Ærlig talt så hadde vi tenkt å fokusere på sort fredag og neste ukes givende tirsdag, men med en stortingspresident som enten er dørgende dum eller skummelt sleip må vi stille spørsmålet om hvor mye snikksnakk våre politikere tror de kan komme unna med…

Når jeg skriver dette er stortingspresidenten omtrent alene igjen om å tro at hun kan overleve et mangeårig misbruk av et system med enkle regler hun selv har vært med på å vedta. Når hun med mann og hus i Ski rett utenfor Oslo samtidig påstår at hun i 8 år har bodd på gutterommet til Trond Giske i Trondheim vitner det om enten en særdeles fleksibel ektemann, et nytt #Metoo eventyr, avansert stedsforvirring eller et skattesnyteri og snikeri vanlige folk går i fengsel for.

Ukas nedtur er at Stortinget nå skal sette ned et eget pendlerboligutvalg bestående av hele ti stortingsrepresentanter som skal gjennomgå et regelverk som egentlig er såre enkelt. Bor du lenger unna Stortinget enn 4 mil har du mulighet for å få en pendlerleilighet, bor du nærmere har du ikke denne muligheten. Det er ubegripelig at 10 av våre folkevalgte skal bruke tid på slikt snikksnakk, og det inngir ikke tillit til at landet styres av politikere som forstår hva de burde bruke tid på.

Ukas opptur har for vår del vært Innovation Forum 21 som samlet en rekke av Norges ledende innovative virksomheter til en inspirerende festkveld med den globale innovasjonsguruen John Kao og Jane Walerud som innledere. Jane er kanskje ikke så godt kjent i Norge, men hun var den første investoren i Klarna og hjalp teamet i gang da ingen trodde på gründerne.

Konsernsjefen og gründeren av det svenske finansselskapet Klarna, Sebastian Siemiatkowski, er selv glad i å fortelle historien om da han sammen med sine to medgründere i 2005 presenterte Klarnas forretningsidé på den svenske handelshøyskolens årlige entreprenørkåring. Juryen var ikke imponert, og stemplet forretningsideen som naivt snikksnakk og noe bankene åpenbart ville være bedre egnet til å gjøre selv… I dag går over halvparten av all elektronisk handel i Sverige gjennom Klarnas systemer og selskapet er i skrivende stund verdsatt til over 120 milliarder svenske kroner. I juryen satt forøvrig både Sveriges kong Carl XVI Gustaf og to av Sveriges mektigste næringslivsledere, H&M-gründer Stefan Persson og investor Marcus Wallenberg.

Lærdommen for både næringsministre, politikere og oss alle må være at det er vanskelig å plukke vinnere tidlig!

På Innovation Forum 21 imponerte dessuten både Equinor’s Steinar Wasa Tverlid, Amesto’s ArildSpandow, Itera’s Arne Mjøs og Aker Biomarine’s Matts Johansen, sistnevnte i tospann med Trond Atle Smedsrud de 95 inviterte gjestene med flotte innsiktfulle innlegg med swung. DNB representert ved Maria Ervik Løvold og Yngvar Ugland fikk endelig prisen som fjorårets mest innovative virksomhet i Norge. Dette var en pris de vant i InnoMag’s årlige kåring i fjor høst, du kan lese hele saken her.

Det faglige ble avsluttet med en forrykende paneldebatt ledet av mangeårig VG general Torry Pedersen og flotte innlegg fra drevne panelister forsterket med professorene Nina Veflen fra Handelshøyskolen BI, Tor W. Andreassen fra NHH og Høyre’s innovative bærekraftsveteran Kari Sofie Bjørnsen. Det ble en inspirerende kveld!

Å adressere diskontinuitet krever kreativitet, evnen til å skape en bro fra det trygge til en usikker fremtid. Det handler om å generere meningsfulle ideer som kan tjene som fyrtårn på reisen inn i det ukjente. Det krever ydmykhet og åpenhet ,- John Kao

Som et umiddelbart svar på det som ble diskutert på Innovation Forum nådde nyheten oss om at Starbucks åpnet sin første kasseløse kafé i New York City torsdag. I realiteten benytter de Amazon Go-teknologi i et samarbeid med e-handelsgiganten Amazon. Det er nye tider og nye regler – diskontinuitet i praksis!

Vi mennesker er visuelle av natur og denne uken ble designguruene i Weta kjøpt opp av spillgiganten Unity. Dermed var Peter Jackson milliardær. Det er mulig New Zealenderen Jackson er ukjent for mange av våre lesere, men filmene han har vært ansvarlig for har du nok sett. Hans suksesser inkluderer Ringenes Herre triologien som hentet til sammen 17 Oscar utmerkelser, King Kong og tre Hobbit-filmer. Weta laget også de blåhudede vesenene i Avatar og de storstilte kampscenene i den siste sesongen av Game of Thrones. Med på feiringen er også Ringenes Herre-superfan Sean Parker, milliardæren som i tillegg til å starte opp Napster også var Facebooks første styreleder. Hans eierandel på 25 % i Weta, sikret ham 400 millioner dollar før skatt.

Ukens innovasjonsblomster går til Jane Walerud, John Kao og de øvrige talerne på Innovation Forum 21, samt kinesiske XPing som denne uken trår til og viser oss en mulig fremtid med swung for bilbransjen. Du kan lese saken og se videoen hvor bilen tar av her.

Happy Friday – og riktig god helg!