…og vi som trodde at Covid-19 var så 2020!  Istedet befinner store deler av verden og Norge seg midt inne i en ny smertefull nedstengningsfase. Norge har i praksis stengt grensene. Samtidig viser aksjemarkedet seg som en vidåpen lykkebod, med selskaper som dobles i verdi fra en dag til neste. Denne uken opplevde turboinvestor Øystein Stray Spetalen for femte gang de siste månedene at aksjekursen over natten doblet seg i et selskap hvor han er bjellesau.  For oss som har levd en stund og vet at reelle verdier sjelden skapes mens man sover, er slikt et tegn på at vi nærmer oss slutten på en opptur.

Opptur har definitivt også Tesla aksjen hatt det siste året. 2020 ble samtidig det første året Elon Musk’s elektriske kraftverk av en verdiskaper faktisk tjente penger. Det interessante er at selskapet kun går med overskudd når man tar hensyn til inntekteneselskapet får fra å selge såkalte «Pollution Credits» til sine konkurrenter. Årsaken er at California og minst 14 andre stater i USA krever at en viss prosent av nye biler selges uten forurensning, og mens de andre sliter med å nå sine prosenter kan Elon Musk som kun selger elektriske biler hente store inntekter gjennom å videreselge sine overskuddskreditter til mindre grønne billeverandører. Det må smake godt for Elon & co og tilsvarende surt for konkurrentene. Modellen her er artig nok de norske CO – sertifikatene.

Her i Norge er ukas kanskje største nyhet at DNV (OK, de heter DNV GL 4 uker til) splitter selskapet i tre enheter og 1100 medarbeidere inngår fra neste uke i DNV Energy, – slik vi ser det et fornuftig grep for å sikre at stiftelsen får sin del av bærekraftinvesteringene. Du kan lese mer om DNV’s forventinger her.

Regjeringen ved kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup, lanserte nylig StartOff,- et eget rammeverk for «oppstartsvennlige» anskaffelser. Målet er økt innovasjon i offentlig sektor. KUDOS til Astrup. Dette er noe vi har bedt om lenge!  Du kan lese saken her.

– Skal vi nå klimamålene samtidig som vi i fremtiden vil møte endret demografi, reduserte inntekter fra oljeutvinning og økte forventninger fra befolkningen, er vi helt nødt til å innovere offentlig sektor.

Det begynner i det hele tatt å bli mange som hiver seg på bærekraftbølgen, både i Norge og internasjonalt. Siste mann ut er selveste Ironman Robert Downey Jr, som denne uken lanserte to nye fond som vil investere i selskaper som bekjemper klimaendringene. Han burde ta en titt på både Bravida og OBOS, to store norske selskaper som både foretar grønne innovative grep og samtidig løfter frem nye norske innovative aktører. Slike bjellesauer liker vi i InnoMag!

Ironman to the rescue!

Selv flmstjerner, bjellesauer og supermenn sliter med å forklare aksjefluktuasjonene som skjer nå. I USA stoppet flere av de populære aksjehandelsplattformene all handel i aksjer i kinokjeden AMC, mobilselskapet Blackberry og finnenes tidligere stolthet Nokia. Aksjene har svingt med 20-50% de siste dagene i et spill der verdier tapes og vinnes i reneste Las Vegas tempo. Det er rykter spredd på diskusjonsforumer som f.eks Reddit og andre sosiale medier som medfører at mange aksjekjøpere går sammen om å kjøpe opp aksjer der store, institusjonelle investorer har plassert store veddemål i kursnedgang. Slik presser de kursene opp i en vill stollek der slett ikke alle kan vinne. Det viser kraften massene besitter når de opptrer samlet!, men da har vi mer sansen for opplegget til Bergensselskapet Dealflow som gir flere nordmenn muligheten til å investere i nye vekstselskaper.

22 årige Amanda som vi skrev om i forrige uke har også erfart en opptur av dimensjoner denne uken. Den unge poeten som imponerte enormt under Joe Bidens innsettelsessermoni har fått 3 millioner nye følgere bare på Instagram. Slik viser Amanda oss alle verdien av å levere førsteklasses når det gjelder som mest, – og  den gule kåpen hun brukte er visstnok utsolgt. Ambisiøse Amanda har allerede målet klart, hun vil bli president ved første mulige anledning, som er i 2036 for hennes del – fordi kandidater må være minst 35 år.

Ukens innovasjonsblomst går til OBOS, Bravida, Nicolai Astrup og Dealflow fordi de hver for seg gjør det litt lettere å være norsk endringsagent – og det trengs som aldri før i 2021.

Happy Friday – og stay safe.

Norge har ingen endringsagenter å miste!