Inspirert av New Lab i New York åpner nå en helt annen type fabrikk i Trondheim, FAKTRY. Målet er å skape et nytt fellesskap for gründere som utvikler fysiske produkter.

Bak satsingen står R. Kjeldsberg, NTNU Accel og Wireless Trondheim.

Dere er inspirert av New Lab i New York, har dere vært tilstede der, og vil det bli et samarbeid?

– Det har vi! I forbindelse med en studietur for gründerteam ved NTNU hvor vi var med som sponsor besøkte vi NewLab. Dette var i januar i år. Det kan godt hende at det blir et formalisert samarbeid med NewLab etter hvert, sier leder for teknologi og innovasjon i R. Kjeldsberg, Kristine Fredriksen.

Et voksende gründermiljø i Trondheims nye bydel

– Ideen er basert på en behovskartlegging Trådløse Trondheim og R. Kjeldsberg gjorde i vinter med støtte fra Innovasjon Norge. Det er svært mange gode gründere som utvikler fysiske produkt i Trondheim, uten at det har eksistert noe skreddersydd tilbud til disse før nå. Vi har ikke åpnet FAKTRY ennå, men likevel er det allerede sju team som sitter her på FAKTRY versjon 0.2, sier Fredriksen.

Kjeldsberg har store ambisjoner for Sluppen i Trondheim, hva vi kan se fram til?

– Kjeldsberg ønsker å bidra til god byutvikling på Sluppen med langsiktig horisont, sier Fredriksen.

Forslaget “Sløyfen & ringen” viser nytt knutepunkt og parkdrag på Sluppen. Kilde: Rambøll AS, SAAHA AS og Agraff arkitektur

– Kjeldsberg skal bygge en by på Sluppen. En by består av et mangfold av mennesker, bedrifter, miljøer og arkitektur. For å få et mangfold av mennesker og miljøer, må vi legge til rette for det. Det er ingenting som kommer av seg selv, sier administrerende direktør i R. Kjeldsberg Ole Petter Bjørseth.

Syv selskaper allerede på plass

Målet for FAKTRY er å skape en smeltedigel for moderne selskaper. Her skal innovative selskaper kunne utvikle og teste ut alt i fra mikroelektronikk til  store mekaniske løsninger i nye fasiliteter.

– Dette blir en Hardware Inkubator hvor startup bedrifter skal trives og utvikle seg, og hvor de kan møte store selskaper som har hele verden som marked, sier Bjørseth.

Flere selskaper er allerede på plass i FAKTRY, som åpnes offisielt i november.

– Dette er helt konge. Her har får vi god plass og får muligheten til å være med å utvikle et nytt felleskap, sier Pål B. Jørgensen i Dropracks, som utvikler en ny type takstativ. Gründerbedriften flyttet inn i FAKTRY i forrige uke.

Fra studenter til næringsliv

Daglig leder i NTNU Accel Haakon Skar mener at felles verksteder og møteplasser kan utløse nye måter å samarbeide på.

– Med FAKTRY får vi en mye tettere kobling mellom NTNU, studentprosjekter, næringslivet og startupene. Dette kan skape nye bedrifter, arbeidsplasser og verdiskaping for eksisterende virksomheter, sier Skar i en pressemelding.

FAKTRY samarbeider med Telenor og Trådløse Trondheim. Sammen vil Telenor etablere IoT ProtoLab, som skal bli et nytt kraftsenter for Tingenes Internett.

– Fremtiden tilhører dem som kan foredle og anvende data på nye måter. Data er vår tids kontinentalsokkel og vi i Telenor vil bidra til å bygge en sterk norsk digital industri. Dette er grunnen til at vi har etablert Telenor-NTNU AI-Lab, og IoT ProtoLab er et nytt steg i denne brede satsingen, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor i en kommentar.

Leder for teknologi og innovasjon i R. Kjeldsberg, Kristine B. Fredriksen og daglig leder i NTNU Accel Haakon Skar samarbeider om å bygge en felles møteplass.


Neste generasjons IoT-teknologier

IoT ProtoLab vil også ha muligheter for å utveksle data, dele erfaringer og samarbeide om eksisterende prosjekter med Telenor-NTNU AI-Lab. Målet er å gjøre det mulig for studenter, gründere og oppstartbedrifter å eksperimentere og teste løsninger ved hjelp av neste generasjons IoT-teknologier.

– Med vår dybdekunnskap innen sikkerhet, ultra laveffekt SoCs (system på integrerte kretser), IoT nettverk, og webteknologi kan vi gjennom å samarbeide med selskaper som Telenor gjøre reelle teknologiske gjennombrudd og bidra til å lage nye, smarte produkter og tjenester for fremtiden, sier Thomas Ulleberg, daglig leder for Wireless Trondheim.

I tillegg til Start IoT initiativet skal Telenor støtte med mentorer og praktikantplasser i laben, og samarbeide med partnere for studentprosjekter, samlinger og hackathoner.