på sikt bli en møteplass for innovatører og industrien

– Et konkret eksempel på hvordan ressurser fra Creator Makerspace brukes i dag, er da Ivan fra Nibio (tidligere Bioforsk) kom til oss med et problem han trengte en løsning på, for å forbedre sin forskning på tomatplanter. I utgangspunktet var dette en utfordring som ledelsen til Ivan tvilte på at lot seg løse med det lille budsjettet som var tilgjengelig. Vi endte opp med å lage en selvgående robot som tok bilder døgnet rundt av alle tomatplantene fra spesifiserte posisjoner. Kameraroboten forbedret radikalt Nibios mulighet til å systematisk forske på vekstvariasjoner for tomatplanter som ble gitt forskjellige blandinger av næringsstoffer. Ivan har i etterkant søkt om midler til å kunne utarbeide enda mer avanserte løsninger for forskning innenfor sitt felt, deriblant en rigg som skal kunne 3D-scanne planter i drivhus, forteller Sjur Eivind Usken.

Det er også interessant å notere seg at Techshop, et makerspace i Silicon Valley, USA, estimerer at de siden oppstart i 2006 har generert over 2000 arbeidsplasser og aksjeverdier for over 12 millioner dollar. (Lenke til saken)

Creator Makerspace er første i sitt slag i regionen
– Andre makerspaces vi kan sammenligne oss med finnes i Oslo og Trondheim. Vi er i dialog med samtlige av disse. Videre er vi i tett samarbeid med “mini” makerspacene som finnes her i regionen, som på Vitenfabrikken og Sølvberget. Medlemmer fra Creator står for mesteparten av aktivitetene på Sølvberget og bistår også Vitenfabrikken aktivt. Vi er i tillegg i dialog med UiS om fremtidig makerspace og samarbeid på Ullandhaug.

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *