Etter flere år med fallende trend stiger Norge på anerkjente Global Innovation Index.  Men det er langt opp til våre nordiske naboer, viser årets liste.

Det er Sveits, Sverige og USA som topper årets innovasjonsranking. Norge klatrer fra 21. til 19. plass, mens Danmark og Finland ligger på henholdsvis 10. og 9. plass.  Av de nordiske landene er det kun Island som ligger bak Norge på listen.

– Dette er et oppløftende resultat, sier Kathrine Myhre, direktør i Patentstyret – etaten som registrerer rettigheter til oppfinnelser, varemerker og design i Norge.

80 innovasjonsindikatorer og 132 land

Det er FN-organisasjonen WIPO (World Intellectual Property Organization) som står bak den årlige rangeringen der over 80 ulike innovasjonsindikatorer blir analysert. I år er 132 land vurdert. Indikatorene Norge skårer høyest på er institusjoner, infrastruktur, humankapital og forskning. Lavest rangerer vi på markedets utviklingsgrad, utnyttelse av kunnskap og teknologi og utnyttelse av kreativ aktivitet.

Oppløftende for råvare-nasjonen Norge

– Selv om det er for tidlig å si om oppgangen utgjør en klar tendens, kan vi håpe at årets rangering er et lite skritt i retning av et næringsliv som er mindre råvarebasert, sier Myhre og fortsetter:

– En fremtidig utfasing av norsk olje- og gasseksport roper på innovasjon innen teknologiutvikling, nye produkter og tjenester som det er behov for i både nasjonale og internasjonale markeder.

Du kan lese mer om undersøkelsen her.