Når jeg hørte på foredragene under Grunderdagen, kom jeg til å reflektere rundt ordet team. Hva tenker du når du hører dette ordet? Jeg tenker samarbeid, felles målsettinger og verdiskapning. Definisjonen av ordet team gir en rik mening:


“Et team er en gruppe mennesker som samarbeider for å nå et felles mål”

Hvorfor team ?
Hvorfor ikke bare deg selv? Du klarer sikkert alt helt greit på egenhånd… eller gjør du egentlig det? Tenk deg et team på 6 personer, der alle er forskjellige og har ulik kompetanse på samme område… Høres det ikke mye mer fristende ut å jobbe sammen med slike mennesker enn alene?

Klart du kan starte på egenhånd, det er mange som har gjort det før deg! Eller har de fått med seg fler etterhvert? Gründeren av Småfolk, Anne Beth Holm, startet et selskap alene hvor hun solgte naturlig barnemat på glass som skulle konkurrere med Nestle! Selkapet gjorde det veldig bra og ble etterhvert kjøpt opp av TINE Meierier. Det var jo ikke lett for henne å være alene, så hun var flink til å bygge seg opp et nettverk av flinke mennesker. Hun teamet opp med helsesøstere som ville anbefale hennes mat fremfor andres, fordi det var norsk og naturlig. Samtidig skaffet hun seg en investor som hjalp henne med forretningsutvikling og hjalp henne selge selskapet til Tine.

Så da ble det et team likevel…

Hvis man er et slikt team kan man skape flere verdier enn man kan på egenhånd. Fordi, kreativt sett er det lettere å få nye ideer ut av gamle ideer hvis man sparrer med hverandre. Jeg har jobbet i team i mange år, og kjenner verdien av dette. Hver gang jeg var litt usikker på noe, kunne jeg spørre noen så problemet løste seg lettere. Hvis ingen visste svaret, ville vi jobbe sammen slik at problemet løste seg dobbelt så raskt.

Du får også bedre oversikt over kunder og interessenter, markedet, konkurrentene og samfunnet. Du vil for eksempel lettere sikre verdiskapning for kundene, samtidig som du kan jobbe med forretningsutvikling og innovasjon i bedriften. Dette er det mye lettere å holde kontroll over som team enn på egenhånd. Det er også lettere og starte AS hvis man er flere eiere, fordi man har mer tilgang på kapital. Man vil heller ikke stå personlig ansvarlig for selskapets økonomi (som man ville gjort med et enkeltmannsforetak).

Hvordan finne teamet?
Network, network network. Dette er det viktigste du kan gjøre når du starter noe for deg selv. Lag egne visittkort og vær flink til å mingle på arrangementer. Jeg møter mange mennesker på ulike eventer som vil snakke om ideene sine med meg. Jeg synes dette er viktig for både å skape nye kunder og finne folk som han hjelpe meg å utvikle min bedrift.

Du må like å snakke med mennesker for å nettverke. Hvis du er glad i å snakke med mennesker, gjør dette saken lettere for deg. Hvis du ikke vet hva du skal si, ta en spansk en og si: “Har jeg ikke møtt deg før?”. Det er lett å bryte isen hvis dere gjør noe sammen, som å spise lunch, står i baren, står i kø etc… Bare finn på noe å si som passer til situasjonen.

Det er også viktig at du lytter til andre… Plutselig har de en plan som passer med din egen! Jeg fikk et tilbud i forhold til denne bloggen på Grunderdagen, som ikke var å forakte, fordi jeg var flink til å mingle og lytte til andre mennesker. Kan jeg, så kan du også!

Du må lete på steder som du ikke vanligvis ser etter folk, og her kan du finne masse interessante individer. Det er klart at ikke alle passer i ditt team, men dette kan du finne ut på mange forskjellige måter…

Hva slags team skal jeg ha?
 

“Hire for attitude, train for skill”

 
 
 
Finn mennesker du liker, og kan samarbeide med! Når du starter bedrift er dette viktig fordi felles målsettinger og godt samarbeid er det som sørger for fremdrift i selskapet. Det vil også komme vanskeligheter og problemer, som av og til kan forårsake liten motivasjon og dårlig stemning i et team. Gode rutiner og målsetninger, samt et godt sammensveiset team, vil da gjøre det lettere å komme seg videre.

Du må også finne mennesker som har riktig kompetanse i forhold til det du trenger. DB Watch er et firma som gjør stor suksess i softwareindustrien i dag, fordi de er meget flinke og har ett knallbra team. De vil ha mennesker som de liker meget godt, og intervjuprosessen er nesten som i Google (i første omgang skal du bli veldig godt likt samtidig som du skal være meget dyktig på det du gjør).

Det er viktig at du og ditt team er forskjellige for å takle alle utfordringer i hverdagen. Samtidig vil man lettere kunne være kreative og tenke annerledes hvis man har et team med ulike personligheter. Da vil man lettere kunne se nye muligheter, for eksempel andre måter å skape verdier på.

Belbins personlighetstest er en flott måte å teste ut om teamet har alle de egenskapene som trengs for å starte og drive bedriften. I denne testen kan du kartlegge kvalitetene på teamet i forhold til ni ulike roller, og se om teamet ditt kan ha suksess.

De ni rollene er:

  • Ideskaper
  • Analytiker
  • Spesialist
  • Koordinator
  • Ressursinnhenter
  • Lagspiller
  • Pådriver
  • Iverksetter
  • Avslutter

For å få noen til å gjøre disse analysene for deg, og lese mer om dette gå inn på Belbin sine nettsider her. Du kan også kjøpe tester på kunnskapsparken. Det er desverre ikke mulig å få tak i denne testen gratis, men prøv lykken på Google.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here