Denne uken har både Sverige og Danmark feiret sine nasjonaldager, men en dyktig kvinne fra Finland på besøk i Norge stod nok likevel for ukas viktigste nyhet for oss endringsagenter. Et viktig krafttak om vi skal tro de involverte!

Vi sikter til torsdagens viktige signering i Innovasjon Norges lokaler som innebærer at  EIFs finske og dyktige sjef Marjut Falkstedt, sammen med Kjerstin Bråthen, DNB’s konsernsjef og Innovasjon Norge’s Håkon Haugli styrker finansieringen av små og mellomstore bedrifter i Norge. Samarbeidet gjør at Innovasjon Norge kan låne ut hele 6,4 milliarder kroner mer, til bedre vilkår til bedrifter som er engasjert i grønn omstilling, innovasjon og vekstprosjekter.

– Dagens lansering markerer et viktig skritt fremover i å støtte oppstarts- og vekstmiljøet i Norge, sa næringsminister Cecilie Myrseth da avtalen ble signert i Innovasjon Norges lokaler med InnoMag tilstede i lokalet. Du kan lese mer om dette her.

Siden vi er inne på bærekraft er det ingen mangel på innovative måter virksomheter benytter for å få medarbeiderne tilbake på kontoret og øke medarbeiderenes trivsel. Det siste nå er datingtjenester tilrettelagt for enslige medarbeidere på jakt etter drømmepartneren. Ideen kan virke radikal, men argumentasjonen går på at bedre integrering av privatliv og yrkesliv på en harmonisk og inkluderende måte øker både ansattes tilfredshet og engasjement, – og det var sikkert dette Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Løkensgard Hoel fra Senterpartiet forsøkte på da han bokstavelig talt klinte til med sin egen ekspedisjonssjef på Dubliner nylig.

likevel, vi opplever dette som en Pinlig kopi av  tidligere statsråd Sigbjørn Gjelsvik’s klining for et knapt år siden. artig nok sa hoel da han ble utnevnt i februar at med han som minister ville det ikke komme noen plagiatsaker!

En viktig konferanse denne uken var den 16. utgaven av Oslo Freedom Forum som samler en rekke av verdens ledende frihetsforkjempere. Endringsagenter som tør der andre tier. Kudos til arrangørene som står på og synliggjør det flotte arbeidet disse står for, du kan se selv her.

En annen viktig konferanse var Norway India Business Day i Oslo, hvor norske og indiske ledere møttes for å diskutere styrking av Norge-India-investeringer og næringssamarbeid. India er tross alt verdens mest folkerike land og verdens femte største økonomi.  Et land med betydelige muligheter for gode partnerskap og frihandelsavtalen som ble signert i mars måned innebærer at norske myndigheter stiller med 1 milliard kroner for å insentivere samarbeidet landene mellom. En av virksomhetene som har vært tidlig ute er Aker BioMarine ASA som etablerte et kontor i India helt tilbake i 2018.

I USA har engelske Octopus Energy skapt elektriske bølger fordi de i Texas har lansert sitt Zero Bills tilbud som i realiteten gjør at kundene i bytte for å kutte forbruket slipper å betale for strømmen de bruker. Octopus medgrunnlegger og administrerende direktør Greg Jackson kaller det insentivisert nudging. Tro det eller ei, det fungerer. I følge Jackson, betalte Octopus sine kunder i England 10 millioner dollar for å forhindre at det britiske nettet måtte brenne opp 200 millioner dollar med kull og diesel. Siden grunnleggelsen for åtte år siden har Octopus allerede fått 8 millioner kunder og de har blitt den største strømleverandøren i Storbritannia og nest største i Europa.

I praksis fungerer selskapet som et virtuelt kraftverk, der kundene har gitt selskapet muligheten til å fjernstyre blant annet hjemmetermostater og batteriladere for elektriske kjøretøy.

Ukens kuleste nyhet på teknologifronten er at forskere har funnet en metode lade din mobil på som sikrer superrask lading, – vi snakker om muligheten til å lade på under ett minutt. Ingen tvil om at utviklingen går raskt. Tror du oss ikke, sjekk her.

La oss avslutte ukas lille oppsummering med våre idrettshelter som jo er i vinden om dagen.  Denne helgen begynner Friidretts EM i Roma og vi forventer flere gull, i Paris heier vi på tennis-esset Casper Ruud som ligger an til å nå finalen, og i neste uke sparkes Fotball-EM i gang i Tyskland!

I vinden er også fotballstjernen Kylian Mbappé – verdens sjette best betalte idrettsutøver –som denne uken signerte en femårskontrakt med Real Madrid. Med en ukelønn på 3,4 millioner kroner etter skatt skulle man tro at han var fornøyd, men de spanske Mesterligavinnerne Real Madrid klasket til med en signeringsbonus på 1,7 milliarder kroner. Et krafttak som viser hvilke beløp som er i spill, – og vi kan avsløre at for en slik signon bonus hadde vi også gladelig løpt rundt på kule fotballbaner…

Ukens innovasjonsblomst går til Marjut Falkstedt, Håkon Haugli og Kjerstin Braathen  som denne uken virkelig har gjort grep som bør gjøre det enklere å lykkes for norske vekstselskaper. Vi håper de deler blomstene med vår ferske hyperaktive næringsminister Cecilie Myrseth som vi har møtt på tre arrangement denne uken. La oss håpe at innimellom slagene får hun løftet frem norsk innovasjonspolitikk. Vi tenger nemlig et krafttak nå!

Happy Friday og riktig god helg!