Om brutaliteter, bursdager og bulldozere!

Denne uken fikk 90 årige Margaret Keenan som den første pasienten i Storbritannia en dose coronavaksine. En begivenhet som gjør at det kan være nærliggende å sitere Churchill’s brutalt ærlige ord der han sier at det er nok ikke slutten. Det er nok ikke engang begynnelsen på slutten, men det er kanskje slutten på begynnelsen…

Håpet er i hvert fall at vi utover våren vil kunne nærme oss normale tilstander i takt med at stadig flere får tilgang på vaksinen. Blir det som før, neppe? Vi ender nok opp med en ny normal, det noen har begynt å kalle en “Next normal”….

For IKEA‘s katalog som har gledet eller frustrert i hele 70 år er det definitivt slutten. Denne uken kom nyheten om at katalogen nå tar veien til historiens Billy-hyller. Gjennom årene har den blitt en ikonisk og kjær publikasjon, og den har vært en viktig suksessfaktor for at IKEA har kunnet nå og inspirere folk over hele verden. Nå er også den kun digital!

Midt i det mørkeste mørke finnes det lyspunkter og i morgen, lørdag den 12.12 feirer InnoMag 8 år. Det var nemlig kl 12.12 den 12. desember 2012 vi startet opp. Årsaken var enkel, ingen andre skrev om det vi som endringsagenter var mest opptatt av. For 8 år siden var det ingen andre enn oss som skrev om selvkjørende biler og kunstig intelligens, samt innovasjonsprosjekter som gikk fra ide til verdi på under to år. Siden den gang har vi skrevet over 3000 artikler om norske endringsagenter. Noen innenfor ring 3 her i Oslo, men også flotte historier fra hele det ganske land. Det er vi faktisk litt stolt av!

De er også andre som bør gratuleres, en varm hilsen går til de som har vært med hele veien og alle dere som har kommet på underveis. Vi kan også gratulere Mari Tveit med stillingen som ny forskningsjef i Forskningsrådet. I artikkelen her kan du lese mer om henne.

Lyspunkt finnes selv i desembermørket for de som leter og det er nå kun 10 dager før det går mot lysere tider igjen, – og så kommer jo en jul som nok vil bli annerledes for mange.

Et annet lyspunkt er verdiene som skapes når populære selskap som AirBnB og Meltwater går på børs. AirBnB, hotellalternativet som ikke eier et eneste rom, hadde sin første handelsdag på Wall Street torsdag. Selskapet priset seg til 45 milliarder US dollar, og hvis du som oss synes det virker som frisk prising blir det hele enda mer villt når du hører at aksjen endte opp spinnville 112,8 prosent den første dagen. Enda hyggeligere synes vi det er at Trysilgutten Jørn Lyseggen gikk på børs her hjemme med Meltwater nesten 20 år etter at han startet opp i skur 15 ved siden av Aker Brygge. Well done, Jørn!

Samtidig har også teknologiplattformer som Amazon, Apple og Tesla kjørt bulldozer gjennom alle spådommer om at kursene skulle nedover. Faktum er at  ingen av de tre har vokst med mindre enn 4000 milliarder kroner i år. Neida, det er ingen skrivefeil. For å sette det i  norsk perspektiv er verdiveksten intet mindre enn 10 ganger den totale verdien av Equinor, Norges mest verdifulle selskap.

La meg også nevne Zoom, selskapet som er like ungt som Innomag, har i løpet av høsten passert ExxonMobil i verdi. Det må jo være gøy for kineseren Eric Yuan som kom til Silicon Valley i 1997 og fikk jobb hos WebEx. Han kom fordi han hadde hørt et intervju med Bill Gates, og ville være der ting skjedde. Yuan snakket ikke engelsk, men det var ingen feil med hans evne til å skrive kodelinjer. Vi gjetter på at sjefene i Cisco angrer på at de ikke hørte mer på Eric Yuan.

Neste onsdag blir det julespesial med Scaleup Academy, Jeff Abbot og selveste Chris Yeh, medforfatteren til Reid Hoffmans Blitscaling bok, – og du er invitert. Du kan lese om saken her.

Ukens innovasjonsblomst går til alle våre lesere, vi skulle gjerne delt kaken med dere fysisk. Imidlertid, med over 30 000 lesere er det kanskje klokt at kakedelingen foregår digitalt.Husk at det er endringsagenter som dere som bringer verden fremover.

Lag dere en flott helg og hold dere unna både COVID 19 virus og bulldozere!

Happy Friday!

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!
Translate »