Ukens oppsummering svinger innom både SV’s venstresving rett ut av regjeringskontorene, Oslo Business Forum’s inspirende konferanse-jippo i Lillestrøm, Amazons lansering av roboten Astro og Googlesjefens nye spennende Quantum computing prosjekt.

Oktoberfesten er i gang og selv stortingspolitikere er snart tilbake på jobb, – og om kort tid legges statsbudsjettet for 2022 frem. Dette er i praksis Solberg- regjeringens siste beinkrok på ferske Støre ministre som får sine taburetter de neste to ukene. Se ikke bort fra at det dukker opp noen kreative forslag på tampen av Erna‘s 8 år som regjeringssjef.

I oktoberfestens hjemland, Tyskland sikret sosialdemokratene (SPD) og Olaf Scholz en knapp seier over den utgående forbundskansleren Angela Merkels konservative koalisjon.

Europas ubestridte leder gjennom mange år trekker seg nå tilbake, og hun har som Erna gjort en lederinnsats det står respekt av. De fortjener begge noen rolige dager og en velfortjent ferie. På oppløpsiden tar vi oss friheten å minnes vitsen om flyet med 3 VIP passasjerer og en ti år gammel skolegutt om bord som var i ferd med å styrte. De tre VIP gjestene var Donald Trump, Boris Johnson og Angela Merkel. Problemet var at det kun var 3 fallskjermer ombord. Trump var kjapp, tok en og forklarte kort at siden han anså seg som den smarteste mannen i USA var han nødvendig og hoppet ut av flyet. Boris Johnson tok også en og ropte; Jeg må redde Storbritannia” og hoppet etter. Angela Merkel sa til tiåringen: “Du kan ta den siste fallskjermen. Jeg har levd livet mitt, ditt har såvidt begynt”. 10 -åringen svarte: “Ikke bekymre deg, det er to fallskjermer igjen, den smarteste mannen i USA hoppet nemlig ut med skolesekken min…

En vits som minner oss om James Bond innledninger, – og denne uken er vår helt tilbake på lerretet.

James Bond, eller Daniel Craig som den aldrende spionen egentlig heter har i den siste av hans fem opptredener som agent 007 ikke bare tatt ferie, han har pensjonert seg på Jamaica. Imidlertid går verden av hengslene og hvem andre enn Bond kan redde oss da…Vi spår fulle kinoer og både Atlanterhavsveien og mer ukjente Langvann utenfor Hakadal er visstnok med i filmen. James Bond gir oss også en god segway over til ukens gjesteartikkel “Drepende hastverk” av Helge Skrivervik, Norges desidert beste teknologiskribent. Du kan lese den her.

Mens deler av landet fortsatt satt med hangover etter åpningsfestene klinte Oslo Business Forum til med et flott og inspirerende arrangement på Norges Varemesse som samlet over 700 av Norges endringsagenter. Selv om også Oslo Innovation Week som vi i sin tid var med å starte kunne skilte med kronprinsbesøk på Rebel mener vi ukens innovative happening uten tvil fant sted i Lillestrøm. Du kan lese mer om konferansen her…..

Denne uken lanserte Amazon den rullende hjemmeroboten Astro, som markedsføres som science fiction roboten som kan hjelpe deg med det meste. Dessverre er det langt mellom utviklerne og markedsforførerne og realiteten er at lille Astro verken kan hente avisen eller åpne verken øl eller dører. Imidlertid har Astro et kamera, og sensorer som gjør Astro i stand til å fungere som en husvakt, – og ja i reklamen kommer den faktisk rullende med en øl, men du vil dø tørst om du skal la Astro stå for serveringen hjemme. Du kan se reklamen her.

Jeff Bezos, Amazon’s grunnlegger som nylig tredte til siden fikk for øvrig også en uventet gave fra uventet hold denne uken. Gaven var en stor statue av tallet TO, og giver var den eksentriske Tesla gründeren Elon Musk. Det er viden kjent at de to konkurrerer og kriger om det meste, og anledningen var at Tesla gründeren denne uken passerte Amazon gründeren som verdens rikeste person. Man skulle jo tro at verdens to rikeste menn med formuer på over 200 milliarder dollar skulle klare å holde fred, men slik er det tydeligvis ikke. De kjegler som småunger, og nylig skrev Musk på Twitter at dersom lobbyisme og dyre advokater kunne fått noen opp i verdensrommet ville Jeff Bezos vært på Pluto for lengst…

Det minner oss om Douglas Adams som i klassikeren “The Hitchhikers guide to the Galaxy”skrev dette;

“There is a theory which states that if ever anyone discovers exactly what the Universe is for and why it is here, it will instantly disappear and be replaced by something even more bizarre and inexplicable. There is another theory which states that this has already happened”

Spørsmålet er jo hvor lenge Tesla gründeren får lov til å behodle førsteplassen, det mangler jo ikke lenger på elektriske biler som utfordrer Tesla. Denne uken gikk for eksempel svensk-kinesiske Polestar på børs i USA, (de er eid av Volvo Cars og Kinas Geely) for 20 milliarder dollar. Hvis du trengte et eksempel på at prisene på en del selskaper har forlatt atmosfæren Look no Further…

Sundar Pichai,  Google’s sjef de siste 8 årene har sikkert også tjent gode penger de siste årene, denne uken ble det kjent at han trekker seg for å konsentrere seg fullt og helt om Quantum Computing. Dermed blir han en av stadig flere toppledere som fristes av gründertilværelsen, – vi anbefaler også våre lesere å se mer på selskapet som frister en av verdens beste ledere til å forlate et av verdens mest imponerende selskap. Sjekk vår tweet om dette her...

Ukas innovasjonsblomst går til de unge entusiastene i Oslo Business Forum som trosser både Covid-19 og tør å samle endringsagenter få dager etter at Norge åpnet opp. De får blomsten både fordi de tør, og fordi de hjelper oss endringsagenter med å åpne opp for en ny normal. KUDOS!

Happy Friday – og riktig god helg!