En overraskende, bærekraftig og innovativ løsning på lakselusproblemet sørget for at det norske laget Artifish gikk helt til topps under EM for studentbedrifter. Juryen tror studentene har utviklet noe som kan bli en stor og lønnsom virksomhet i fremtiden.

24.-25. juni arrangerte Ungt Entreprenørskap og JA Europe europamesterskap for studentbedrifter i Oslo. Det var den norske bedriften Artifish som stakk av med seieren for deres innovative og bærekraftige løsning på lakselusproblematikken.

– Oppdrettsnæringen er den nest største næringen vi har i Norge, men lus på laksen er et stort og kostbart problem for næringen. Dagens metoder for behandling er ikke bærekraftige, og det ønsket vi å gjøre noe med, sier Simen Sæther, daglig leder i Artifish.

Løsningen til Artifish er både innovativ og miljøvennlig, samtidig som at den tar hensyn til dyrevelferd. De syv studentene fra NTNU i Ålesund har utviklet et treningsprogram, EDDI (Educational Digital Intelligence) som vil gjøre rensefisk mer effektive lusespisere. Det vil føre til færre lakselus, vekst i næringen og økt dyrevelferd i oppdrettsmerdene.

Oppfordrer til å delta

Det var forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø som åpnet EM på BI i Oslo 24 juni. Hun var både inspirert og fascinert av studentenes ideer, kreativitet og engasjement.

– Vi trenger enda flere engasjerte og kreative unge, for hvis vi ikke strekker oss, hvordan skal vi da løse fremtidens problemer? Når jeg hører ideene deres opplever jeg optimisme, og det er flott å oppleve at dere ser muligheter fremfor utfordringer, sa Nybø til en fullsatt sal.

Studentene selv var overveldet av seieren og oppfordret også andre til å delta.

– Hele opplevelsen av Ungt Entreprenørskaps studentprogram har vært veldig lærerikt, vi har lært utrolig mye om ledelse og lagarbeid og om oss selv generelt. Jeg oppfordrer alle elevene til å bli med på dette eventyret, sier Sæther.

Dobbel seier for en genial løsning

Juryleder Bård Stranheim fra Innovasjon Norge var imponert over den innovative løsningen, og Ferd valgte også å gi prisen for beste sosiale entreprenør til bedriften fra Ålesund.

– Artifish hadde en overraskende løsning på et stort problem for oppdrettsnæringen, og vi i juryen ble overbevist om at forsøkene de har gjort i laben vil fungere i det virkelige liv. Vi tror at denne løsningen kan ha en avgjørende betydning for å bytte ut miljøskadelige stoffer med en bærekraftig løsning som kommer fra naturen selv. Teamet viste stor innsikt i fagområdet og problemet, og de har utviklet en løsning som kan bli en stor og lønnsom virksomhet, sier Stranheim.

Han understreker at Artifish øker dyrevelferden, både hos rensefisken og hos laksen.

– I våre øyne er det en genial løsning, sier han.

 

Andre priser under EM

2. plass gikk til XVision fra Romania

3. plass gikk til MicroChange fra Danmark

Beste verdi for samfunnet i samarbeid med Ferd: Artifish, Norge

Beste på økonomisk bærekraft i samarbeid med Nordea: Solmeyea, Hellas

Beste på sirkulærøkonomi i samarbeid med EiT: CUITU, Finland

Beste digitale innovasjon i samarbeid med Avanade: Bevine, Bulgaria

JA Alumni sine lederskapspriser gikk til:

Henrik Emblem-Lund og Simen Sæther fra Norge, Pedro Garcia Colmenero fra Spania,

Evi Oivanen fra Finland og Tim Krier fra Luxembourg.