Home Nyheter Ukens lederkommentar: Om gaseller, adventstid og førerløse reinsdyr

Ukens lederkommentar: Om gaseller, adventstid og førerløse reinsdyr

0

Mens julegatene skrus opp i påvente av adventstiden og rentene vaker rundt 1% fyker verdien av Bitcoins til værs. Denne uka passerte verdien 10 000 dollar, opp hele 45% på bare 14 dager.

Ikke rart investorer og lykkejegere flokker seg rundt Bitcoin-dansen, bare i løpet av tirsdagen fikk USA’s største kryptobørs mer enn 100 000 nye kunder. Samtidig sier den gamle Nobelprisvinneren i økonomi, Joseph Stiglitz til Bloomberg at bitcoin burde være forbudt. Noen som husker Dot.Com-boblen?

Ukas grundercase her på InnoMag er blant de som tror Bitcoin er alt annet enn en boble. Gjennom å ta i bruk en ny chip basert på egenutviklet teknologi vil startupen Cryptotech revolusjonere bitcoin mining. – Vi velger å legge datasenteret vårt i Norge på grunn av lave strømpriser og det faktum at man med vannkraft får svært miljøvennlig utvinning sammenlignet med andre steder i verden, forteller gründer Erik Solberg. Du kan lese mer her.

På Stortinget vedtok våre politikere denne uken enstemmig loven om «utprøving av selvkjørende biler», og viste med det at visst kan norske politikere være innovative. Informerte kilder hvisker oss i øret at forslaget er et resultat av en studietur til USA der ledende politikere og statsråden møtte flere bilvisjonærer, blant annet Stanford-professor Tony Seba og Tesla-gründer Elon Musk – og ble rådet til å tillate helt førerløse kjøretøy på norske veier. Eneste kriteriet er at søkeren må sannsynliggjøre overfor myndighetene at bilen er i stand til å kjøre seg selv. Du kan lese mer her. Vi applauderer!

Det virker nesten surrealistisk at samme Storting i samme uke blir bedt av NHO å legge hindringer i veien for frisørkjeden Cutters, som på innovativt vis halverer prisen på hårklipp for oss med enkle behov og dårlig tid. NHOs forslag er å påby vask selv om kundene ikke ønsker det. Vi vet ikke om vi skal le eller gråte! Hva blir det neste, å kreve at MacDonald kan tilby overnatting?

På Dagens Næringslivs landsomfattende Gasellekonferanse onsdag var det tid for nasjonal finale. Vi som var til stede fikk gleden av å oppleve en førsteklasses Petter «Houdini» Stordalen-oppvisning i kunsten å begeistre, før verdige vinnere i form av Seaview fra Nordland kunne motta prisen som landets fremste vekstvinner av selveste kronprinsen. Før så skjedde hadde smykke- og moteaktøren Tom Wood AS blitt kåret som Oslovinner. DN’s sjefsredaktør var i storslag, inspirert av landets mange flotte gründere. Da tålte vi en noe tafatt paneldebatt før dyktige Silvija Ceres tok forsamlingen med på en reise i muligheter og prioriteringer, hvor hun også pirket borti nordmenns holdninger og hevdet at hele Gasellekåringen burde vært gjenskapt som den mer helnorske Reinsdyr-konferansen. Hun har jo et poeng, det kryr jo ikke akkurat av gaseller i norsk fauna, men så er jo også Gasellekonseptet importert med hud og hår fra Danmark.

Kvelden før inviterte Meltwaters grunnlegger og administrerende direktør Jørn Lyseggen til boklansering. Den jordnære Trysilgutten som har gjort suksess i San Francisco og skapt en verdensledende aktør innen medieovervåkning har nå gitt ut sin første bok: “Outside Insight – Navigating a World Drowning in Data”. Jørns poeng er at mange fokuserer for mye på interne data og for lite på eksterne data, og at AI nå endrer det meste. Det er stor mengde eksterne data, som for eksempel sosiale medier, patentdatabaser, rekrutteringstall og annen online informasjon der ute som foreløpig ikke brukes godt nok. En bok verdt å legge under juletreet?

Ukas nedtur står Sykkel-VM gjengen for. Etter en heidundrende sportslig suksessfest og tidenes Bike-party i Bergen har de denne uken våknet til et økonomisk mareritt, regninger for over 75 millioner kroner gjenstår å betale. Noen som lurer på hvorfor ikke Handelshøyskolen i Bergen stilte opp som sponsor?

Party er det også i Helsinki der over 20.000 mennesker er samlet til Nordens største teknologikonferanse SLUSH, som i sin egen markedsføring betegner seg som noe mellom Burning Man festivalen og TED. Her bys det på mer enn 2,600 startups, 1,500 venturekapitalister og en heidundrende fest i Finlands hovedstad.

Ukas innovasjonsblomst går til DN, og vår status quo kaktus sendes til NHO som forsøker å legge hindringer i veien for at vi skal kunne klippe håret hos Cutters – skal vi heie på endringsagenter kan vi ikke samtidig sloss for å bygge barrikader mot dem!

Happy Friday!

InnoMag er Norges ledende innovasjonsmagasin og leverer kvalitetsinnhold uten betalingsmur. Vi er derfor avhengige av støtte fra våre lesere for å kunne fortsette å kunne levere unikt stoff til alle dere som er opptatt av fremtiden og alt det spennende som skjer på innovasjonsfronten, både nasjonalt og internasjonalt.

Dersom du ønsker å støtte InnoMag, kan du sende ditt bidrag via Vipps ved å søke opp InnoMag under "kjøp og betal". Alle monner drar og vi setter stor pris på bidraget! Med vennlig hilsen InnoMag-teamet!

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!

Pssst