I en uke preget av at over 4 millioner nordmenn har brukt sin stemme i 457 kommuner landet rundt og verdens ledende AI navn møtes i Washington, klarte Durek og Martha Louise likevel å kuppe overskriftene. De skal nemlig smis i hymnens lenker i august 2024.

Godt gjort å kuppe overskriftene, egentlig! Selv klarer vi ikke helt å ta av over at en selverklært og definitivt selvhøytidelig sjaman i august 2024 skal gifte seg med Martha Louise, men vi erkjenner at vi er blant de få som ikke kunne brydd oss mindre om dette bryllupet. Vittige sjeler har allerede kommentert at stedsnavnet Geiranger skrives i et ord, og slett ikke skal uttales «Jeg-angrer»…

Valget er omsider unnagjort, og enkelte virker til og med overrasket over at Arbeiderpartiet og Senterpartiet har gjort det dårlig, til tross for at regjeringen har bedrevet aktiv selvskading hele det siste året. Dyktige ordførere ba pent om å få slippe «hjelp» fra Jonas, Trygve og deres regjeringskollegaer i valgkampinnspurten. Et tydelig tegn i hvert fall noen av oss ville tolke som mangel på tillit. Nå skal det diskuteres hva som gikk galt, og det som allerede kalles havarikommisjonen er visstnok allerede i gang. Vi kan spare dem for jobben. Avgående Farsund ordfører Arnt Abrahamsen hadde nemlig konklusjonen klar allerede dagen etter valget i en kommentar til VG;

“Vi prøvde først å tro at de sakene ikke ville spille inn, men i møte med velgerne har vi opplevd at de sier at i år vil de ikke stemme på Ap, fordi nå er det bare korrupsjon og kaos.”

Arbeiderpartiet fikk flest stemmer i bare 12 av de 50 største kommunene, mot 26 av kommunene etter forrige valg, og ukentlig kommer det frem nye historier som viser at hans ministre ikke forstår verken alvoret eller ansvaret. Likevel oppfatter ikke sjefen sjøl at det er noen krise. Kanskje det blir bedre nå, i Oslo har nemlig sjefen til sjefen, den 84 år gamle Gro Harlem Brundtland kommet inn i bystyret. Egentlig sa hun ja til å stå på sisteplassen på lista mest som en kurositet, men mange velgere ville det annerledes. Både Gro Harlem Brundtland og Høyres gamle Oslo-ordfører Fabian Stang ble nemlig kumulert inn. Hvem sier at de gamle ikke er eldst – og kanskje også best når det gjelder?

Inn kom også 22 år gamle Jenny Syse, tidligere statsminister Jan P. Syses barnebarn og datter av Henrik Syse. Det må være lov å håpe på nye gullkorn, når datteren og barnebarnet til to av Norges beste talere entrer bystyresalen. Her serverer vi et av de gamle gullkorn fra tidligere statsminister Jan P. Syse;

“Så, her er jeg for å tale til dere Og dere er her for å lytte til meg. Vær overbærende hvis dere blir ferdige før meg”

Senterpartiets heseblesende forsøk på å reversere utviklingen falt tydeligvis heller ikke i smak i denne valgkampen. Velgerne sa tydelig fra at kamp for politikontor der det ikke skjer kriminalitet, ideologisk kamp mot jusreformer som domstolene er for og dyre kommuneskilsmisser tvunget frem av noen få bakstreverske Senterpartipolitikere ikke er oppskriften de og Norge ønsker seg de neste 4 årene.

På fotballbanen vant Norge endelig en fotballkamp, etter å ha slått Georgia 2-1 på Ullevåls noe slitne gressmatte lever fortsatt håpet i et snøre så svakt at selv Arbeiderpartiets 36,8% fra Jaglands dager virker realistisk i forhold… Det positive er at Ståle Solbakkens mannskap kan skilte med et nytt ungt stjerneskudd; 18 år gamle Antonio Nusa er akkurat så talentfull, kreativ og målfarlig at vi mistenker at Ødegård og Haaland raskt får selskap på listene over verdens beste fotballspillere og unge fans fikk denne uken en ny helt!

I USA har det amerikanske senatet invitert amerikanske teknologiledere som Elon Musk, Mark Zuckerberg, Bill Gates og Sam Altman til AI Insight Forum denne uken for å diskutere kunstig intelligens. Vi tror IKKE de skjelver av frykt over den norske AI milliarden, – men anbefaler podcastforvalter Nicolai Tangens podcast med nettopp Sam Altmann her. Blant de som advarte om de eksistensielle farene som kan komme med ukontrollert bruk av AI er Elon Musk som på vei ut av forumet sa;

“Det finnes en liten sannsynlighet for at AI vil drepe oss alle.”

Samtidig går den engelske halvlederprodusenten ARM på børs i USA, og selskapet prises til hele 578 milliarder kroner – den soleklart største børsnoteringen i verden så langt i år. Arm designer blant annet databrikker til smarttelefoner, og for 18 år siden kjøpte selskapet opp Trondheimselskapet Falanx systems. , Fortsatt jobber over 200 ansatte her på berget i selskapet. Japanske Softbank eier over 90 prosent av aksjene, men flere av selskapets viktigste kunder, vi snakker tungvektere som Apple, Nvidia, Google, Samsung og TSMC, skal visstnok kjøpe aksjer i forbindelse med noteringen.

Nettopp Apple har også benyttet uka til det de selv kaller årets viktigste produktlansering, men skal vi tolke kommentarene sliter selv de mest inngrodde eplefanatikerne å finne noe særlig å rope hurra for. Det måtte i så fall være at selskapet endelig lanserer standardiserte ladere, noe de behendig glemmer å informere om slett ikke skyldes omtanke for kundene, men krav fra EU. Når verdens mest verdifulle selskap inviterer til fest hadde vi ventet oss noe mer, og siden over halvparten av selskapets omsetning faktisk stammer fra iPhone serien ville vi, om vi hadde vært Apple aksjonær, minst vært like bekymret for aksjekursen som Arbeiderpartiets havarikommisjon er for Jonas sin oppsutning.

Ukas innovasjonsblomst går til alle unge lovende talenter uansett politisk farge som nå skal inn i politikken i Norges 357 ulike kommuner. Vi håper de, som Antonio Nusa bidrar med kreative, innovative grep som sikrer en fremtid vi kan se frem til. La oss også minnes om at selv om det sies at nye koster feier best så sies det også at gamle hester finner veien best, – så vi deler også raust ut blomster til Gro Harlem Brundland, Fabian Stang og andre godt voksne som stiller til ny tjeneste for demokratiet.

Happy Friday og riktig god weekend!