Oslo Arbeiderparti lover samtlige 4-klassinger tilbud om å lære enkel programmering. Det kan være første steg mot programmering som basisfag i skolen. 

Programmering må inn i skolen. Det er det klare budskapet fra Oslos byrådslederkandidat Raymond Johansen. Vinner han høsten valg lover han å gi alle elevene i fjerdeklasse i Osloskolen tilbud om programmering som en del av skolefritidsordningen.

– Dette er et fantastisk sted å begynne. Det gir mer innhold i aktivietsskolen (AKS). Jeg tror dette fort kan bli en obligatorisk del av skolen, sier Johansen – som presiserer at tilbudet også gjelder de som ikke har plass på skolefritidsordningen.

Utspillet kommer etter at Johansen på forsommeren skisserte hvordan Oslo Arbeiderparti vil hjelpe frem gründere som vil løse samfunnets utfordringer på helse og omsorgsfeltet. For kort tid siden fremhevet han hvordan Oslo må bli en kunnskapsmotor for hele landet – gjennom å satse på gründermiljøene.

Onsdag hadde han også alliert seg med AP-leder Jonas Gahr Støre.

– Raymond er en person som ser store trender. Dette er en visjonær beslutning som løser et jordnært problem, sier Gahr Støre – som viser at Obama har tatt til orde for at barna må lære koding i USA.

Kun ett første steg

De siste årene har det vært stadig tilbakevendende diskusjoner om hvorvidt programmering er en basisferdighet på lik linje med lesing, skriving og regning.

De to AP-politikerne er begge overbevist om dette.

– Det å lære å utvikle, være kreative og respondere på ulike behov ved for eksempel å produsere apper, er i ferd med å bli en viktig basisferdighet, sier Johansen.

– Digital kompetanse er allerede i kunnskapsløftet en av fem basisferdigheter. Det å ha tilbud om å gå videre på det, for å mestre programmering blir viktig. Om noen år vil vi se at det i dag var høyst på tide å komme i gang, svarer Gahr Støre.

Han håper Oslo-initiativet – dersom det realiseres etter valget – raskt kan dukke opp også andre steder.

– I Norge bør det være sånn at vi lærer av gode erfaringer og tar dem i bruk andre steder. Jeg tror dette – dersom vi vinner valget – er starten på noe andre kan lære av, sier Gahr Støre.

Kan løfte gründeraktiviteten?

Han ser også initiativet som et ledd i Arbeiderpartiets grunderpakke, som bygger på at det offentlige skal gi ordentlig håndfast støtte til gründerne.

For ikke bare tilbys alle elever et grunnkurs i programmering; kodekyndige 10-klassinger hyres inn som lærere på tarifflønn.

Johansen omtaler selv ordningen som en positiv form for barnearbeid.

– Dette er interesserte, motiverte elever som ikke alltid blir verdsatt ellers. Det er enkelt, billig og fremtidsrettet – og sånn sett et kinderegg, sier Johansen.

Prislappen på tiltaket ligger på under en million kroner i året.

IKT-Norge som de siste årene har stått i bresjen for det frivillige programmet Kidsa koder er naturligvis strålende fornøyd.

– Dette passer inn i det vi brenner for; at alle skal få mulighet til å lære teknologien og å forstå den. Det skal være like naturlig å skape som å bruke, sier Kidsakoder-general Torgeir Waterhouse i IKT-Norge.

Men først må altså Arbeiderpartiet i Oslo vinne valget.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here