Den svenske popgruppen ABBA, Earth Overshoot Day, Kristin Clemet - som startet Abelia (Foto: Etsy UK, www.sustainabledevelopment.un.org , Eivind Yggeseth på Finansvisen)

Sterke vinder, en svensk 39 års voyage og sure velgere

En sommer er over, det er kun 10 dager igjen til valget, og det blåser viktige endringsvinder over landet.

Den ene vinden som blåser er av politisk karakter; i TV 2’s måling denne uken klatrer Høyre opp til 21,5 prosent. Samtidig er både Venstre og KrF igjen over sperregrensen. Det betyr at det rødgrønne alternativet er i ferd med å fremstå som det egentlige kaosalternativet fordi Jonas vil bli avhengig av å danse med venstreradikale sosialister som slett ikke vil samarbeide. Den blå vinden skyldes sikkert også at argumentet om at vi vet hva vi har, men ikke hva vi får begynner å synke inn hos stadig flere. En rødgrønn regjering som lefler med tanken om å melde Norge ut av EU, som kaller gründere profitører og som ønsker å skru av oljekranene over natten, innebærer mer enn nok usikkerhet til å få fornuftige nordmenn til å tenke seg godt om. Norge er uansett i den heldige situasjon at vi  vil få en statsminister vi kan være stolt av, – både Jonas Gahr Støre og Erna Solberg er kompetente, kunnskapsrike og kloke statsministerkandidater.

Covid 19-vinden øker igjen i styrke både i Norge og internasjonalt. Flere land har lukket alt ned, dramatisk nok. Selv måtte vi denne uken bite i det sure eplet å utsette Innovasjonsdagen 2021 konferansen, da stadig flere deltagere meldte om syke familiemedlemmer. Trist, og nok et tegn på at vi fortsatt ikke er ferdig med pandemien…

Den tredje vinden som blåser er klimateknologisk, og uken bød både på nye partilederdebatter og Abelia Open. Det er i disse dager 20 år siden Kristin Clemet dro i gang Abelia og fikk den gamle SV’eren Paul Chaffey til å lede satsningen. Mye har skjedd i den teknologiske utviklingen siden 2001, og langt mer vil skje de neste 10 årene, og Abelia har på de 20 årene gjort en kjempejobb med å vekke politikere, men er våre politikere egentlig våkne nok?

Det spørsmålet har også Høyre politikeren Kirsti Kierulf stilt seg i InnoMag‘s spalter de siste ukene, – og vi oppfordrer våre lesere til å si fra. Du kan lese hennes siste innlegg her. Fra vårt ståsted virker flere partier mer opptatt av å stoppe utviklingen enn å styre utviklingen. Er de redd sure velgere eller er de søvngjengere som ikke innser hvor vi er på vei…

Vi trenger økt innovasjonskraft og dyktige kunnskaps-virksomheter må heies frem slik at Norge kan bli en av vinnerne når morgendagens bærekraftige samfunn skal erstatte dagens foreldede industritenkning.

Denne uken kom verdens ledende måling av universiteter, Times Higher Education (THE). Rundt 1600 universiteter leverer inn data til THE for å bli rangert. og vi må tro det eller ei ned på 119. plass for å finne Norges mest annerkjente kunnskapsoverfører, nemlig Universitetet i Oslo.

Dette er en enorm falitterklæring, men politikerne er ikke på ballen. Mens det skrives side opp og ned om hvor vi er på nasjonslisten i fotball er det ingen som nevner at vi burde ha ambisjoner om pallplassering!

Samtidig fortsetter et flertall av norske politikere å sloss for å beholde en særnorsk avgift på norske gründere som satser på å bygge arbeidsplasser, mens de fortsatt belønner de som putter millionene inn i det eneste vi ikke kan flytte ut av landet, nemlig bygninger og eiendom. Forstå det, den som kan!

Du fikk det kanskje ikke med deg, men i år brukte vi allerede opp jordens fornybare naturressurser før juli var omme. Det viser utregningene fra den internasjonale tenketanken Global Footprint Network, som hvert år regner ut en dato for Earth Overshoot Day, eller overforbruksdagen på norsk. Helt siden overforbruksutregningen startet på 70-tallet, har datoen havnet stadig tidligere på året. Ett større unntak var i fjor da de strenge koronarestriksjonene i starten av pandemien forsinket den med tre uker til 22. august.

Før nyttårsrakettene lander vil vi ha brukt opp 1,7 jordklode, noe som slett ikke er bærekraftig.

Til syvende og sist truer dette livsgrunnlaget vårt, men utrolig nok virker det som om norske velgere surt lukker øynene for at både Høyre og Venstre allerede gjør mye bra på dette området. Asker, som er blant Norges ti mest folkerike kommuner var endog den første kommunen i verden som la FN’s 17 bærekraftsmål til grunn for hele sin kommuneplan, – og Asker har vært Høyrestyrt i over 40 år.

Det blir derfor noe patetisk over en diskusjon som preges av partier med urealistiske forventinger til å skru av dagens oljekraner, samtidig som de suverent neglisjerer at omstilling og innovasjonskraft forutsetter gode vekstvilkår for mer innovative virksomheter.

Denne uken begynte også rettsaken mot Theranos-grunnlegger Elizabeth Holmes, den tidligere Silicon Valley-helten er siktet for bevisst å villede investorer og pasienter med selskapets blodprøveteknologi. Etter å ha hentet inn over 7 milliarder norske kroner fra tidlig fase investorer viste det seg at hennes blodprøvetest som skulle avsløre en rekke sykdommer egentlig kun var en bløff. Nå venter opp mot 20 år i fengsel for den nybakte mammaen. En vekker for alle som tror det er fritt frem for å bløffe til seg store beløp og nok et bevis på at det er kort fra berømmelse til fortapelse når den etiske bunnplanken mangler.

Kulturmessig kommer vi ikke utenom den verdenskjente svenske popgruppen ABBA’s direktesending torsdag kveld hvor de annonserte at de vil slippe ny musikk 14350 dager etter forrige utgivelse. Gruppen som har solgt ufattige 400 millioner album og 65 millioner billetter til musikalen «Mamma Mia» har denne uken sluppet to singler på Spotify, og erklærte med det at 39 års pause var nok. Albumet får navnet «Voyage», men den virkelige nyheten er at konserten de vil gjennomføre 22. mai neste år vil være digital. De fire ABBA’ene vil ikke selv stå på scenen, men de vil være representert av fire avatarer i form av hologrammer omtent slik Hatsune Miku har herjet i Japan de siste årene. Ta en titt her, så ser du hva vi har i vente.

Ukens innovasjonsblomst sendes Kristin Clemet og Kirsti Kierulf, og vi tror de to raust deler med Askers innovative ordfører Lene Conradi. Sammen er de talskvinner for at innovasjonskraft, samarbeid og bærekraft går hånd i hånd, – og de minner oss om at det er endringsagenter som fører an i denne utviklingen, ikke sure velgere som sier nei til alt nytt og innovativt!

Happy Friday, riktig god helg – hel ttil slutt husk å stem klokt og fremtidsrettet!

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!