Studentbedriften Lotics vil gjøre oppdrettsnæringen mer bærekraftig. I dag, torsdag, stakk de av med NM-gull for studentbedrifter. 

Utslipp av næringssalter er en stor miljøutfordring for oppdrettsnæringen. Ålesundbedriften Lotics SB utnytter planters evne til å ta opp næring og rense vann for å gjøre oppdrett av fisk mer bærekraftig.

Samtidig får de en avling med grønnsaker produsert i vannet fra settefiskanlegget. Avfallstoffene fra fisken inneholder næringsstoffer som utgjør gjødsel for plantene. Sunnmørsposten skriver at metoden er i bruk andre steder, men ikke i Norge.

Under torsdagens NM i studentbedrifter stakk Lotics av med NM-gullet.

– Her var det så mange sterke konkurrenter. Jeg ble helt satt ut da jeg forsto at det var vår bedrift som gikk helt til topps. Jeg er utrolig stolt av gruppen. Dette har vært teamarbeid fra første stund, sier Thomas Stavik, markedsansvarlig i Lotics SB.

Han har representert bedriften under NM mens medgründerne Vibeke Evensen, Jørgen Skarpnes og Dan Roger Lid er opptatt med eksamen.

Juryens begrunnelse er at ”Studentbedriften har arbeidet med et nyskapende konsept med høy innovasjonsgrad, og som er veldig relevant for dagens lokale og globale utfordringer. Løsningen har et livsløpspersperspektiv, ved både å utnytte avfall som ressurs, samtidig som disse skaper nye produkter”.

De andre vinnerne:

Cosytechs Hamza Nebolsi og Erik Paalsrud i samtale med Truls Berg.
Cosytechs Hamza Nebolsi og Erik Paalsrud i samtale med Truls Berg.

På andreplass i NM kom studentbedriften Auxilia fra Høgskolen i Østfold.

Ved siden av NM-gullet tok også Lotics hjem prisen for beste HR-bedrift (Manpower-prisen) og beste sosiale entreprenør.

Forøvrig ble det storeslem for “tingenes internett”-satsingen Cosytech som stakk av med tre priser:

Størst internasjonalt potensial (Ferd-prisen): Cosytech
Beste forretningsplan (Nordeaprisen): Cosytech
Beste samarbeid med næringslivet (NHO-prisen): Cosytech

Cosytech utvikler et nytt rammeverk, kalt Trickle, som skal gjøre det langt enklere å kommunisere smart med brukernes NFC-baserte mobiltelefoner.

I tillegg til ble det også delt ut priser til:

ØKONOMI- OG REGNSKAPSPRISEN – i samarbeid med Visma
1. plass: Arvaken SB, Høgskolen i Ålesund

BESTE PROFILERING
1. plass: Pexo SB, Høgskolen i Telemark

Nå venter EM i Lisboa for Lotics, som vil delta for Norge sammen med vinneren av Ferdprisen for største internasjonale potensial, CosyTech SB.

(Les mer om Cosytech, ungt entreprenørskap og mange andre ungdomsbedrifter i Innovasjonsmagasinet)

Om NM for studentbedrift

Studentbedrift er et pedagogisk program som gir studenter kompetanse og kunnskap om bedriftsetablering gjennom et år med oppstart, drift og avvikling av egen bedrift. Bedriftene drives med støtte fra fagmiljøet ved høgskolen, og i tett samarbeid med mentorer og samarbeidspartnere fra lokalt arbeids- og næringsliv.

– Disse studentene har fått en grunnleggende forståelse for innovasjonsprosesser, de har opparbeidet seg nettverk og de har fått testet ut forretningsideene sine i trygge rammer. Erfaringene deres vil komme både dem selv og samfunnet til gode – enten de velger å bli arbeidstakere eller arbeidsskapere. Norge trenger flere med denne kompetansen, sier Tor Kåpvik, fung. administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge.

Ungt Entreprenørskap er del av JA Europe – Europas største tilrettelegger av entreprenørskap i utdanning. Medlemskapet gir norske elever og studenter mulighet for internasjonale erfaringer.

NHO var en av grunnleggerne da Ungt Entreprenørskap ble stiftet i 1997, og NM for Studentbedrifter har de siste seks årene blitt arrangert i Næringslivets Hus på Majorstua.

– Entreprenørskap er en av suksesskriteriene for at vi skal klare omstillingen til en ny økonomisk og teknologisk virkelighet i Norge. Vi ønsker å inspirere enda flere utdanningsinstitusjoner til å legge til rette for studentbedrifter, sier Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here