På Einsteins kontor hang i alle år et skilt med teksten “Not everything that counts can be counted, and not everything that can be counted counts”.  Det synes vi er en nyttig påminnelse i disse Corona tider.

Norge har fått en kraftig dose økt digital modenhet, og kanskje det ikke er entydig negativt at vi reduserer forbruket med to knepp og øker fokus på de virkelig viktige verdiene. Det er nemlig sant, ikke alt som teller kan telles!

En av årets korteste jobbe-uker for mange nordmenn nærmer seg slutten, men hvem teller vel timer i en sådan stund?  Vi spår minimal kø ut av storbyene i ettermiddag, men desto lengre køer på kaffebarene. Uka har til tross for sin korthet bydd på flere høydepunkter for oss endringsagenter;

La oss først heve kaffekoppen høyt siden det lørdag er 25 år siden SUN Microsystems legandariske gladgutt Bill Joy lanserte Java, – og da tenker vi ikke på kaffen, men på programmeringspråket som muliggjør mye av det vi liker på våre datamaskiner. Java var i sin tid et av de første språkene som fungerte på mange ulike maskiner, – og dermed en av de første programmeringsplattformene. Ekspertene hevder at det finnes over 12 millioner Java programmerere i dag og både Android, Linkedin, Facebook og Twitter er blant tusenvis av løsninger som benytter javakode. I dag eies Java av giganten Oracle, – noe slett ikke alle liker. Snart skal Oracle møte Google i amerikansk høyesterett hvor kampen står om hvem som kan gjøre hva med det populære programmeringsspråket som mange liker, – og noen liker å hate.

Her hjemme har den populære og munnrappe humoristen Sigrid Bonde Tusvik gått på en smell, kaffeshopen hun er deleier i her i Oslo gikk denne uka konkurs. I et varmt innlegg på Instagram påkaller hun vaskeekte kaffetårer og hyller norske gründere som tør å satse. Hun peker også på at det er mange der ute som ikke blir hørt, og som nå ender opp med stor gjeld og ubetalte regninger. Kudos, Sigrid – du er vel nettopp en av de som blir lyttet til av mange så syng ut!

Vi synes oppriktig synd på alle som nå sliter, – enten de er tøffe kapitalister som Jens Ulltveit Moe og Petter Stordalen med milliardtap eller gründere med ingen eller noen ansatte som sliter med å holde livsverket flytende. Det er store verdier som vinnes og tapes i år og det er tøffe tider for de fleste. Det sier en hel del at en stor anerkjent norsk børsaktør som Kongsberg Automotive denne uka måtte senke aksjekursen fra 1,50 til 10 øre for å få på plass ny kapital. Samtidig er det også noen vinnere og fra Kina kommer Tik Tok i full fart, – korte videosnutter som passer perfakt til kaffen. Vår anbefaling er at du får med deg Heidi Berg‘s artikkel om BAT, – og hvis du tror hun skriver om flaggermus tar du feil. I går annonserte Tik Tok eierne at en av Disney‘s toppsjefer overtar kapteinbindet, så her blir det spennende å følge med. Du kan lese saken her.

En av de andre aktørene som mange endringsagenter lytter til er Innovasjon Norge,  og forrige uke fortalte vi at virkemiddelaktøren var politianmeldt etter det som fremkom som trakassering av hotellgründeren Ottar Zahl Jonassen i Vadsø. I en overraskende manøvre melder NRK denne uka at Innovasjon Norge har «tatt en Trump» og utrolig nok politianmeldt Jonassen. Det hele virker surrealistisk, nesten som om noen har blandet vel mye karsk i kaffen.

Det kan umulig være fornuftig bruk av felleskapets midler og motarbeide gründere som klarer seg uten statlig hjelp, ei heller gå til personangrep. Har Innovasjon Norge glemt hvem de er til for?

Vi kjenner ikke detaljene godt nok fordi Innovasjon Norge nekter å uttale seg, men livet har lært oss at arroganse og maktbruk sjelden fører frem, – og gründere fra Finnmark har som kjent vært ute i hardt vær før. Dessuten bør  virkemiddelaktøren fokusere på å hjelpe de som trenger hjelp i disse tider. Vi oppfordrer derfor Innovasjon Norge snarest til å ta til vettet: Trekk politianmeldelsen og kommuniser som voksne folk, – det meste kan løses over en kaffekopp, – med eller uten karsk!

En norsk aktør som ofte gjør innovative grep er Q-meieriene som denne uka melder at de frigjør plass på melkekartongen til innovative virksomheter som tør å satse på nye områder og virksomheter som trenger ekstra hjelp for å klare seg gjennom korona-krisen. Kudos, Bent Myrdahl!

Siden vi har nevnt Trump og våre mange faste lesere vet at vi av og til koser oss med sitatmessige rariteter fra presidenten som i egne øyne er “very, very, very intelligent”, men som likevel sjelden lar en anledning til å bevise det motsatte gå fra seg. Denne uka ble han ble spurt om han hadde testet seg for Corona viruset og svaret var vintage Trump;

“I tested very positively in another sense so— this morning. Yeah. I tested positively toward negative, right. So. I tested perfectly this morning. Meaning I tested negative.”

Vi mistenker at Trump drikker sin kaffe med litt vel mye karsk..

Samme mann var overbevist om at Corona viruset ville være borte i april, i dag er over 40 millioner amerikanere arbeidsledige. Mange av dem ga sin stemme til Donald for snart fire år siden, – det spørs om de vil gjøre det samme denne høsten… Når sant skal sies har vi større sans for sitatet fra Twittersjefen Jack Dorsey; 

“You can worry about the competition… or you can focus on what’s ahead of you and drive fast.”

I forrige uke skrev vi om Twitter sjefen som har konkludert med at hans 5000 ansatte mer enn gjerne må bli på sine hjemmekontorer. Denne uka hoppet også Facebook-sjefen Mark Zuckerberg på med en spådom gjengitt av Bloomberg om at halvparten av de ansatte i teknologigiganten trolig vil jobbe permanent fra hjemmekontor om fem til ti år.

Ukas innovasjonsblomst sendes til Sigrid Bonde Tusvik, Bent Myrdahl og alle norske innovatører som denne våren føler at de har fått døren i trynet, samt til Heidi Berg i Shanghai som fortsetter å servere oss gode innblikk om slikt som vinner verden fra Asia.

Happy Friday!