Home Nyheter Om julegriser, svin og muligheter i skauen

Om julegriser, svin og muligheter i skauen

0

Det nærmer seg jul og betimelig nok er et hvitt teppe i ferd med å legge seg over Tigerstadens julebordgjengere og julegriser – og både små og store blemmer forsvinner under det hvite teppet. Det gjelder visstnok også Venstrelederens baksnakking av partikollega for åpen mikrofon. Genialt – NOT!

Ukas gladnyhet for alle grønne er at nok en europeisk by innfører gratis kollektivtransport, – og for første gang er byen også et land, Luxemburg. På den måten håper statsminister Xavier Bettel å bli kvitt byens kolossale trafikkaos. Noe å tenke på for Oslo også? Denne uken viste i hvert fall ferske SSB tall at vår stolte hovedstad for første gang har blitt en millionby, og siden billettinntektene kun utgjør en brøkdel av de totale kostnadene, kan jo dette være en valgvinner for byregjeringen som nå sliter med sinte milliardærer…

Mange reagerte også på at ukas ferske Gullballen-vinner Ada Hegerberg (23) ble spurt av den franske programlederen med det kjønnsnøytrale navnet Martin Solveig om å «twerke» på scenen under prisutdelingen. Prisvinneren så ingen grunn til å vrikke med stjerten, – og vant nye fans på det, inkludert filmstjernen Hugh Grant som med glimt i øyet fleipet med at det fortsatt var en gåte om den franskpolske Nobelprisvinneren Marie Currie kunne «twerke». Grants tweet er delt over 83 000 ganger og da hjelper det lite for Martin Solveig å kjøre 50/50 navnemessig med et mannlig og et kvinnelig navn. Han ble likevel stemplet som sexist og utpekt til årets julegris.

Andre var mer indignert over at verdens beste ikke ble funnet verdig en plass på «Årets lag» i norsk kvinnefotball, som ble stemt fram av spillere fra Toppserien og utenlandsproffer. Vi kan ikke forstå annet enn at dette beviser at enten er nivået i Norge imponerende høyt eller så er raushetsfaktoren faretruende lav i norsk kvinnefotball. Hvis nivået virkelig var så høyt at verdens beste ikke får plass på laget, – skulle vi ikke sagt noe, men her er det flere tolkninger.  Vi ser noe av det samme i årets europeiske kåring av innovative virksomheter der norske Aker Biomarine klatret helt til topps, til tross for at de på den norske kåringen måtte se seg slått av både Norwegian og Jotun. Som juryleder er jeg ikke helt objektiv, men jeg kan forsikre om at det er mange flinke norske virksomheter i Europatoppen.

Heldigvis kommer det både for Ada og for Aker Biomarine nye anledninger, – i motsetning til julegrisen får nemlig både Hegerberg og Biomarine nye sjanser i 2019, når nye kåringer skal foretas. Vi er villige til å vedde på at når årets kvinnelige Gullballvinner kåres den 5. januar står Ada øverst på pallen. Aker Biomarine må nok vente noe lenger, men denne uken var selskapet rause nok til å åpne dørene for Open Innovation lab of Norways medlemmer.

Deltagerne fikk først et innlegg i verdensklasse fra Bjarte Bogsnes om hvordan Equinor har forlatt tradisjonelle ledelses- og styringsprinsipper, inkludert tradisjonell budsjettering, før Matts Johansen i Aker BioMarine løftet lokket på hemmeligheten om hvordan selskapet har klart å bli en av landets mest innovative.

KUDOS til Johansen og hans team som heier på krill som helsekost, og står for månedens virale sprell med 60 års gaven til sjefen sjøl, Kjell Inge Røkke. I skrivende stund har sangen passert 200 000 avspillinger, – DET er både kult og imponerende!

En av ukens gründercaser er også et godt eksempel på at alder ikke lenger er noen reell hindring. BioGren satser på grønn produksjon for store reduksjoner av CO2 ved bruk av trevirke som i dag eksporteres ut av Norge, – og virksomheten vil i hovedsak bruke tømmer fra nærområdet. Bak selskapet står to godt voksne og svært erfarne ledere. Nemlig tidligere idrettspresident Arne Myhrvold og Bjørn Ivar Danielsen som tidligere ledet Accenture i mange år. De har begge rukket å runde 70, men vi påstår at de går utenpå de fleste 20 åringer når de energisk, entusiastisk og engasjert forteller om utfordringene BioGren fokuserer på å løse.

I føljetongen om Innovasjon Norge sjefens hemmelighold av ny arbeidsgiver kommer naturlig nok kritikken om uryddighet og mulige habilitetsfloker, E24 er på ballen. Ukas snakkis er at styreleder Bovim verken ser problemet eller tenker å løse saken. Vi vil her og nå oppfordre styret i Innovasjon Norge til å skjære gjennom, vi anbefaler for alles del å gi Traaseth fri fra nyttår av, – både hun, styret og ikke minst de ansatte fortjener det etter en turbulent periode. Stopp arrangeringen av gjetteleker om hvor Anita skal, – det fortjener ikke vi svina!

Ukas innovasjonsblomst sendes ut av landet, til Ada som mandag kunne løfte gullballen som det synlige beviset på at hun var best i verden, – selv om norske spillere med smålige svin på skogen later som hun ikke spiller fotball. Vi håper også Ada er raus nok til å dele blomstene med ukas gründere, de to eldreprenørene “par excellence” som viser at det ikke bare finnes svin på skauen, men også flotte grønne muligheter, – selv etter fylte 70. Slike endringsagenter er verdt å feire!

Happy Friday!

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!

Pssst