Mai er godt i gang, det samme er festlighetene enten man er russ, Arbeiderpartidelegat eller helt vanlig. På Arbeiderpartiets landsmøte endte festmiddagen endog med dans på bordet.

Vi unner Jonas Gahr Støre litt utagerende festing, og klarer ikke som enkelte av våre redaktørvenner å bli veldig indignert over opptrinnet. Dog bør det legges til at når Arbeiderpartiets nye ledelse nå består av tre EU motstandere, to mangemillionærer og en konfliktsky borddanser som danser alene på bordet på jakt etter velgerapell er det vanskelig å forstå hvorfor velgerne skal flokke seg rundt kvartetten. Vi lar Calum Scott‘s vakre tolkning av svenske Robin‘s låt, “Dancin on my Own” akkompagnere spørsmålet om det kansskje lå noe symbolsk i at Gahr Støre var mutters alene om å danse på bordet?

I keep dancing on my own
So far away, but still so near
The lights come on, the music dies
But you don’t see me standing here

Når man ser at Arbeiderpartiet avslutter landsmøtet med å gå bort fra arbeidslinja, fjerner fraværsgrensen som rent faktisk har ført til 27 prosent lavere fravær i videregående skole og samtidig dyrt og hellig lover at norske pasienter skal fratas muligheten til å velge private helsetjenester, mistenker vi at grunnlaget er lagt for å skremme enda flere velgere bort.  Man skulle nesten tro at målet var å bli kvitt velgere, i alle fall den majoriteten som fortsatt er mer opptatt av arbeid, helse og kunnskap enn reinspikka ideologi.

Uka bød også på nyheten om at pengemaskinen Norsk Hydro henter ut ufattelige 3,8 milliarder kroner i støtte, det blir over 1,7 millioner pr. ansatt. Dette samtidig som de kan melde om 35 prosent avkastning på kapitalen. Det er Finansavisen som meldte dette først, – og i et slikt lys blir regjeringens skattegrep enda vanskeligere å fatte for oss vanlige folk og verdiskapere og poenget til SMB Norge enda tydligere. Du kan lese saken her.

Ikke vet vi om det kan kalles ideologi eller idiotologi, men kroningsfesten til kong Charles III og hans pottesure Camilla kom på godt over 10 milliarder kroner, noe den blodferske kongen nektet å betale selv.  Vi er usikre på hvor lenge engelskmenn i suppekøer orker eldgamle ritualer uten mål og mening, vel vitende om at kongens personlige formue overstiger 500 milliarder kroner. Festkonserten utenfor Windsor slott bød på internasjonale stjerner, ispedd reinspikka reklameinnslag hvor kjendiser var hentet inn for å uhemmet skryte av hvor mandig, musikalsk og modig den nye kongen er. De kan umulig ha sett på «The Crown» som viser den nye regenten som en bortskjemt svekling. Ved hans side satt dronning Camilla som enten hadde kontinuerlig uflaks med timingen eller øvde på en audition som isdronning til neste Disneyfilm. Man skulle være god detektiv for å finne antydning til smil alle de gangene kameraene sveivet innom det programlederen humoristisk nok kalte “The artist formely known as Prince” og hans pottesure viv…

Også i Russland handler det altfor mye om ideologi. Vladimir Putin’s åpenbart fasistiske propagandaapparat jobbet denne uken på høygir for å overbevise russere om at overfallet på Ukraina egentlig handler om å forsvare fedrelandet og bekjempe nazismen. Seiersfeiringen i Moskva den 9. mai bar likevel preg av at Putin er både redd og reaksjonær, omgitt av gamle menn med livet bak seg. Både droner og tanks var forbudt, det ville jo tatt seg dårlig ut om en av de siktet seg inn på despoten…

Samtidig viser Ukraina nok en gang at de er langt mer iderike og innovative. De kom denne uken opp med det nye ordet  «ruscisme» for å beskrive ideologien til det totalitære regimet i Russland. Ifølge NRK mener det ukrainske parlamentet at det ikke er nok å motsette seg det russiske regimet eller Putin. Det er ideologien bak som må bekjempes. I vedtaket skriver de; “Ruscisme handler om det russiske regimets voldelige undertrykkelse, suverene forakt for menneskerettigheter og fornektelse av andre folkeslags eksistens.” Ukrainerne oppfordrer også internasjonale organisasjoner som FN, EU og NATO, samt regjeringer og parlamenter i andre land til å ta ordet i bruk. Det er en oppfordring vi støtter!

I USA er Trump fortsatt i rampelyset, men med alle de idiotiske rampestrekene hans er han i ferd med å bli sin egen parodi, og slikt er sjelden vakkert, – i Donald’s tilfelle er det regelrett stygt. Hans opptreden på CNN bidro denne uken kun til enda mer hoderisting! Elon Musk benyttet på sin side uka til å kunngjøre at Twitter snart kommer med støtte for video, – et langt skritt nærmere hans ønske om å gjøre om kvitreplattformen om til den ene løsningen som løser alt for alle. Det er få som drømmer like stort som Elon, og vi er blant de som tror han også er mannen som kan få det til. Han sprakk også nyheten om at Twitter endelig får en ny sjef, og det etter at han i februar fortalte en journalist at han lette etter noen som var “idiot nok til å ta jobben”. I følge avisen Wall Street Journal er det Linda Yaccarino, NBCUniversal’s annonsesjef som er “idioten” som får jobben.

Ukas opptur for vår del kom her hjemme. Ledende norske aktører som Statnett, EpiCenter og Sopra Steria fokuserer i økende grad på behovet vi alle har for å bli mer innovative, og de har alle tre valgt å melde seg inn i Open Innovation Lab of Norway. Du kan lese mer om en av de her, – og vi gratulerer, vel vitende om at våre lesere har nok innsikt til å vite at redaktøren som leder av nettverket ikke kan sies å være helt objektiv.

Happy Friday, riktig god helg og nasjonaldagfeiring til uka!