For noen uker siden feiret eiendomsbaron Olav Thon 100 år, og nylig feiret Rolling Stones frontfigur Mick Jagger 80. De er begge verdt å feire, men jeg våger likevel påstanden om at 90-årsjubilanten Lars Monrad-Krohn for oss IT-infiserte endringsagenter har betydd langt mer for norsk IT utvikling. Alltid visjonær, alltid positiv og ikke minst alltid nyskjerrig og raus overfor oss yngre IT ledere som hadde gleden av å komme bak i hans skispor.Slikt bør feires!

Lars Monrad-Krohn var den drivende kraft bak etableringen av Norsk Data i 1967 og grunnla senere også IT-bedriftene Mycron, Tiki Data og NCNOR og var med det en av Norges første IT seriegründere. En hel generasjon nordmenn har klatret inn i IT bransjen etter at Norsk Data måtte gi opp, men for oss som beveget oss famlende inn i EDB bransjen på den tiden da hullkortene ble byttet ut med disketter og minimaskiner var Norsk Data’s himmelferd en øyeåpner og mulighetsskaper og Lars var lenge den visjonære lederen.

Norsk IT bransje ville ikke vært den samme uten Norsk Data’s viktige bidrag, og det er ikke få norske IT selskaper som vokste opp i ruinene av det vennegjengen skapte under Lars Monrad Krohn, Per Børge, Rolf Skår og Terje Mikalsens ledelse.

Jubilanten bør i like stor grad feires fordi han aldri har fremstått som høy på pæra og alltid har vært positiv til å stille opp både for gründere og for IKT Norge, Dataforeningen og NorBAN. I stedet har han entusiastisk stilt opp hver gang vi har bedt ham bidra, og rådene jeg har fått både som styremedlem i IKT Norge styret, styreleder i Dataforeningen og styrekollega i NorBAN har uten unntak vært preget av klokskap og innovasjonskraft, og som oftest med et herlig glimt i øyet.

90 års jubilanten har på samme måte som Olav Thon pekt nese til en tradisjonell pensjonisttilværelse. I stedet har han fortsatt å øse av sin kunnskap og det sier mye om hans positivitet og pågangsmot at han i en alder av 69 år ble utnevnt til professor II ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo.

Vel vitende om at jubilanten selv ikke synes 90 er noe å skryte av håper jeg likevel så mange som mulig blir med på en rungende gratulasjonshilsen til en av de virkelig visjonære IT-industribyggerne våre.

Gratulerer med de 90 første, Lars!