Det nærmer seg både valg, Brexit og innovasjonsdag, – alle tre blir spennende! Denne uka kunne vi også endelig avsløre hvem som er Norges 25 mest innovative virksomheter i 2019…

En hyggelig avsløring der juryen hadde gleden av å fråtse i flotte norske virksomheter som leverer konkrete innovasjonsgevinster. På listen over årets mest innovative finner vi både Agder Energi, DNB, Jotun og helt til topps klatrer denne gang til manges overraskelse en 372 år gammel offentlig institusjon. Det er bare å gratulere Posten Norge som selskap og Tone Wille og hennes team med årets 1. plass og de øvrige 24 med formidabel innsats. Norwegian som vant i fjor har som kjent møtt en del turbulens og er i år ute av lista over de 10 flinkeste, men fortsatt med blant de 25.  Aker Biomarine som i fjor ble kåret til årets mest innovative i Europa er høyt oppe på lista også i år. Du kan lese mer om de 25 her, og hele oversikten får du i årets utgivelse av INNOVASJONSMAGASINET som utgis i samarbeid med COMPUTERWORLD og vil være å finne i Narvesen hyllene fra og med onsdag 4. september.

En avsløring som var langt mindre hyggelig var NRK’s sterkt vinklede angrep på Jonas Gahr Støre fordi de visstnok hadde «avslørt» at han på lik linje med de fleste andre nordmenn har investert sparepenger i et fond. Problemet er ifølge statskanalen at arbeidernes hærfører har noen penger i et fond som har videreinvestert 1,3 millioner av hans familieformue hvorav en liten andel i et annet fond som igjen har investert en mikroskopisk andel i noe så skrekkelig som private velferds- og helsevirksomheter.  Dette er bare trist, og nok et eksempel på hvor destruktiv politikk blir når journalister løper PR byråenes ærend. Vi hadde ventet oss mer av NRK!

En hederlig politiker som Jonas fortjener ikke disse oppslagene som er like hjernedøde som VG’s dekning av Trond Giske’s nattlige dansesteg, – og nok en gang ender vi velgere opp med å diskutere person og ikke sak. Det vi etter vår mening burde diskutert er hvorfor en rekke politikere tillater seg å henge ut entreprenører som løser brukerens behov på innovativt og effektivt vis. Hva er årsaken til at «alle» jubler over et selskap som selges til Telenor for 3 milliarder fordi de visstnok klarer å hente ut data om hvordan vi internettbrukere oppfører oss på nettet, mens det skal være samfunnsskadelig å gi våre barn et godt privat barnehagetilbud.

Er det ingen der ute som kan fortelle våre politikere at de rygger inn i fremtiden med et verdenssyn som for lengst har gÅTT ut på dato?

En av de som lykkes med å si tydelig fra er unge Greta Thunberg fra Sverige. I går ankom 16-åringen Manhattan etter å ha haiket med den høyteknologiske 60 fots seilbåten Maliza II som har krysset Atlanterhavet på 14 dager. Med prinsesse Caroline av Monaco’s sønn som en av to skippere kunne enkelte bli fristet til å tro at det var en seilas i luksus, men uten toalett, strøm og varm bysse ville nok  de fleste av oss lett etter andre alternativer. Ingen skal påstå at miljøaktivisten gjør det lett for seg selv, men realiteten er at hun er i ferd med å ta en Gandhi. En ekte endringsagent og ildsjel som profiterer på at verdens velgere ønsker raskere endring enn mange av dagens politikere innser.

Langt ute en ørken i USA har denne uka over 70 000 kreative innovatører samlet seg til den årlige Burning man festivalen som best kan beskrives som en ukes lang festival som handler om alt og intet.  Lille Black Rock City (BRC blant de innvidde) blir for en ukes tid en slags Woodstock før det hele ender i at alt ildsjelene har snekret i vilkårlige team rives før en gigantisk trefigur av en mann brennes ned. Hvis du trodde det bare var å dukke opp i ørkenbyen kan vi avsløre at billettene har vært utsolgt i måneder,  og vi tviler på at noen av de tilstedeværende samfunnsprofitørene er edru nok til å kunne artikulere hvilke fond de har investert i. Burning Man er fortsatt kult og hippt, men begynner kanskje å minne litt om restauranten som var i ferd med å bli så populær at ingen gikk dit lenger, fordi den var så full…

Det var ikke bare Posten Norge som kan feire en viktig seier denne uka, også Karsten Warholm viste for oss alle at det handler mer om hva du vil – og hvor mye du vil nå målet ditt enn hvor gammel du er eller hvor du kommer fra. Stockholm, Black Rock City eller Ulsteinvik – det spiller liten rolle i vår globale tidsalder med twittermeldinger som reiser jorda rundt på 2 sekunder.

Et tegn på at vi lever i en ny tid er nyheten om at de fem spillerne i Dota 2 konkurransen inkasserte mer penger enn det vinnerne av årets Wimbleton finaler, Novak Djokovic og Simona Halep fikk. Ikke hørt om Dota 2 sier du?  Et videospill som har tatt over for gamle WoW. Esport kommer og det vil bli stort, – og det kommer fort!

Ukas innovasjonsblomst går til alle de 25 norske virksomhetene som er inne på lista. Vi håper kåringen og blomstene gir dere kraft til å stå på videre. Ukas kaktus sendes statskanalen for å ta mannen i stedet for ballen i et personangrep av verste klasse.

Happy Friday!