Digitaliseringsrådet ble nylig etablert av regjeringen for å hjelpe statlige virksomheter i å lykkes med digitaliseringsprosjekter.

InnoMag møtte Jan-Olav Styrvold, økonomi og IT direktør i Vinmonopolet, og medlem av det nyopprettede rådet.

Jan-Olav Styrvold, du er medlem av Digitaliseringsrådet i staten. Hva er bakgrunnen for at dette har blitt opprettet?

– Det offentlige Norge bruker milliarder av kroner hvert år i sitt arbeid for lage gode og effektive løsninger for borgere og bedrifter. Formålet med rådet er å bidra til å sikre at prosjektene gjennomføres på en best mulig måte, og at kompetanse og erfaring fra både offentlig og privat sektor kan bidra til en best mulig prosjektgjennomføring.

Hvordan skal dere arbeide for å få dette til?

– Mandatet er at rådet skal vurdere prosjekter mellom 10 og 750 millioner kroner.  Prosjekter større enn dette vil komme inn under finansdepartementets KS-regime.  Det vil være frivillig å sende rådet prosjekter til uttalelse, men det er usikkert hvor mange saker som havner på rådets bord. Det har vært antatt et sted mellom 15 og 30.

Hvis det er frivillig, i motsetning til hva situasjonen er i for eksempel Danmark, hvorfor skulle noen etat eller virksomhet sende saker til rådet?

–  Rådets oppfatning er at det opp til oss å vise at vi virkelig kan tilføre verdi og hjelpe de som henvender seg. Det vi absolutt ikke ønsker å bli oppfattet som er noen som sitter med pekefingeren og påpeker feil her og der. Det vil derfor bli viktig for oss å ha en åpen dialog med virksomhetslederne. Det vil uansett ta litt tid før vi har opparbeidet det omdømmet vi ønsker oss gjennom arbeid med prosjekter.

Begrepet «supperåd» brukes fra tid til annen om offentlig råd og utvalg. Er du ikke redd for å havne der?

– Jeg kan på vegne av meg selv forsikre om at jeg har så mye å drive med at i det øyeblikket jeg oppfatter at vi ikke er til nytte og bidrar til noe positivt, vil jeg trekke meg. Det tror jeg gjelder de andre medlemmene også.

Som du vet er InnoMag spesielt interessert i innovasjon, hvordan henger det sammen med rådets arbeid?

– Innovasjon er ikke bare de store epokegjørende idéene som transformerer samfunnet. Innovasjon er også det løpende arbeidet for å gjøre ting på en bedre måte, ta i bruk nye verktøy, og finne bedre forhandlingsstrategier. Denne pågående og «stille» innovasjonen er faktisk det som bidrar aller mest til framgang i samfunnet og som kanskje har fått minst oppmerksomhet, ikke bare i media, men også i IT-kretser. En ambisjon i rådet er å bidra til at gode innovasjoner ett sted kan bli kjent og benyttet andre steder i det offentlige.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here