Home Nyheter Innovasjon Ukas lederkommentar; – Om norske luer, finske saunaer og nordiske yver

Ukas lederkommentar; – Om norske luer, finske saunaer og nordiske yver

Vi gratulerer og håper du gjør det samme. 30 år vel verdt å feire!

0

Vi gratulerer og håper du gjør det samme. 30 år vel verdt å feire! Ukas jubilant holder seg godt og har aldri vært så populær og uunnværlig som i dag, – og som det kommer frem i artikkelen https://www.innomag.no/30-aringen-vi-alle-har-et-forhold-til-froet-som-endret-verden/ har verden mye å takke Sir Tim Berners Lee for.

Denne uka var det nøyaktig tre tiår siden World Wide Web så dagens lys, og det første året var alle smartingene på CERN bortsett fra Sir Tim overbevist om at det hele var nok en hodeløs ide uten praktisk nytteverdi. Kanskje verdt å huske på neste gang du dreper en ide’.  Noen ganger bærer de uferdige innspillene i seg kimen til noe stort, noe som kan endre verden på positivt vis. De tre bokstavene WWW og teknologien bak har slik vi ser det gjort mer for å skape økt forståelse og bryte ned grenser enn noe annet enkeltgrep de siste 30 år. Vi har sagt det før, og gjentar det gjerne, – tiden er inne for å gi Sir Tim Berners Lee Nobels fredspris.

La oss ta av våre norske luer i en hyllest og varm takk til professoren som for 30 år siden var villig til å prioritere fellesskapets beste, i stedet for å konkurrere med Bill Gates og Jeff Bezos om tittelen verdens rikeste mann.

Vi tar også av oss nisselua for de to norske karene som hoppet i isvannet i Finland, – og pitchet så bra at de vant hele Polar Bear Pitching konkurransen. KUDOS!  Arne-Morten Willumsen og Lasse Brurok tok hjem med seieren i konkurransen der man må pitche selskapet mens man står i isvannet. Deres ide Bookis.com – er i bunn og grunn en nettplattform hvor man kan kjøpe og selge brukte og nye bøker. Vi gjetter på at gutta etter pitchen nøt den påfølgende obligatoriske finske saunaen!

Hvis du synes ideen minner om et amerikansk selskap med navn fra en søramerikansk elv er du ikke alene, – og visstnok dukket ideen opp da gründerne besøkte Seattle, Amazon’s hjemby. Kanskje ikke alle ideer må være så fordømt originale for å lykkes?  Du kan lese om konkurransen i de finske sjøer og saunaer her. https://www.innomag.no/norsk-pitch-seier-i-israken-i-finland/

Ukas store snakkis blant endringsagenter er nok NSB ledelsens beslutning om å skrote NSB i bytte mot Vy. Til og med Stortingspolitikerne i AP og Rødt hev seg på saken og ønsket å utsette navnebyttet. Noen av dem mente navnebyttet er 280 millioner ut av togvinduet og mange mener de to bokstavene representerer nok en hodeløs ide. VG’s lesere ga det nye navnet terningkast 1. Vi tror misnøyen roer seg fort og vil i stedet gratulere selskapet med å ha funnet et kort, konsist og norsk ord som peker fremover. Godt å se at det fortsatt er mulig å komme opp med korte norske navn, selv om navnet er så kort at det faktisk må forlenges for å følge norsk lov. Vi håper de nye nordiske vyene bidrar til gode innovative løsninger som kommer kundene til gode i tiden fremover, men oppfordrer likevel til å fikse de hyppige signalfeilene på Oslo S først…

Internasjonalt er konferansefestivalen South by Southwest (SXSW) i Austin, Texas ukas store event. Her er det heller ingen mangel på vyer! Med over 2100 ulike foredrag og debatter, i tillegg til like mange konserter og 450 filmvisninger er det hele et slags organisert kaos. Vi mistenker deltagerne for å ønske seg et par iskalde finske kulper slik at poengene kommer frem raskere og mer effektivt. Vi er ikke selv til stede, men blant de innovative høydepunktene våre kilder peker på sies å være 6 AI-roboter som i Boyband stil synger og danser. Kanskje de ikke er programmert til å huske Backstreet Boys?

Elon Musk og Tesla lanserte i natt også sin nye modell, en SUV med det korte navnet Y. Ingen tvil om at korte navn er i vinden denne uka. Bilen har intet tradisjonelt dashboard, en megastor betjeningsskjerm og rekkevidde i massevis. Vi tipper mange av også denne modellen vil bli å finne på norske veier i årene fremover.

Ukas tankeleder Rune Byremo setter ting på spissen, – og stiller spørsmålet om vi i perioder har bygget opp virkemiddelapparatet på en måte der mange gikk over fra å være gründere til å bli veiledere for gründere fordi det var bedre betalt. I Norge brukes mange milliarder til innovasjon og gründervirksomhet hvert år. Hvilken effekt har dette, utover det opplagte? Kronikkene til Rune er godt skrevet, en smule provoserende og du finner den siste her. https://www.innomag.no/ukens-tankeleder-ny-kronikk-av-rune-byremo/

Midtveis i mars er det jo egentlig på tide å peke på sikre vårtegn, men med 30 centimeter nysnø er det krevende. Vi får i stedet glede oss over at mens dagene blir lengre, blir de viktige ordene kortere, fra SxSW, via www og vy til Y.

Ukas innovasjonsblomst sendes gutta i Bookis, tipper de ikke ønsker is i drinkene på en stund.

Avslutningsvis ønsker vi alle våre lesere en riktig god helg!

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!

Pssst