ProfMOF AS, en teknologibasert start-up fra Universitetet i Oslo, har inngått et partnerskap med det amerikanske teknologiselskapet EnergyX. Sammen skal de forbedre utvinningsprosessen av litium fra saltsjøer ved hjelp av avanserte nanomaterialer som aldri har før har blitt brukt.

EnergyX har fokus på bærekraftige innovasjon innen blant annet litiumutvinning og batteriteknologi. Målet med partnerskapet er at litiumutvinningen skal bli mer effektiv og dermed produsere billigere batterier. Dette skal partene oppnå ved bruk av avanserte nanomaterialer, såkalte metallorganiske rammeverk (MOF), nanoporøse tredimensjonale strukturer.

Fremste i sitt felt

ProfMOF ble grunnlagt på Universitetet i Oslo og er verdens ledende innen forskning og utvikling av MOF-materialer og applikasjoner. Selskapet produserer og leverer disse, og med nesten to tiår bak seg med forskning og utvikling, er ProfMOF-temaet de fremste ekspertene i sitt felt. Grunnlegger av selskapet, professor Karl Petter Lillerud, oppfant den viktigste og mest siterte MOF-en i verden, UiO-66.

ProfMOF har også med seg teknologioverføringsselskapet Inven2 og Kongsberg Innovasjon på eiersiden. Ideen til ProfMOF og EnergyX er å benytte MOF-materialer under utvinningen av litium for å separere litiumet fra andre ioner. MOF-er kan nemlig designes og utvikles slik at de trekker ut rene litium-ioner og lar andre ioner slik som natrium, kalium og kalsium, forbli i løsningen. Dette gir en helt ny, effektiv og mer miljøvennlig prosess enn det som brukes i dag.

Mer effektivt og mer miljøvennlig for mindre penger

– Metallorganiske rammeverk vil spille en enorm rolle i overgangen til en mer effektiv og bærekraftig industrisektor, sier Karl Petter Lillerud, CTO i ProfMOF. MOF-materialer har egenskaper som vi aldri har sett før og vi ønsker å samarbeide med selskaper vi mener kan bruke teknologien til å gjøre en forskjell.

I dag bruker man i gjennomsnitt 18 måneder på å utvinne litium fra saltsjøer til ferdig produkt. Med teknologien til EnergyX og ProfMOF kan prosessen gjennomføres på kun 1-2 dager. Dette vil kutte kostnadene med opptil 50 prosent, i tillegg til å gjøre prosessen mer miljøvennlig og gi oss billigere batterier.

Pressemelding, ProfMOF.