For fjerde året på rad kårer Abelia og ODA-Nettverk Norges 50 fremste tech-kvinner. 

Formålet med kåringen er å løfte frem talenter og gode rollemodeller, og bidra til at flere kvinner blir inspirert til å velge teknologi og ledelse som karrierevei. Den nye listen ble presentert under et arrangement på Næringslivets Hus i dag, med arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen til stede som en av gratulantene.

– Teknologi spiller en stadig større plass i livene våre både privat og på jobb. Vi kan ikke la kun halvparten av befolkningen utforme løsninger for alle. Derfor er det inspirerende å se stadig flere kvinner i tech-yrker, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

–  Historien har vist at vi trenger problemløsere av begge kjønn for å møte samfunnets store utfordringer, men i dag er det vesentlig flere menn enn kvinner som jobber i IT-bransjen. Derfor ønsker Abelia og ODA å inspirere flere kvinner til å velge teknologiske yrker, sier Øystein Eriksen Søreide, leder av juryen og administrerende direktør i Abelia.

Totalt ble hele 574 kvinner nominert, hvilket er en økning på 200 sammenliknet med fjoråret. Noe av forklaringen på dette er at kåringen i år for første gang var åpen for kvinner som jobber i offentlig sektor.

– Det er mange dyktige teknologikvinner som jobber i offentlig sektor, men også her er andelen for lav. Vi synes derfor det var naturlig å utvide årets kåring og synliggjøre enda større mangfold. Den store interessen og høye kvaliteten har gjort det mulig for å oss å løfte frem nye talenter og rollemodeller, sier Søreide.

Lav kvinneandel

Det jobber i dag betraktelig flere kvinner innen IKT enn det gjorde for ti år siden. Bransjen har økt i antall ansatte og omsetning. Ikke minst har den vokst i betydning. Samtidig viser ferske tall fra Kantars årlige undersøkelse for ODA-Nettverk at kvinneandelen innen IKT fortsatt er på beskjedne 29 prosent.

– Norge trenger flere teknologikvinner. Det er derfor gledelig at årets liste viser at vi har mange spennende talenter på vei opp, med stor variasjon i bakgrunn og ansvarsområder. Listen for 2020 inkluderer utviklere, toppledere, gründere, fageksperter, rådgivere og fagledere, på tvers av sektorer, sier Kristine Hofer Næss, Chief Customer Officer i Amesto Solutions og styreleder i ODA-Nettverk.

Her er de 50 som i følge kåringen kan smykke seg med å være blant Norges 50 fremste tech-kvinner

Norges 50 fremste tech-kvinner 2020:

Ami Thomasgaard
NorgesGruppen Data
Anette Mellbye
Boston Consulting Group
Anette Wærsten
Waken AS
Anna Larsson
Schibsted Media Group
Anne Marthine Rustad
SINTEF
Anne-Ruth Gjerstad
Posten Norge AS
Ann-Sofie Vikström Often
SYSCO AS
Bente Hoff
Nasjonal sikkerhetsmyndighet
Bjørg Marit Eknes
Sparebanken Vest
Caroline Wilhelmsen
Capgemini
Cathrine Mørch
Sweco
Cathrine Pihl Lyngstad
NAV
Cathrine Wolf Lund
OBOS
Charlotta E. Brile
Cognizant
Elisabeth Barrie
Vipps
Elisabeth Whiteley
Sbanken
Hege Therese Kirkeby
Telia Norge
Heidi Brunborg
Lånekassen
Heidrun Reisæter
NRK
Hoa Nguyen Le
Handelshøyskolen BI
Ina M. Espås
Knowit Consulting
Inga Strümke
PWC
Inger Hansen
Accenture
Isabelle Kristine Ringnes
Equality Check
Juliana Cavalcanti Correa
Cognite AS
Kaija Ommundsen
FINN.no AS
Karin Bonde
Aller Media
Karine Storaker Braaten
Deloitte
Kjersti Aas
Norsk Regnesentral
Kjersti A. Stathopoulou
IBM
Kristin Alne
Aker BP ASA
Kristin Dahle Larsen
Altibox
Kristin Laugen
DNV GL
Kristina Brend
Webstep
Kristine Aasen
Digitaliseringsdirektoratet
Lamisi Gurah Blackman
DNB
Line Berget
TechnipFMC
Linnea Bergström
Boost.AI
Merete Løland
Equinor
Merethe Stave
SopraSteria
Nada Ahmed
Aker Solutions
Regine Sagstad Berg
Bouvet ASA
Sofia Stenhagen Tropé
Telenor Group
Stine Therese Andreassen
WA.Works
Thale Kuvås Solberg
Powel AS
Tina Rellsve
Microsoft
Tine Reuterdahl
Oslo Kommune
Tone Marie Wahlstrøm
Tietoevry
Unn-Elin Hatlelid
Innovasjon Norge
Victoria Schultz
Amedia AS

 

 Mangfold gir resultater

Øystein Eriksen Søreide tror økt rekruttering av både kvinner og menn til teknologiyrker forutsetter tre ting: Gode rollemodeller, utviklingsmuligheter og godt arbeidsmiljø. Han mener også at god kjønnsbalanse har effekt på bunnlinjen, ved at det gjør bedriften mer attraktiv i arbeidsmarkedet og ved at mangfold internt øker mulighetene for å tilpasse løsninger til et mangfold av kunder eksternt.

–  Generelt vet vi at grunnlaget for gode resultater ligger i økt fokus fra toppledelsen og måling av ulike faktorer innen mangfold. For det holder ikke bare å ha balanse i antall, man må også jobbe med inkludering for å få ut verdien av mangfold. Derfor er det viktig å jobbe med konkrete tiltak for å avdekke ubevisste fordommer, for eksempel i rekruttering eller promotering av talenter, men også med å vise frem og kanskje «ufarliggjøre» toppledelse, sier Kristine Hofer Næss, styreleder i ODA.

Om kåringen

Det er ODA-Nettverket og Abelia som står bak kåringen. Formålet er å øke andelen kvinner som jobber med teknologi og ledelse i næringslivet.

Etter en åpen nominasjonsprosess er de 50 vinnerne valgt ut av en jury ledet av Øystein Eriksen Søreide.  I juryens kriterier er det fastslått at kandidatene må ha en sentral teknologirelatert eller teknologifremmende rolle.

Kvinnene kan jobbe på alle nivåer, enten de er ledere med direkte budsjett- eller personalansvar, fagledere med prosjektansvar, fageksperter eller rådgivere, gründere som har startet eller vært med å starte en teknologibasert bedrift, eller ansatte i offentlig sektor og organisasjoner, herunder ledere med fag-, budsjett- eller personalansvar, prosjektledere og rådgivere.

Juryen har bestått av:

  • Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i Schibsted Media Group
  • Berit Svendsen, utenlandssjef i Vipps
  • Steffen Sutorius, direktør for Digitaliseringsdirektoratet
  • Anne Grethe Solberg, forsker og ekspert på kjønnsbalanse i organisasjoner
  • Jan Moberg, administrerende direktør i Teknisk Ukeblad
  • Kristine Hofer Næss, Chief Customer Officer i Amesto og styreleder i ODA-Nettverk
  • Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia.