Mens snø, underkjølt regn og vinterklærne er realitet hjemme i Norge stiller vi som Norges representant på flere konferanser og firmatreff i Seoul, Sør-Korea.  Med 19 grader og solgløtt mellom skyskraperne sender vi varme tanker hjem til alle våre lesere, om det hjelper er vi likevel usikre på.

Det vi likevel får med oss er at den norske kronen denne uken stuper, noe som medfører at alt vi foretar oss her borte i Asia blir dyrere. Slike stup har en lei tendens til å gjøre at priser øker –noe som igjen sannsynligvis medfører at Norges Bank øker renten i desember. Slett ikke julegaven nordmenn flest ønsker seg.

Mange av de julegavene som de ønsker seg lages her borte, og vi man melde om at Samsungs nye mobiltelefoner virker å være en suksess, særlig blant de unge er det mange klapptelefoner å se. Det er heller ingen mangel på flatskjermer i alle størrelser, og her i K-popens hjemland virker det som unge gutter sminker seg i en grad vi ikke har sett tidligere. Interessant var det også å se all forskningen og innovasjonen som foregår på mange plan.

En times togreise sør for millionbyen Seoul kommer vi til Daejoen, en by preget av mange av Koreas ledende universiteter. Her ligger mange av forskningssentrene ligger side om side. Etter en dag rundt på bedriftsbesøk er det ingen tvil om at Korea investerer i grønne og digitale innovasjonsprosjekter for å sikre vekst, verdiskaping og velferd. Interessant er det også å oppdage at bærekraftig utvikling krever åpen innovasjon og tverrfaglighet, også her i Asia.  Møtene med fire ulike universiteter og deres ledende professorer viser oss at de virker samkjørt om at ressursene må vris mot fremtidsnæringer og tiltak som funker på lang sikt: Kunnskap, forskning, teknologiutvikling. Her ligger det nyttig lærdom også for Norge.

Hjemme i Norge har Nordic Innovation denne uken feiret 50 års jubileum og det er en spennende aktør som fokuserer på det nordiske regionen som feirer.  Samtidig var NTNU på Oslo besøk og arrangerte Digital Fremtiden konferansen.  Vi gikk glipp av den konferansen, men fikk med oss at NTNU bytttet navn på kurset «organisasjonsutvikling, ledelse og læring»  til «demokratisk innovasjonsledelse og bærekraftig organisasjonsutvikling», samtidig som de påpekte at innholdet i kurset er det samme. Karl Fredrik Tangen fikk med seg navneskiftet og kommenterte på Facebook:«Veldig nyttig for dem som skal lære omstilling på NTNU å se at det bare er å si de riktige orda og ellers fortsette som før.»

I Danmark har Novo Nordisk denne uken offentliggjort sine kvartalstall, og det er fete tall produsenten av blant annet den nye slankemedisinen Wegovy fremviser. Omsetningen i Nordens mest verdifulle selskap var over 90 milliarder kroner, og 35 milliarder ble liggende igjen på bunnlinjen. Kanskje ikke så rart at aksjekursen har steget med mer enn 75% så langt i år.

Denne uken kom også nyheten om Warner Bros og VR selskapet Cosm åpner opp for såkalte “Shared reality” opplevelser. Første sted ut er nyåpnede Las Vegas Sphere, hvor skjermene er enorme og går 360 grader rundt selve domen.,  Resultatet er visstnok en opplevelse av ikke bare å være tilstede på NBA og NHL kamper andre steder, men grunnet moderne fimrteknikk og kameraer på spillerne vil publikum kunne føle at de er med som aktive utøvere. Cosm planlegger visstnok å åpne flere slike enorme digitale arenaer i andre amerikanske byer, – ikke så ulikt det ABBA gjorde da de bygget sin egen digitale konsertarena i London for den digitale virtuelle konsertopplevelsen ABBA experience. Vi har sagt det før, men gjentar det gjerne – vi er på vei mot en fremtid der skillet mellom fysisk og digital tilstedeværelse vil hviskes ut. Vi tror likevel det vil være vanskelig å selge inn ideen hjemme om at den neste ferien kan gjøres virtuell,

La oss avslutte der vi startet; Sør-Korea imponerer oss!  Samsung, Kia og Hyondai’s hjemmebane huser vel 50 millioner flittige koreanere som på to generasjoner har gått fra å være blant jordenes fattigste til å bli en ledende global innovatør. Reisen de har gjort fremstår enda mer spektakulær når man hensyntar at nord for DMZ ligger Nord Korea og der regjerer som kjent Kim Il Sung og ekstrem fattigdom. I Seoul, Sør Koreas hovedstad kun 15 mil fra grensen syder det av aktivitet, innovasjonskraft og energi.

Ukens innovasjonsblomst går til Nordic Innovation medarbeiderne som denne uken feiret sitt 50 års jubileum, få med deg intervjuet med lederne her.

 

Happy Friday og riktig god helg!