InnoMag presenterer i samarbeid med Computerworld for tiende gang listen over de 25 norske virksomhetene som er flinkest på innovasjonsområdet.

Det er en faglig tung jury som har tatt utgangspunkt i forslag fra InnoMag’s lesere og etter en grundig evaluering endt opp med listen over landets 25 mest innovative virksomheter.

Blant årets mest innovative finner vi både gamle travere og nye norske vekstvirksomheter. På listen finnes også to viktige innovative offentlige aktører, og helt til topps klatret i år Lærdal Medical som i over 60 år har hjulpet verden med innovative løsninger innen gjenopplivning, både for lekfolk og profesjonelle førstehjelpere.

Prisen vil bli delt ut av professor Robert Wolcott som leder The World Innovation Network på INNOVASJONSDAGEN 2024 konferansen på EpiCenter i Oslo den 4. september.

Vinneren av prisen for sju år siden, Aker Biomarine ASA og som året etter ble kåret til Europas mest innovative virksomhet er i år som i fjor å finne på en knallsterk annenplass. Dette vitner om en imponerende kontinuitet når det gjelder den vanskelige kunsten å innovere.

Listen inneholder i år flere overraskelser, for eksempel det faktum at Brønnøysundregistrene havner på en knallsterk fjerdeplass og at gamle innovative fyrtårn som DNV og Telenor ikke lenger er å finne blant landets 25 mest innovative virksomheter. Nye sterke navn blant de ti fremste er Jets Vacuum fra Hareid utenfor Ålesund med sin innovative teknologi for vakuumsanitærsystem, Pixii som gjør verden grønnere med sine energilagringssystemer, PropTech aktøren Consigli med sin AI-løsning og 1X Technologies fra Moss som er i gang med å lage noen av verdens kuleste roboter.

Fjorårets vinner, Tomra ASA fortsetter også å imponere juryen med sine initiativ for å løse noen av de største problemene i verden innen ressurshåndtering og er i år å finne på 6. plass, mens den siste pallplasseringen også i år gikk til et annet familieeid selskap som fortsetter å imponere juryen med sitt innovative sosiale samfunnsengasjement, nemlig Ferd Holding.

Juryen har hatt en vanskelig oppgave og oppfatter at det skjer mye flott innovasjon i de fleste bransjer og sektorer. Det har vært et mål å heie på ulike aktører som tør å utfordre status quo og det er ingen tvil om at norske toppledere har blitt langt flinkere på innovasjonsfronten de siste årene. Blant selskapene som juryen har latt seg imponere av, finner vi innovative aktører som Tibber, Torghatten, Gelato og Hyke som alle tør å gå nye veier på svært forskjellige områder. I tillegg er store solide norske selskaper som Posten Bring, Yara og Jotun fortsatt inne på listen.

Det er også i år en jury ledet av InnoMag’s redaktør, Truls Berg som har foretatt utvelgelsen av kandidater med god hjelp av de mange InnoMag leserne som nominerte kandidater våren 23. Med i juryen i år var Ingvild Myhre, leder av Nasjonalt Innovasjonsråd, klimapsykolog Ragnhild Nilsen, NHH’s innovasjonsprofessor Tor W. Andreassen, Standard Norges direktør for energi, bærekraft og teknologi, Åse Lunde, tidligere finansminister Jan Tore Sanner, NTNU’s professor emeritus Arne Krokan, Computerworlds redaktør Anders Løvøy og svenskenes globale innovasjonsprofessor og tidligere Brain of the Year i TIME Magazine, Leif Edvinsson.

INNOVASJONSMAGASINET www.innomag.no er levert av Inspirator AS og med over 25 000 lesere er magasinet Norges ledende innovasjonsmagasin og det er i år 11 år siden vi startet opp og det tiende året vi kårer årets 25 mest innovative virksomheter her til lands.

Alle InnoMag’s lesere har gjennom vinteren og våren blitt oppfordret til å nominere kandidater og vi har deretter spilt ball med flere uavhengige eksperter, både norske og internasjonale og kokt listen ned til 30 navn før juryen gjorde en flott innsats med å peke på de beste av de beste. Resultatet har blitt listen over de 25 mest innovative
norske virksomhetene i 2023-24 du ser under her.

«Vi mener at dette er Norges desidert mest omfattende oversikt over hvem som faktisk ER innovative i motsetning til de som kun nøyer seg med å prate om innovasjon. Vi understreker at listen bare omhandler norske virksomheter, men felles for alle på listen er at de er i verdensklasse når det gjelder å jobbe aktivt med innovasjon», sier juryleder Truls Berg, InnoMag’s ansvarlige redaktør i en kommentar.

«La meg også benytte anledningen til å gratulere Laerdal Medical AS med seieren og styreformann Tore Lærdal og CEO Alf Christian Dybdahl og deres team med årets imponerende 1. plass og de øvrige 24 med formidabel innsats», avslutter han.

Årets 25 mest innovative er:

1. Lærdal Medical
2. Aker BioMarine
3. Ferd
4. Brønnøysundregistrene
5. Jets Vacuum
6. Tomra
7. Pixii
8. Consigli
8. 1X Technologies
10. Skatteetaten
10. Posten Bring
12. ODA
13. Tibber
14. Torghatten AS
15. Autostore
16. Gelato
17. Itera ASA
18. Amesto
19. Hyke
20. DNB
21. Q-meieriene
22. Remarkable
23. Yara
24. Zaptec
25. Jotun