Ny Telenor-undersøkelse: Foreldre spiller lite med barna

Spilling på mobil, PC eller TV er en av norske barns største hobbyer. Syv av ti foreldre tror det er kan være usunt for barna, samtidig sier en fjerdedel at de har kjøpt eller vurderer å kjøpe spill i julegave til barna sine.

En helt fersk undersøkelse TNS Kantar har gjennomført på vegne av Telenor Norge, tar temperaturen på hvordan norske foreldre forholder seg til en av barnas største hobbyer, nemlig gaming.

– Barn i Norge bruker mye av sin fritid på mobil, PC-. eller TV-spill, mens «gaming» er godt på vei til å bli en stueren idrett. Denne undersøkelsen viser at mange foreldre ikke følger med på barnas nye hobbyer, sier Torild Lid Uribarri, kommunikasjonsdirektør i Telenor Norge, i en pressemelding.

Mer enn syv av ti av de spurte foreldrene sier de sjeldent eller aldri spiller sammen med barna, og det er også like mange som er redd for at spillingen kan være usunt for barna.

– Foreldrene er redde, mens barna elsker å spille. Her er det et gap som kan skape store misforståelser og usikkerhet hjemme, sier Uribarri.

I følge undersøkelsen oppgir hele 38% av de spurte foreldrene at manglende interesse for barnas spill er årsaken til at de ikke involverer seg. 18% oppgir at de aldri har spilt noe særlig selv, mens 11% opplever at barna ikke ønsker å spille med dem.

Spill under treet

Uribarri er initiativtaker til Foreldreskolen.no – en nettskole og et samfunnsansvarsprogram til alle foreldre, lærere og andre som trenger gode råd for å forstå, takle og henge med i barnas nettliv.

– Spill er en av de mange harde pakkene som vil ligge under juletreet i det ganske land, og vi vil benytte anledningen til å oppfordre flere foreldre til å involvere seg aktivt i en hobby som er viktig i mange barns liv.

En av fire foreldre svarer at de har kjøpt eller vurderer å kjøpe spill til barna sine.

– Jeg vil oppfordre foreldre til å bruke litt av julen til å spille med barna. Det vil gjøre det lettere for dere å snakke om gaming, det blir enklere å bli enige om et sett regler hjemme, men det viktigste er at det gjør dere bedre i stand til å sette sunne grenser sammen med barna. Det kan jo også være at dere faktisk kan ha det litt gøy med å være #gamermammer og –pappaer, sier Uribarri.

I høst var tredje gangen Telenor lanserte pensum til Foreldreskolen.no. Nytt i høstens pensum var at lærerne var noen av landets sterkeste eksperter innen sine felt. Fagpersoner fra Kripos, UNICEF, Barneombudet, Universitetet i Bergen og Helsesista ga sine beste råd til foreldre om omdiskuterte temaer som spredning av nakenbilder, mobbing, personvern og gaming.

PS: To av tidenes viktigste tech-moguler, Bill Gates og Steve Jobs, valgte å være restriktive når det gjaldt egne barns tilgang til teknologien de var med på å skape. Du kan lese mer her.

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!